Logisztikai innovációval ünnepelte 15 éves együttműködését a Telekom és a Waberer's Csoport

forrás: Prím Online, 2023. április 21. 11:27

Intelligens automata rendeléskezelő rendszer üzembeállításával és egy közös rendezvénnyel ünnepelte a Magyar Telekom és a Waberer’s csoport szoros együttműködésük 15 éves évfordulóját a logisztika világnapján. Magyarország piacvezető logisztikai szolgáltatója másfél évtizede végzi a teljes logisztikai tevékenységét Telekomnak, miközben utóbbi a Waberer’s Csoport szerteágazó informatikai és telekommunikációs igényeinek legfőbb stratégiai támogatója.

A Waberer’s csoport leányvállalatának (WSZL) jogelődje a Waberer’s logisztika 1999-ben kötött szerződést országos disztribúciós szolgáltatások nyújtására a Magyar Telekom jogelődjével, a Matávval, a szálakat 2008-ban fűzték igazán szorosra a két vállalat: abban az évben a piacvezető hazai logisztikai cég nyerte meg a másik jogelőd T-Mobile szervizlogisztikai tenderét. Két évvel később már a Magyar Telekom vezetékes és hálózati anyagok raktározását és disztribúcióját is a Waberer’s végezte. Kezdetben csupán 5000 m2-es raktározási igény az évek során megsokszorozódott: amikor 2021-ben a harmadik Telekom-jogelőd T-Systems operációját Waberer’s leányvállalatának, a WSZL budapesti logisztikai központjába költöztették, már 14 000 m2-re volt szükség három meghatározó termékcsoport kezeléséhez. Az itt raktározott termékek egyik kategóriáját azok az eszközök alkotják, amelyeket az ügyfelek megvásárolhatnak a Magyar Telekom üzleteiben vagy online shopjában, az okosórától a mobilkészülékeken át a drónokig. A másik csoport az olyan otthoni szolgáltatásokhoz szükséges berendezéseké, amilyenek például a routerek. A harmadik kategóriát pedig a hálózat építéséhez és üzemeltetéséhez felhasznált termékek alkotják, a legkisebb csavartól a hálózati kábelekig.

 

 

A két vállalat kapcsolatát tovább erősítette a 2020-ban elindított okostargonca-projekt, melyben a Telekom partnere a Pozi Development Kft. volt. A Microsoft Azure platformra épülő, felhőalapú SmartTruck a Waberer’s heterogén és multilokációs targoncaflottáját optimalizálta. A négy telephely 14 különböző raktárában szolgálatot teljesítő munkagépek több gyártótól származnak, továbbá eltérő típusúak. Ezért hiába álltak rendelkezésre monitoringrendszerek egyes gyártókhoz és modellekhez, a közel 400 gépes flotta adatait csak félig-meddig manuálisan lehetett volna összefésülni. A SmartTruck projekt első lépésében „felokosították” a targoncákat: a szenzorokat tartalmazó, Wi-Fi-n vagy mobilhálózaton kommunikáló okosdoboz fontos információkat közöl és tárol a jármű helyzetéről és kihasználtságáról. Ehhez kapcsolódott egy olyan háttérrendszer, amelyből valós időben és utólag is szinte mindent meg lehet tudni a járművekről. A felhőalapú flottamenedzselő eszközzel olyan adatokra derülhet fény, amelyek segíthetnek a járműpark elosztásának, kihasználtságának, vagy akár szervizelési feladatainak előre tervezésében. Mivel a rendszert összekötötték a raktári dolgozók belépőkártyáival is, jól ellenőrizhető, hogy ki mikor használja a targoncákat, valamint garantálható, hogy kizárólag a megfelelő képzettségű és a szükséges jogosultsági beállításokkal rendelkező kollégák indíthatják el az adott gépet. 

