Egy éves az egységes mobilparkolási rendszer

forrás: Prím Online, 2015. július 9. 11:37

Tavaly július 1-jén indult útjára az egységes mobilparkolási rendszer. A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer (NMFR) részét képező mobilparkolási platformon az indulás óta 16,8 millió parkolási tranzakciót, 5,6 ezer  HU-GO viszonylati-jegy és 1,1 millió elektronikus autópálya-matrica vásárlást hajtottak végre a felhasználók, melynek értéke megközelítette a 11,5 milliárd forintot. 

Tavaly július 1-én sikeresen kezdte meg működését az országosan egységes közterületi mobilparkolást kínáló Nemzeti Mobilfizetési Rendszer. A legtöbb parkolási üzemeltető esetében nőtt a mobilfizetésből származó forgalom úgy, hogy esetükben sem a parkolóhelyek száma, sem a várakozási díjak nem emelkedtek mely azt mutatja, hogy jelentős felhasználói igény van a készpénzkímélő parkolási díj megfizetésére szolgáló szolgáltatás iránt. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. egy éve 6 viszonteladóval indította el a rendszert, amely ma már 14 partner ügyfeleit szolgálja ki. A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer egy év alatt 17,9 millió tranzakciót rögzített.
 

 

Az egy év alatt a Társaság fejlesztéseinek köszönhetően, a kialakított mobilfizetési rendszeren keresztül a HU-GO viszonylati jegy és az autópálya matricák - köztük a megyei matricák – elektronikus megvásárlását is lehetővé tette, illetve a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. a tavalyi évben megoldotta az átparkolás problémáját is.

 

A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer részét képező országosan egységes közterületi mobilparkolási rendszer az indulás első üzleti évében közel 17 millió érvényes parkolási tranzakciót bonyolított le, melynek összértéke több, mint 7 milliárd forint volt. A rendszeren keresztül megvalósult e-matrica vásárlás száma 1,1 millió darab, értéke 4,2 milliárd forint volt.

 

A Magyar Kormány stratégiai programjaiban célul kitűzött közforgalmú közlekedés megújítására és az „ugyanazon elektronikus igazolással” igénybe vehető, teljes átjárhatóságot biztosító elektronikus viteldíj‐fizetési rendszer bevezetésére a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által koordinált Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platform (NEJP) az egész országra és a közforgalmú közlekedés minden formájára kiterjedő megoldást nyújt.

 

A NEJP két pilot rendszere és ezek próbaüzeme várhatóan 2016. tavaszán valósul meg, az országos rendszer bevezetésének tervezett időpontja 2017. január 1. A rendszer felépítése, működési mechanizmusa, valamint a társaságnál rendelkezésre álló szaktudás azonban további intelligens városi megoldások bevezetésének lehetőségét is magában rejti. A smart city megoldások egyik példája – számos, már futó projekt mellett-, hogy a Digitális Nemzet Fejlesztési Program (DNFP) keretén belül megtörtént a társaság kormányzati kijelölése az intelligens városi szolgáltatásokra vonatkozó technológiai platform rendszerének kidolgozására.

 

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. 2014. július 1. – 2015. június 30. (éves) üzemi statisztikai adatai:

 

·         Összes mobilparkolási tranzakció száma (alkalom): 16 755 ezer

·         Összes parkoló ellenőri lekérdezés száma (alkalom): 14 409 ezer

·         Összes mobilparkolásból származó forgalom:  7 253 365 ezer Ft

·         Összes autópálya e-matrica és HU-GO viszonylati jegy vásárlások száma (alkalom): 1.126 ezer

·         Összes autópálya e-matricából és HU-GO viszonylati jegyből származó forgalom: 4 218 699 ezer Ft

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50