Magyar Telekom - kisebb bevétel és nyereség

MTI Sajtóadatbank, 2010. május 13. 08:33

A Magyar Telekom Nyrt. nettó eredménye 16,4 milliárd forint volt az első negyedévben, 23,6 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, a társaság bevétele 7,5 százalékkal 147,4 milliárd forintra mérséklődött 2009 azonos időszakához képest. Az elemzők 17,485 milliárd forint nettó profitot vártak.

 A társaság a nyereség csökkenését alapvetően a bevételek, ezen belül a magas jövedelmezőségű hangalapú szolgáltatások visszaesésével magyarázza. A szerdán közzétett konszolidált, nem auditált, a nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint az első negyedévben a társaság kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 10,7 százalékkal, 57,7 milliárd forintra mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest.

 A közlemény idézi Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgatót, aki szerint a gazdasági visszaesés és az erős verseny 2010 első negyedévében is negatív hatással volt az üzleti teljesítményre. A társaság arra törekszik, hogy tovább erősítse piaci pozícióját, működési- és költséghatékonyságát.

 A vállalat az első negyedévben 15,7 milliárd forintot költött tárgyi eszközökre és immateriális javakra (CAPEX), ami 4,2 milliárd forinttal kevesebb a tavalyi első negyedévihez képest. A tőkeberuházások (CAPEX) teljes összegéből például a lakossági szolgáltatások üzletágra 4,9 milliárd forint, a vállalati szolgáltatások üzletágra 0,7 milliárd forint, a technológia üzletágra pedig 7 milliárd forint jutott.

 A macedóniai korrupciógyanús tanácsadói szerződések vizsgálatáról a gyorsjelentés közli, hogy az ezzel kapcsolatos költségek az első negyedévben 0,5 milliárd forintot tettek ki, szemben az egy évvel korábbi 1,7 milliárd forinttal. A közlemény szerint a végleges jelentés elkészült, és abban semmi sem utal arra, hogy a társaság jelenlegi felső vezetői vagy igazgatósági tagjai bármilyen szabályt megszegtek volna. Ugyanakkor a társaság folyamatosan vizsgálja a kárt okozó személyekkel és szervezetekkel szembeni jogérvényesítési lehetőségeket.

 A gyorsjelentés beszámol újabb perekről is: ismét megtámadta egy kisrészvényes a Magyar Telekom legutóbbi és korábbi közgyűlési határozatait, további két kisrészvényes pedig a legutóbbi közgyűlési döntéseket. A keresetben a 2008. évi rendes, a 2009. évi rendes és a 2009. évi rendkívüli közgyűlésen hozott határozatok bejegyzéséről szóló cégbírósági végzés hatályon kívül helyezését, és a már bejegyzett változások törlését kérik. Kérték azt is a cégbíróságtól, hogy utasítsa el a Magyar Telekomnak 2010. évi rendes közgyűlésén hozott döntéseinek bejegyzésére vonatkozó kérelmet. Az április 7-én megtartott éves rendes közgyűlés részvényenként 74 forint osztalékról döntött.

 A lakossági szolgáltatások üzletág bevételei 4 százalékkal, 75,8 milliárd forintra csökkentek, míg az EBITDA 4,7 százalékkal 44,4 milliárd forintra mérséklődött az első negyedévben a bázishoz képest. A vezetékes bevételek 5,2 százalékkal estek vissza. S bár a szélessávú ügyfelek száma tovább nőtt, s a negyedév végén meghaladta a 617 ezret, az árak csökkenése és a kedvezőbb díjszabású csomagokra történő áttérés erősödésének következtében az internet-bevételek kismértékben, 0,9 százalékkal mérséklődtek. A kedvezőtlen hatásokat részben ellensúlyozta, hogy az ügyfélszám növekedésének köszönhetően az első negyedévben 18 százalékkal nőttek a tv-szolgáltatásokhoz kapcsolódó bevételek. A tv-előfizetők száma március végén, elsősorban a szatellit adás elterjedésének köszönhetően, elérte a 678 ezret, s nőtt az internetes tv iránti kereslet is.

 A lakossági mobil-bevételek 3 százalékkal, 43,7 milliárd forintra mérséklődtek az első negyedévben, mivel a forgalom növekedése nem tudta ellensúlyozni az ügyfélszám és az átlagos árszínvonal csökkenését. A T-Mobile az aktív ügyfelek száma alapján mért 44,3 százalékos piaci részesedésével továbbra is megőrizte egyértelmű piacvezető pozícióját. A mobil szélessávú piac ugyanakkor tovább bővült, a lakossági mobil internet-ügyfelek száma meghaladja a 357 ezret, ami 84 százalékos bővülés a bázishoz viszonyítva.

 A vállalati szolgáltatások üzletág bevétele 7,7 százalékkal, 39,6 milliárd forintra csökkent, az EBITDA pedig 7,4 százalékkal, 18,8 milliárd forintra mérséklődött 2010. első negyedévben.
A vezetékes bevételek 12,2 százalékkal 11,2 milliárd forintra csökkentek, mivel a kedvezőtlen makrogazdasági környezet következtében mérséklődtek a távközlési kiadások.
A szegmens mobil-bevételei 4,9 százalékkal, 15,6 milliárd forintra csökkentek a recessziós hatások és az erős verseny miatt.
A rendszerintegrációs és információtechnológiai szolgáltatásokból származó bevételek 6,8 százalékkal 12,7 milliárd forintra csökkentek, aminek a fő oka az, hogy a gazdasági környezetre válaszul a magán- és közszférában egyaránt visszaestek a beruházások.

 Macedóniában a bevételek 11,8 százalékkal, 18,4 milliárd forintra csökkentek az első negyedévben. Árfolyamhatás nélkül számolva a bevételek csak 4,4 százalékkal mérséklődtek.
Montenegróban a bevételek 9,4 százalékkal, 7,4 milliárd forintra mérséklődtek, míg árfolyamhatás nélkül számolva csak 1,7 százalékkal.

A Magyar Telekom jegyzett tőkéje változatlanul 104,275 milliárd forint volt március végén, míg a saját tőke 552,214 milliárd forint volt, 2,6 százalékkal több a december véginél. A társaság részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában kereskednek, a papír keddi záró ára 655 forint volt, míg az elmúlt 12 hónapban 556 forint és 870 forint között mozogott.
 

Kulcsszavak: Magyar Telekom +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36