Kapsch CarrierCom: lezárult a Nortel-divíziót érintő felvásárlás

Kovács Attila, 2010. április 29. 06:53

Az elmúlt évek egyik legnagyobb ausztriai technológiai felvásárlása zárult le néhány hete. A Nortel Carrier Networks egyes részeinek felvásárlásával kapcsolatban tartott április 28-án Budapesten sajtótájékoztatót Kari Kapsch, a Kapsch-csoport igazgatóságának tagja, egyben 2010. április 1-jétől a Kapsch CarrierCom (KCC) elnök-vezérigazgatója.

A KCC közép- és délkelet-európai regionális szolgáltatóból globális GSM-szereplővé lépett elő. E lépés közvetlen hatása, hogy a Kapsch CarrierCom a GSM-R (vasúti célokra használt GSM-hálózat) szegmens globális piacvezetőjévé vált. Az ügyfeleknek az új vállalat iránt megnyilvánuló bizalmát egyértelműen igazolta két további nagy megrendelés. A francia és az algériai vasutak (ANESRIF) megbízásait már a Kapsch CarrierCom AG teljesíti.

“Ezzel a felvásárlással a Kapsch-csoport immár két világelső céggel büszkélkedhet: az egyik a Kapsch TrafficCom a közlekedés telematikában, és most, másodikként, a KCC a GSM-R üzletágban” – mondta Kari Kapsch. A Nortellel való több évtizedes együttműködést követően ez a felvásárlás "természetes" kiegészítője a Kapsch CarrierCom portfóliójának, és a vállalat számára kiemelkedő stratégiai jelentőséggel bír. A Kapsch CarrierCom Nortel termékeket fejlesztő csapata és a most felvásárolt fejlesztési központok közötti együttműködés megteremti a GSM-portfólió továbbfejlesztésének optimális feltételeit, beleértve a stratégiai fontosságú jövőbe mutató mobiltechnológiákat, mint például az LTE. A GSM-R esetében a core és access megoldások továbbfejlesztése mellett a hangsúly az alkalmazásokon lesz, amelyek end-to-end megoldások formájában lesznek elérhetők a vasúti ügyfelek számára.

Az akvizíció lezárását követően valamennyi termék és megoldás Kapsch márkanév alatt kerül forgalomba. Jelenleg a KCC világszerte 26 országban rendelkezik leányvállalattal és/vagy irodával, például Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Oroszországban, Kínában, Tajvanon, Hongkongban és az USA-ban. Az alkalmazottak száma a duplájára, 330 főről kb. 700 főre nőtt. Ez a globális léptékű bővülés nagy kihívást jelent az egész szervezet számára, hiszen a vállalat mérete hirtelen a kétszeresére nőtt. A Nortellel való korábbi szoros együttműködés, valamint a felvásárolt vállalatok kiegészítő jellege nagymértékben egyszerűsíti az integrációt.

A világszerte meglévő eszközállományon túl jelentős GSM-ügyfélszerződések is az akvizíció részét képezték a világ több mint tíz legnagyobb nemzetközi mobiltelefon-szolgáltatójával, amelyek összesen 100 milliónál több GSM-végfelhasználóval rendelkeznek. Az ügyfélkörbe olyan jól ismert vasúti üzemeltetők tartoznak, mint a francia vasutak (RFF/SNCF), a német vasutak (Deutsche Bahn) vagy a Network Rail UK. Az első megbízás a francia vasúthálózat csaknem a felét lefedő GSM-R rendszer szállítása. A 180 millió eurós megbízást a legnagyobb francia PPP, a Vinci, SFR, TDF és Axa cégeket tömörítő Synerail konzorcium adta. A másik feladat GSM-R rendszer kiépítése 6 vasútvonalon az algériai vasutak (ANESRIF) számára 40 millió euró értékben..

A KCC akvizíciója a magyar piacot is érinti. A Nortel Networks Kft. munkatársai (5 fő) 2010. április 1-jétől a Kapsch Kft. csapatát erősítik. A felvásárlás részeként Magyarországon a T-Mobile-lal fennálló szerződéseket szintén a Kapsch teljesíti. „Az akvizíció két okból is kiemelt fontossággal bír a cég életében: egyrészt nagy öröm számunkra, hogy a Magyar Telekom Csoport újabb tagjának nyújthatunk magas színvonalú szolgáltatásokat. Másrészt a felvásárlás révén teljes körű GSM-R kompetenciával felvértezve várjuk a MÁV hamarosan megjelenő GSM-R rendszerre vonatkozó pályázati kiírását” – mondta a tájékoztatón Fülöp István, a Kapsch Kft. ügyvezető igazgatója.

A GSM-R üzletág a leginkább jövőorientált ágazatok közé tartozik. Több versenytárgyalás van előkészületben, például Magyarországon, Lengyelországban, Törökországban és Portugáliában. A Kapsch CarrierCom mindent megtesz e megbízások elnyeréséért, tovább erősítendő a piacvezető pozícióját. E mellett az alkalmazásfejlesztés további izgalmas üzleti lehetőségeket rejt magában.

Kulcsszavak: Kapsch-hu +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36