Rajzregény: e-könyves műfaj

Kerekes Pál, 2012. január 31. 11:31

A határterületi irodalmi műfajoknak nem sok esélyük van a kiadásra. Ilyen a képvers, a szöveg-kollázs, vers-és fotó montázsok, programozott költemények. Sok más példa is van. Az e-publikálás oldja ezeket a problematikusságokat is. Sok munkával, odafigyeléssel, némi technikai trükközéssel ezek a nehezen megjeleníthető művek is közönség elé kerülhetnek. Ez történt most Z. Kovács József grafikus rajz-regényével is. Címe Brigádnapló 52’-56’

A szerző egy képzeletbeli szocialista brigádnaplót állított össze. Helyesebben pingált meg. A képeket, szövegeket, minden naivitást, ami ezeket a brigádnaplókat jellemezte, eredeti példák után berajzolta egy kapcsos vörös könyvbe. Mintha irkafüzetet látnánk, egyszerű, szálkás sorok veszik körbe a fotó hatású belégeket: színházjegy, a párttitkár bejegyzése, és a kor további jellegzetes szereplőinek, eseményeinek írásos emlékei: röplapok, cikk-kivágatok. Igényes retro műdarab, hosszas kísérletezgetés után végül elektronikus formában kerülhetett publikálásra. A könyv kiadója: Publio, a könyves cég könyváruházában érhető el a kiadvány. (www.konyvaruhaz.info.)

A könyvről részletesebb ismertető: Könyvkonnektor blog. (www.konyvkonnektor.hu)

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

HONOR: Kapcsolatok is múlhatnak egy jó portréfotón

Az európaiak 75%-a nem elégedett elsőre az általa készített portéfotóval, rendszeresen több felvételt készít, míg létrejön az ideális fotó, és átlagosan 268“fotó kudarcot” tárolunk a telefonunkon – derült ki egy, a közelmúltban végzett felmérésből. A megkérdezettek 6 százaléka szóba sem állna olyan valakivel, aki nem tud jó fotót csinálni a telefonjával.

2024. június 1. 13:37

Rengeteg okoseszközzel bővült a Huawei hazai kínálata

A FIT 3 okosóra májusi bemutatója után számos újabb eszközt hozott a gyártó hazánkba. Ezek között több okosóra modell is szerepel, amely a FIT 3-mal kiegészülve szinte minden árponton kínál iOS és Android kompatibilis eszközöket a vásárlók számára. Megérkezett az e-SIM képes WATCH 4 Pro Space Edition, valamint a Watch GT 4 új, sportosan elegáns zöld színváltozata is. Az okoskarkötők kategóriájába jött az új Band 9, de a nyitott kialakítású, ékszer-szerű FreeClip fülhallgató is kapható már nálunk. 

2024. június 1. 11:50

Félnek a csalóktól: a magyar internetezők 15 százaléka elkerüli az online fizetést

Egy friss felmérés szerint a magyarok többsége tart attól, hogy online vásárlás során csalás áldozatává válik, 94 százalékuk védekezik is valamilyen módon a visszaélésekkel szemben. Ugyanakkor 15 százalék azok aránya, akik inkább kerülik az online fizetést, annyira félnek az adathalászattól. 

2024. június 1. 10:19

Az LG új kampánya megtanít arra, hogyan nevelhetjük a hírfolyamaink algoritmusait

Az LG Electronics (LG) elindította Optimism your feed nevű globális kampányát. Az akció elsődleges célja, hogy pozitív és inspiráló tartalmak közzétételére ösztönözze a felhasználókat, és ezáltal egy optimistább hangulatot teremtsen a közösségimédia-platformokon. 

2024. május 31. 18:34

Újabb díjat nyertek a Zyxel tűzfalmegoldásai

A valós felhasználói tapasztalatokon alapuló kutatás kiemeli a Zyxel Networks termékeinek felhasználóbarát kezelhetőségét, megbízhatóságát és funkcionalitását, amelyek kis- és középvállalati áron nyújtanak nagyvállalati teljesítményt. 

2024. május 31. 16:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52