 

A közös fejlődés újabb mérföldkövét jelentő, minimális emberi beavatkozást igénylő, automata, rendelést kigyűjtő megoldást a Magyar Telekomhoz beérkező online, lakossági megrendelések kezelésére állítják hamarosan üzembe. A megoldás nagy előnye, hogy a raktárban dolgozóknak nem kell információval rendelkezniük a keresett termékről, hogy melyik polcon van, van-e egyáltalán belőle: a mozgópolcos rendszer mindent automatikusan intéz egészen a szállítás mozzanatáig.

 

 

„Számos olyan stratégiai jelentőségű részterület van, amelyeken szakértő tanácsadóként támogatjuk a magyar logisztikai szektor piacvezető szolgáltatóját a digitális előrelépésben. Ilyen például a Smart Truck megoldás, mely felhőalapon, Microsoft Azure platformra épülve modernizálja a logisztikai vállalat IT infrastruktúráját.” – fogalmazott Bódi Gábor, a Magyar Telekom Business Intelligence & Governance divíziójának igazgatója. 

 

„A Telekom és a Waberer’s közötti 15 éves együttműködés példaértékűnek számít a mai gyorsan változó világban. Nagyon büszke vagyok arra, hogy több évtizedes partneri kapcsolatot ápolhatunk a Telekommal, hiszen ez kölcsönös bizalmi kapcsolatot mutat. Erős innovációs partnerként tekintünk a Magyar Telekomra, amellyel olyan együttműködéseket sikerült kialakítani, amelybe mindkét oldal tudása legjavát teszi bele” – mondta el Barna Zsolt, a Waberer’s International Nyrt. vezérigazgatója és a WSZL ügyvezetője, aki úgy véli: ebből a sajátos szimbiózisból nem csupán a két érintett profitál, hanem ügyfeleik és partnereik is élvezhetik a közösen kialakított megoldások összes előnyét. 

 

Ezeket a Waberer’s és a Magyar Telekom közös ügyfélrendezvényen mutatta be 2023. április 20-án, a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) által immár 11-edik alkalommal megrendezett Logisztika Napján.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A FŐTAXI a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos szállítópartnere

2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a július 21-én tartandó viadal hivatalos és kizárólagos személyszállító partnere a legnagyobb múltú hazai taxitársaság, a FŐTAXI lesz. A megállapodás célja, hogy a látogatók és a partnerek egyszerűen és biztonságosan jussanak el a Hungaroringre és haza. 

2024. május 15. 12:59

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Protechtor Future Summit: Az AI exponenciálisan fejlődik, amire az emberi agy egyszerűen nincs felkészülve

Két borzasztóan aktuális és forró témáról beszélgettek neves és elismert hazai gondolkodók a Protechtor Future Summit üzleti és tech vezetőknek szóló inspirációs eseménysorozat tavaszi alkalmán. A mások mellett Király Júlia, Dr. Oszkó Péter vagy Dr. Tilesch György MI-szakértő nevével fémjelzett panelbeszélgetéseken a szakértők egyrészt a mesterséges intelligencia társadalmi igazságoságra és kultúrára gyakorolt hatását, másrészt az örök élet és a biológiai óra visszafordíthatóságának kérdését vizsgálták.

2024. május 15. 09:57

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Érkezik: mesterséges intelligencia és virtuális valóság az oktatásban

Tanítás és tanulás az MI vagy XR technológiák segítségével, mentális egyensúly a mesterséges intelligencia korában. Idén is meghirdeti pedagógusoknak szóló pályázatát a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli. A pályázat célja, hogy a tanárok a szakterületükhöz szorosan kapcsolódó digitális tananyagokat hozzanak létre, különös tekintettel a matematika, a természettudományok és az idegen nyelvek területére. Az elkészült tananyagok valamennyi hazai pedagógus számára hozzáférhetők lesznek. A 25 legjobb pályázó egész nyárra elegendő mobilinternetben részesül, 10 nyertes pedig 120 ezer forint értékű ajándékutalvánnyal gazdagodhat.

2024. május 14. 19:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36