Az ABB energiagazdálkodási megoldást vezet be az ivóvíz- és szennyvízágazatban

forrás: Prím Online, 2024. február 29. 12:59

Az ABB bevezette az ABB Ability OPTIMAX energiagazdálkodási megoldását az ivóvíz- és szennyvízágazat számára, melynek segítségével az üzemeltetők meghatározhatják a telephelyeken belüli elkerülhető energiaveszteségeket. A digitális optimalizáló eszköz több eszköz összehangolt vezérlésével, valamint az adatok és a folyamatok láthatóságával csökkentheti az energiafelhasználást és az energiaköltségeket.

Mivel a szennyvíztisztítás a világ teljes energiatermelésének akár három százalékát is felemészti*, és globálisan több mint 1,5 százalékkal járul hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához**, ezért az ABB a víz- és szennyvízkezelési rendszerekhez tervezett OPTIMAX megoldását úgy fejlesztette ki, hogy alkalmazásával a vízművek és a szennyvízkezelő telepek üzemeltetői csökkenteni tudják az energiafogyasztást és ennek következtében a kibocsátást. A fokozatosan alkalmazott optimalizálási folyamat csökkenti a vegyszerhasználatot is, így javítva a működés minőségét és fenntarthatóságát.

 

Az OPTIMAX folyamatos, valós idejű vezérlést és felügyeletet alkalmaz a kezelési folyamat minden szakaszában, a rendelkezésre álló különböző energiatípusok összehangolása érdekében, hogy ezáltal optimális feltételeket érjen el. Az üzemeltetők elemezhetik az energiaáramlásokat, hogy felderítsék a javításra szoruló területeket, és pontosan meghatározzák az energiamegtakarítási lehetőségeit és módjait a létesítményen belüli összes eszközön. 

 

A németországi Schwarzenbruckban egy kísérleti projekt keretében egy zéró kibocsátású szennyvíztisztító telep az ABB technológiája segítségével tudta hálózatba kapcsolni, vezérelni és optimalizálni a meglévő energiatermelési és tárolási lehetőségeit. A létesítmény az emésztőgáz alapú energiatermelés, napelemek és egy vízerőmű felhasználásával évente annyi villamos energiát termelt, mint amennyit elfogyasztott. Ezzel hozzájárult a szén-dioxid-kibocsátás évi 300 tonnára becsült csökkentéséhez***.

 

 

A háromlépcsős előrejelző optimalizálás magában foglalja a vezérelt eszközök napközbeni és következő napi üzemrendjeit, amelyeket az előrejelzések, a terhelések és az árak alapján határoznak meg, és a nap folyamán frissítenek. A megújuló energia rendelkezésre állásán alapuló körkörös rendszer kifejlesztésével az üzemeltetők előre tervezhetnek, hogy a hálózatüzemeltetőkkel versenyképes áron kereskedhessenek, így csökkentve az energiaköltségeket.

 

A felügyeleti és riportálási funkció hozzájárul az adatok összefüggésbe helyezéséhez, és akár felére csökkenti a jelentéstételi időt, miközben segít megfelelni a jogszabályi követelményeknek, köztük az ISO50001-ben rögzített előírásoknak is.

 

„Mivel a szennyvíztisztító telepek fenntartható működése egyre inkább reflektorfénybe kerül, a teljes energiafogyasztás és kibocsátás átláthatósága kritikus fontosságú” – mondta Sleman Saliba, az ABB Energetikai Ipar (Energy Industries) divíziójának energiagazdálkodással foglalkozó globális termékmenedzsere. „Hatékony kezelés esetén a szennyvíz hatalmas potenciállal rendelkezik a globális vízhiány megoldása szempontjából, de biztosítanunk kell, hogy eközben a lehető legmagasabb hatékonysági és környezetvédelmi normákat tartsuk be.” 

 

Az ABB Energy Transition Equation című jelentése**** elemezte, hogy a szennyvíz jobb felhasználása miként csökkentheti a vízkészletekre nehezedő nyomást az automatizálás és a digitális technológiák nagyobb mértékű integrációjával, és bemutatta, hogy a szennyvíztisztító telepek hogyan csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást akár évi 2000 tonnával. Ha többet szeretne megtudni a vízművek és a szennyvíztisztító telepek fenntarthatóbbá tételéről, keresse fel a következő weboldalt: Optimax – ABB Energy Industries.

 

_______________________

*https://iwa-network.org/learn/circular-economy-tapping-the-power-of-wastewater/

**https://www.nature.com/articles/s41893-018-0187-9

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38