Elaludták a nők a digitális forradalmat?

Ezt a kérdést feszegette egy hétvégi berlini tanulmány a csupa fiatal férfiből álló Német Kalózpárt történelmi választási sikere után.

Az információs társadalom szülöttének számító kis párt szinte a teljes ismeretlenségből egy csapásra csaknem 9 százalékot szerzett a berlini tartományi parlamenti választásokon, és a legfrissebb felmérések szerint országos népszerűsége is mintegy 7 százalék körül mozog. Az internet teljes szabadságát zászlajára tűző párt vezetőségében és a nyilvánosság előtt jelentkező szószólói között azonban szinte egyetlen "kalóznő" sem található.

A tanulmány szerint különösen furcsa ez annak fényében, hogy a politikában Angela Merkel kancellárral és az általa vezetett kormány több női miniszterével az élen szinte már tarolnak a gyengébb nem képviselői: a parlamentben is nagy számban vannak jelen, a gazdaságban pedig egyre több az olyan vállalat, amelynek élén nagy befolyással rendelkező nő áll. Ezek szerint éppen az információs technológia, illetve az internet terén hiányos még az egyenjogúság?

A 2006-ban alakult párt "kalózai" cáfolják ezt, hangoztatva hogy a nemek területén is teljes átláthatóságra és esélyegyenlőségre törekszenek. Arra azonban már a tanulmány hívta fel a figyelmet, hogy a technika, illetve a technológia fejlődése terén szinte kizárólag a férfiak írták a történelmet. Ami pedig a mai digitális világot illeti: a nők kezdenek már jól mozogni abban, de - egyelőre még - nem alakítják azt.

Nemek közötti digitális árkokról azonban mindennek ellenére nincs szó. Mindezt bizonyítja, hogy a tanulmány szerint a különböző közösségi portálok használói között a férfiakénál immár magasabb a nők, illetve a lányok száma. A bloggerek között is egyre több a sikeres nő, bár - mint a szakértők vallják - a férfi blogok még mindig "ütősebbek", azaz hangosabbak és agresszívabbak. Ezen a téren a nőknek - saját érdekükben - még fel kell zárkózniuk - ajánlotta a jelentés.

Németországban immár számtalan kezdeményezés célozza a lányok, illetve a nők műszaki képességeinek kibontakoztatását. Mindez egyformán vonatkozik a matematika, a természettudományok, az informatika, valamint a műszaki, technológiai ismeretek területére. Míg azonban a matematikai, továbbá a természettudományi tanulmányok terén szinte több már a fiatal nő, illetve diáklány, a két utóbbiról ez még nem mondható el. Ami az informatikát illeti, egy felmérésből az tűnt ki: tartózkodásuk oka nem is az érdeklődés hiánya. A visszahúzódásnak eszerint jóval prózaibb oka van, mégpedig az, hogy irtóznak azoktól a férfiaktól, akik éjjel-nappal "a számítógépben laknak". Kedvüket a "kalózkodástól" éppenséggel a férfiak veszik el.
 

2011. október 3. 08:34

KATEGÓRIA TOVÁBBI PROGRAMJAI

Már lehet jelentkezni a ProSuli tanároknak szóló pályázatára

Tanítás és tanulás az MI vagy XR technológiák segítségével, mentális egyensúly a mesterséges intelligencia korában. Idén is meghirdeti pedagógusoknak szóló pályázatát a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli. A pályázat célja, hogy a tanárok a szakterületükhöz szorosan kapcsolódó digitális tananyagokat hozzanak létre, különös tekintettel a matematika, a természettudományok és az idegen nyelvek területére. Az elkészült tananyagok valamennyi hazai pedagógus számára hozzáférhetők lesznek. A 25 legjobb pályázó egész nyárra elegendő mobilinternetben részesül, 10 nyertes pedig 120 ezer forint értékű ajándékutalvánnyal gazdagodhat.

2024. május 14. 21:09

WinDirStat 1.1.2.80.4.

A hordozható program látványosan megjeleníti a merevlemezen található összes fájlt, méret szerint rangsorolja azokat, az ablak alsó részén pedig különböző színekkel mutatja, hogy egyes fájlok mennyi helyet foglalnak el a lemezen.

2024. május 14. 17:33

DSynchronize 2.48.172

A hordozható DSynchronize képes két vagy több mappát szinkronizálni, függetlenül azok találati helyétől (helyi lemez, USB-meghajtó, helyi hálózat, FTP-kiszolgáló). Lehetőségünk van csak újabb elemek másolására, kétirányú szinkronizálásra stb.

