Biztonsági fenyegetés vagy lehetőség a BYOD?

forrás: Prím Online, 2013. október 19. 12:40

A Samsung friss tanulmánya kimutatja, hogy az 1000 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató és a „Bring Your Own (mobile) Device” (Hozd a saját (mobil) eszközöd)  szemléletet támogató szervezetek harmadának (33%) kellett szembesülnie az ügyféladatok elvesztésével az elmúlt két évben a munkaeszközként használt személyes mobil eszközöket ért biztonsági támadások miatt.

A Samsung 490 informatikai vezető és döntéshozó bevonásával végzett felmérést az 1000-nél több alkalmazottat foglalkoztató európai vállalatok között, és arra az eredményre jutott, hogy több mint felük hivatalos (31%) vagy nem hivatalos (21%) formában már kialakította a maga BYOD-t támogató szabályozását. Ez az arány régiós szinten 70% (Olaszország) és 43% (Németország) között mozog. Az Egyesült Királyságban az 1000 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató vállalatok 56%-a támogatja a BYOD alkalmazását a munkavégzéshez.

 

A BYOD-t támogató szabályozást alkalmazó informatikai vezetők és döntéshozók mindössze 4%-a nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt két évben semmilyen biztonsági veszéllyel sem kellett szembenéznie, és a megkérdezett 490 vezető közül majdnem mindenki (93%) a vállalati célra használt személyes eszközökre – többek között az okostelefonokra, táblagépekre és laptopokra – vonatkozó biztonsági kockázatokkal kapcsolatos aggodalmának adott hangot.

 

 

Európát tekintve Spanyolországban a legmagasabb az aggódók száma: itt a megkérdezett vállalatok 70%-át „komolyan” foglalkoztatja a szervezet számára a munkaeszközként használt mobil eszközök által jelentett biztonsági kockázat. Ebben a tekintetben Franciaország tűnik a legnyugodtabb országnak, de még itt is a megkérdezettek 36%-a számol be jelentős aggodalomról.  

 

Az egyes vállalati szektorokat tekintve a pénzügyi szolgáltatások terén dolgozó informatikai vezetőknek jelent ez komoly gondot: a válaszadók több mint felét (55%) komolyan foglalkoztatja a BYOD-vel kapcsolatos biztonság, szemben a gyártás (42%), a kiskereskedelem, a forgalmazás és a szállítás területén (44%) tapasztaltakkal. 

 

Annak ellenére, hogy a BYOD-val kapcsolatos biztonsági kockázatokat széles körben elismerik, a BYOD-t támogató kezdeményezéssel rendelkező vizsgált szervezetek közül csak minden ötödik (22%) frissítette, illetve tervezi, hogy aktualizálja (8%) a biztonságra vonatkozó szabályzatát.

 

Mindazonáltal, ha megfelelően szabályozzák, a BYOD jelentős előnyökkel szolgálhat: a BYOD-t támogató irányelvekkel rendelkező vállalatok a telekommunikációs számlájuk 17%-os csökkenéséről adtak számot éves szinten – ez majdnem 7 millió eurót jelent vállalkozásonként.

 

 

Ráadásul a BYOD-t támogató szabályozást alkalmazó vállalatok 46%-a úgy nyilatkozott, hogy mindennek eredményeként az alkalmazottak aktívabb szerepvállalást tanúsítottak, 40%-kal javítva a termelékenység szintjét. 

 

Andrew Mills, a Samsung Electronics Europe B2B üzletágának vezetője elmondta: „Kutatásunk egyértelműen bebizonyítja, hogy a vállalatok sokat profitálhatnak abból, ha az alkalmazottak saját mobil eszközeiket használják munkaeszközként. Számos nagy munkaadó számára a BYOD elterjedése azt jelenti, hogy szervezetük versenyhátrányba kerülhet, ha nem használják ki az okostelefonok, táblagépek és laptopok révén történő mobil munkavégzésre kínálkozó alkalmakat akár a BYOD, akár a „Choose Your Own Device” (Válaszd ki a saját eszközöd) irányelveken keresztül.” 

 

„Az elemzésünk azonban arra is rámutat, hogy a BYOD súlyos fenyegetést is jelent a vállalat stabilitására nézve, s hogy sok informatikai vezető aggasztóan kevés figyelmet szentel ennek a problémának. Az ügyféladatok és egyéb bizalmas információk mobil eszközökről történő elvesztésének lehetősége rávilágít arra, hogy mennyire veszélyes is lehet a BYOD számos szervezet számára. Nekik garantálniuk kell, hogy a vállalkozás által alkalmazott mobilitási stratégia magas biztonságú infrastruktúrára épül, a felhasználói szabályozásra vonatkozó hatékony és egyértelmű irányelveket pedig következetesen betartják” – tette hozzá Mills. 

 

Ahol a BYOD-t támogató szabályozást megfelelően kidolgozták, ott az alkalmazottak körülbelül 30%-a számára előnyt jelent ez a program, s a szervezetek úgy látják, hogy ez az arány további 7%-kal fog javulni két éven belül.

 

A Samsung 490 informatikai vezető és döntéshozó bevonásával végzett internetes kutatást az 1000-nél több alkalmazottat foglalkoztató európai vállalatok között Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban. Az adatokat 2013 májusában és júniusában gyűjtötték.

 

Az informatikai vezetők megjegyzései:

 

„Úgy számolunk, hogy a bank 2-3 millió eurót takarít meg egy évben azzal, hogy a vállalat által biztosított feltételek helyett BYOD rendszert vezetünk be, amelyben az alkalmazottak sokkal inkább odafigyelnek a költségekre, például a külföldi roaming díjak tekintetében. Ezen kívül azzal is spórolunk, hogy nem vásároljuk meg az eszközöket.” – mondta egy globális pénzügyi szolgáltató vállalat informatikai vezetője.

 

Egy másik informatikai vezető a következőket jegyezte meg: „Ha a Google-hez, a Facebookhoz és a Twitterhez hasonló vállalatokkal akarunk versenyezni a főiskolákról kikerülő legtehetségesebb munkaerő megszerzéséért, akkor nekünk is a hozzájuk hasonló elképesztően rugalmas rendszereket kell alkalmaznunk a munkavégzéshez. A pályakezdők számára tíz éve minden a fizetésről szólt – ma már minden a rugalmasságról.”

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38