iPad kölcsönzés automatából – könyvtári szolgáltatás

A könyvtárak keresik a válaszokat az e-book kihívásokra.

Kerekes Pál, 2012. január 28. 10:45

A könyvtárak – annak érdekében, hogy lépést tartsanak az e-book fejlődéssel – nem csak tartalmat, hanem egyre többször eszközt, e-könyv-olvasó gépezetet is kölcsönöznek. Teszik ezt azért, mert ezek a kütyük még viszonylag drágák, a könyvtárosok pedig úgy gondolják, nem lenne kulturálisan elfogadható, hogy csak azért maradjon le valaki irodalmi értékekről, mert nem tudja megfizetni a tartalom-hordozó költségeit. Eszköz kölcsönzésre itthon is van példa, az OSZK és a BME nagykönyvtárak már több publikációban is beszámoltak a tapasztalatokról.

Most azonban új fejlemény következett be.
A Mediasurfer vállalkozás (http://www.getmediasurfer.com/what-is-mediasurfer.html) olyan komplett rendszert dolgozott ki könyvtárak számára, ami merőben új. iPad kölcsönzést nyújtanak, a lapos kis táblagépeket egy étel-automatára hasonlító kasztniból lehet kiemelni. Odalépünk a világító-villogó szekrénykéhez, de a rekeszekben nem sütemény, ropi, vagy más finomság található, hanem egy iPad táblagép. A könyvtári kártyánk behelyezésével, már nyílik is a fülkécske, és kezünkben az iPad. Kezdhetjük használni…
Rengeteg kérdés merül fel. Elsősorban az eszköz megóvása, illetve az értelmes használat szempontjából. A kérdések és válaszok rovat igyekszik megfelelni a felvetődő kétségekre.
Rögtön felmerül: hogyan perszonalizálják a gépet, hiszen anélkül nem működik.  A válasz: amint kihelyezik az automatát egy helyszínre, akkor regisztrálják az eszközöket a cég dolgozói a könyvtár számára. Másik kérdés: mi lesz a tartalommal, amit feltöltött az olvasó? A válasz: amint a gép visszakerül az automatába, a szoftver újrainstallálja a teljes rendszerét. A GYIK-ben még további problémafelvetések és megoldások olvashatók. Annyit meg kell említeni, nem minden kétséget sikerül eloszlatni.

Az iPad kölcsönző szisztémát a Tech-Logic Corp. nyújtja. (www.tech-logic.com)
Bővebb és részletesebb könyvtári elemzés: Könyvkonnektor blog (www.konyvkonnektor.hu)
 

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

A CEU Határtalan Tudás előadássorozatán részt vett kiváló magyar tudósok előadásaiból tanulhatnak a középiskolások a CEU digitális oktatási platformján. Ürge-Vorsatz Diana, Barabási Albert-László, Spiró György, Pléh Csaba, Falus András, Csaba László, Bányai Éva. Csak néhány név azok közül, akik előadásait a középiskolai pedagógusok segítségül hívhatják a tanítás során a tananyag kiegészítéséhez.

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

A Continental technológiai vállalat a 2024-es Consumer Electronics Show-n mutatta be új kijelzőjét, az úgynevezett Crystal Center Display-t. A prémium kategóriás járművekbe gyártott terméket egy elegáns, keret nélküli, félig átlátszó kristályba ágyazták, mely megjelenésével teljesen új lehetőségeket nyújt a minimalista luxus integrálására. 

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

A csevegőprogramok térhódításának folyamatát vizsgálta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb kutatása. A hagyományos telekommunikációs eszközök folyamatos visszaszorulása évről évre megfigyelhető, és mára eljutottunk oda, hogy a „– Holnap hívlak. – Melyiken?” –párbeszéd már nem a vezetékes vagy mobiltelefonra vonatkozik, hanem valamelyik csevegőfelületre vagy alkalmazásra.

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

A közösségi média önértékelésre gyakorolt hatásával és a petfluencer jelenséggel foglalkozó témák nyerték az IAB Legjobb szakdolgozat versenyét.

2024. március 25. 15:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59