2024. május 14. 17:25

Érkezik a T Phone 2 5G és a T Phone 2 Pro 5G

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 15:02

A Continental autógumija az első helyen végzett a Tyre Reviews szakportál négyévszakos abroncstesztjén

Újabb megmérettetésen, a Tyre Reviews 2024-es négyévszakos abroncsteszten győzedelmeskedett a Continental AllSeasonContact 2 modellje. Hét 205/55R16-os méretű, VW Golfra autóra felszerelt, egész évben használható modellből álló tesztmezőnyben ért el első helyezést.

2024. május 14. 13:17

15 érv a NEXT 3D konferencia mellett

Megjelent a NEXT 3D additív gyártás és digitalizálás konferencia programja. Nem kevesebb, mint 15 hazai mérnök és vezető szakember fogja megosztani 3D technológiai sikereit és tapasztalatait a résztvevőkkel. A konferenciaprogram alapján a NEXT 3D látogatói felbecsülhetetlen értékű tudással bővíthetik 3D nyomtatási és 3D szkennelési ismereteiket.

2024. május 14. 13:09

A BASF a sikeres Ethernet-APL kísérletet követően az ABB-t választotta zöldmezős projektjeihez

A BASF első európai zöldmezős Ethernet Advanced Physical Layer (Ethernet-APL) projektjének részeként az ABB-t választotta az elosztott vezérlőrendszerekhez (DCS).

2024. május 14. 11:40

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikusnak ítélték idén a Neumann Professzori címet

Ismét magyar Nobel-díjas kapta a BME és a Neumann Társaság által alapított Neumann Professzori címet: Krausz Ferenc fizikus az ultragyors lézertudomány területén elért tudományos teljesítményéért részesült a kitüntetésben. A fizikus által megalapozott tudomány a mikrochipgyártástól kezdve a daganatos betegségek diagnosztizálásáig számos területen hozott forradalmi változást. A kitüntetésre május 11-én került sor a Műegyetem Ünnepi Szenátusi Ülésén, ahol a díjat a BME rektora és a Neumann Társaság elnöke adta át.

2024. május 14. 09:53

Magyar innováció: Közel száz tűzvédelmi szakembert képeztek ki az új módszerrel

Sikeres a tűzvédelmi szakemberek képzése, akik már egy új iparági sztenderd alapján sajátítják el a papírmentes tűzvédelmet. Az innovatív magyar megoldás e-naplós rendszere átláthatóbb és könnyebb hozzáférést biztosít a tűzvédelmi eszközökhöz és az ellenőrzéshez. A papírmentes rendszer egyre szélesebb körben terjed itthon és már akkreditált képzések is elérhetőek a témában.

2024. május 13. 19:08

A MOL nyerte a funkcionális átalakítás nagydíját az SAP Quality Awards versenyen

Az üzleti transzformáció a folyamatosan változó környezetben elengedhetetlen. Az SAP éppen ezért immár tizennegyedik alkalommal díjazza azokat az üzleti átalakítást megvalósító vállalatokat, amelyek élen járnak a változásban, és jó példaként szolgálnak a sikeres bevezetésben. Az SAP Quality Awards egyik nagydíját idén a magyar MOL nyerte el. 

2024. május 13. 17:40

Kövess minket a Facebookon!

Legnépszerűbb programok

MiTeC System Information X 5.0.0.0
letöltések száma: 2494
SterJo Facebook Password Finder 2.0
letöltések száma: 2373
MEmu 9.1.2.0
letöltések száma: 1789
FireAlpaca 2.11.19
letöltések száma: 649
TekWiFi 1.6.0.4
letöltések száma: 643
ToDoList 8.3.0.0
letöltések száma: 610
KStars 3.7.0
letöltések száma: 596
DeleteOnClick 2.6.6.0
letöltések száma: 550
ImageMagick 7.1.1-30
letöltések száma: 488
Java OpenStreetMap Editor 19039
letöltések száma: 469

Letöltés varázsló

Letöltés varázsló

Megjelent a letöltés.com Letöltés Varázslója melynek segítségvel könnyen összeállíthat kedvenc programjaiból egy installáló programot, így pár kattintással telepítheti alap programjait a windowsra.

Adobe oktató videók