Az interneten becsmérlik a nagy kínai tűzfal atyját a kínai mikroblogolók

MTI Sajtóadatbank, 2013. február 14. 09:54

Napok óta a kínai nagy tűzfal atyján élcelődnek a kínai internetezők, akivel szemben holdújévi üzenetét követően több tízezren fejezték ki ellenszenvüket, nem is első alkalommal.

Fang Pin-hszing mindössze boldog újévet és "törekvéseik sikerét" kívánt a Sina mikroblog felhasználóinak, akiktől azonban igencsak negatív reakciót kapott. Üzenetét több mint 30 ezren posztolták újra, keresetlen szavakat fűzve hozzá, több ezren pedig csupán annyit üzentek neki, hogy takarodj. Az idén 53 éves Fang kulcsszerepet játszott a 1990-es évek végén a kínai internetcenzúra, az Aranypajzs megalkotásában és működési mechanizmusának megtervezésében, így őt ma annak "atyjaként" is szokás nevezni.
 

Fang megítélése igen negatív a kelet-ázsiai országban, a mikroblogok korában ez minden nyilvános megmozdulását követően kiolvasható az általános reakciókból. Az internetszakember 2010 végén nyitott felhasználói fiókot a Sina mikroblogon, de azután igen hamar bezárta, a kínai internetezők ugyanis pár óra alatt becsmérlő bejegyzésekkel árasztották, felróva Fangnak, hogy ellehetetlenítette számukra az internet használatát, így megtorlásként most ők lehetetlenítik el az Fang számára. Rengetegen kívánták a legrosszabbakat az Aranypajzs atyjának, illetve írták tele oldalát káromkodásokkal, mondván, csak a férfi által megalkotott rendszer hatékonyságát tesztelik. A bejegyzések törlésével az internetes cenzorok sem tudtak lépést tartani, így Fang végül egészen az utóbbi időkig hallgatásba burkolózott a mikroblogon.

 

Fang 2011-ben azt is bevallotta, hogy a saját maga tervezte kínai tűzfal megkerülésére hat különböző, külföldi szerverre kapcsolódó virtuális magánhálózatot használ, igaz ugyan, csak a rendszer tesztelésére. Bejelentése akkor a mostanihoz hasonló kirohanásokat váltott ki a kínai közvéleményből. A felháborodott internetezők arra is figyelmeztették, hogy Kínában tilos a magánhálózatok használata, vagyis Fang beismerte, hogy törvényt sértett. A férfit 2011-ben egy egyetemi előadása előtt tojással és cipőkkel dobálták meg, a vele szembeni ellenszenv olyan fokúra hágott, hogy - ironikus módon - végül az ő neve is a cenzúrázott terminusok sorába került egy időre a kínai interneten. Fang egy korábbi interjújában úgy fogalmazott, hogy a személyét ért atrocitásokat Kínáért hozott szükséges áldozatnak tekinti.
 

Az internet cenzúrája ma több szinten van jelen Kínában, így az 1998-ban felállított Aranypajzson kívül a maguknak a honlapoknak is cenzúrázniuk kell a tartalmat, a keresőmotorok nem jelenítenek meg blokkolt és illegális vagy érzékenynek minősített bejegyzéseket, a mikroblogok és blogok cenzúrázására a becslések szerint a nap minden percében több százezren ügyelnek. Szintén a cenzúrát erősíthetik a hivatalosan a pletykák visszaszorítását ösztönző legújabb központi rendelkezések is, melyek szerint a jövőben szinte senki nem maradhat majd anonim a kínai virtuális térben.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Az AGON by AOC bővíti az új G4 gaming termékcsaládot

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő márkája – bemutatja a G4 sorozat legújabb tagjait az elismert AOC GAMING portfólióból, a 23,8 hüvelykes (60,5 cm) 24G4XE és a 27 hüvelykes (68,6 cm) 27G4XE modelleket. Az idén bemutatott, formabontó, lopakodó repülőgépek által inspirált dizájnnal rendelkező új G4 sorozat, a 24G4X és 27G4X állítható magasságú Full HD modellekkel, valamint a QHD Q27G4X modellel, már elérhető a piacon.

2024. május 16. 11:32

Először szerzett aranyérmet magyar csapat a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Az idén Szíria által rendezett Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpia (IIOT) világversenyt a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai nyerték meg a tíz résztvevő csapat közül. A világverseny előkészületeihez is jelentősen hozzájárult Magyarország, hiszen az idei versenyre kiválasztott feladatok kétharmadát magyarok állították össze.

2024. május 16. 09:55

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38