Kedvez az informatikának az új kínai növekedési program

MTI Sajtóadatbank, 2012. november 19. 08:02

A Kínai Kommunista Párt tisztújító kongresszusán a Hu Csin-tao távozó elnök által felvázolt tízéves gazdasági növekedési terv nagy lökést ad majd az olyan kulcsfontosságú iparágaknak, mint az információs és kommunikációs technológia (ICT) - írja tanulmányában az International Data Corporation amerikai információtechnológiai piackutató cég.

A 2010-es GDP, valamint a városi és vidéki lakosság egy főre jutó jövedelmének a tervben előirányzott megduplázása hatalmas keresletet támaszt majd a tartós fogyasztási cikkek mellett az informatikai termékek és szolgáltatások iránt.

Az elkövetkező tíz évben a kínai gazdaság az előrejelzések szerint évi 7,5 százalékos ütemben növekszik majd. Az egy főre jutó személyi jövedelem tervezett megduplázása nemcsak a rövid szavatossági idejű termékek kiskereskedelmi forgalmát, hanem a tartós fogyasztási cikkek, számítógépek, tévékészülékek, hűtőgépek, mosógépek, személygépkocsik, valamint digitális tartalomfogyasztó eszközök, illetve a digitális tartalomszolgáltatás iránti keresletet is megemeli majd. Hosszú távon a személyi számítógépek, táblaszámítógépek, okostelefonok, az internetszolgáltatás és a digitális tartalomszolgáltatás tartós és lendületes növekedésre lehet számítani Kínában.

Az ipari és informatikai ágazatok kölcsönös függőségének köszönhetően a gyors ütemű iparosítás nagy keresletet támaszt majd a feldolgozóipari és információtechnológiai termékek iránt. Robbanásszerű növekedésre lehet számítani az ipari szoftverek és az ICT-alkalmazások keresletében. Az ország urbanizációs arányának növekedése - ami tíz év alatt a várakozások szerint meghaladja majd a 60 százalékot - tovább gyorsítja a folyamatot a városi informatikai infrastruktúra és szolgáltatások iránti kereslet növekedésre révén.

Vidéken a mezőgazdaság modernizálásra, a szélessávú infrastruktúra kiépítése, az e-kormányzati megoldások és a személyes használatú informatikai eszközök terjedése támogatja majd a növekedési folyamatot. A kormány az állami tulajdonban lévő vállalatok intézményrendszerének modernizálásával, az innovációra törekvő fejlesztési stratégia meghonosításával, valamint a gazdaság nyitottá tételével, illetve a stratégiai jelentőségű feltörekvő iparágak ösztönzésével, külföldi befektetések bátorításával igyekszik támogatni a gazdasági növekedést.

A tízéves kínai gazdasági növekedési program nagy hangsúlyt helyez a kulturális tartalomszolgáltatás erősítésére, a hagyományos kulturális értékek digitális megjelenítésére, az ország internetes arculatának javítására. A kínai kulturális ipar tizenkettedik ötéves terve a 2010-es 400 milliárd jüan után 2015-re 900 milliárd jüan értékesítési árbevételt irányoz elő.

A növekedési terv a természeti erőforrások hatékonyabb kiaknázását, az energiaforrások, a vízkészlet és a földterület terhelési intenzitásának csökkentését irányozza elő. A nemzet energiaellátási biztonságának garantálása érdekében támogatja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, az új energiaforrások, valamint a megújítható energiaforrások kiaknázását. Az idén augusztusban elfogadott 12. energiatakarékossági és károsanyagkibocsátás-csökkentési ötéves terv 2,4 ezer milliárd jüan beruházást irányoz elő, ami nagyban növeli majd a környezettudatos ipari fejlesztési terveknek köszönhetően a környezetvédelmi ICT-termékek iránti keresletet.

Kulcsszavak: IT trend

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38