Átadták a Magyar Telekom ösztöndíjait a Széchenyi István Egyetemen

forrás: Prím Online, 2023. november 20. 12:55

A győri Széchenyi István Egyetem és a Magyar Telekom Nyrt. hosszú évek óta kitűnő partnerséget ápol egymással. Az együttműködés fontos eleme, hogy a cég ösztöndíjjal támogatja az intézmény kiválóságait. A napokban megtartott átadóünnepségen két alap-, egy mester- és egy doktori képzésben részt vevő hallgató vehette át az elismerést.

A Széchenyi István Egyetem és a Magyar Telekom Nyrt. több évtizedes együttműködése a minőségi szakember-utánpótlás képzésében, valamint a közös kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységben nyilvánul meg. Emellett a piacvezető távközlési és informatikai vállalat támogatásának köszönhetően az intézmény Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karának gazdaságinformatikus, mechatronikai mérnöki, mérnökinformatikus, villamosmérnöki alap- és mesterképzésben részt vevő, valamint a Multidiszciplináris Műszaki Tudományi Doktori Iskola nappali tagozatos hallgatói pályázhatnak a Magyar Telekom ösztöndíjra.

 

Az ösztöndíjátadó résztvevői: Szilágyi György, a Magyar Telekom IP és transzport hálózati igazgatója, Németh Richárd, Viola Zsolt, Gombás Gergely és Merkli Kornél ösztöndíjas hallgatók, valamint dr. Prukner Péter, a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja RF divíziójának vezetője. (Fotó: Adorján András)

 

Az átadón Szilágyi György, a Magyar Telekom IP és transzport hálózati igazgatója kifejtette, a cég és az egyetem partnersége egészen a jogelőd Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola megalakulása óta tart, hiszen az intézménynek már akkor is kulcsszerepe volt a távközlési szakemberek biztosításában és a magyar táközlőhálózat digitalizációjában. „Nemcsak az utánpótlásképzésben dolgozunk együtt, de számos közös innovációnk is van az egyetemmel, a távközlésen túl olyan területeken, mint például a dróntechnológia. Cégünk számára mindig kiemelt jelentőséggel bírt, hogy a friss elméket bevonjuk a fejlesztéseinkbe. Az ösztöndíj, a gyakornoki program és a duális képzésünk révén is fókuszba kerülnek olyan kiválóságok, akiknek tudására a jövőben akár munkatársként is számíthatunk. A Magyar Telekom, mint Magyarország egyik legnagyobb távközlési szolgáltatója élen jár a műszaki innovációban, új megoldások, termékek bevezetésében, mely elképzelhetetlen az állandó fejlesztések és az azt kísérő folyamatos tanulás nélkül. Azok a fiatalok, akik ezen a területen szeretnének dolgozni, részt szeretnének venni jövőbe mutató innovációkban, bátran válasszák a Széchenyi István Egyetemet, ahol a Magyar Telekom kínálta lehetőségeket is könnyen megtalálják.” Kiemelte továbbá, hogy a vállalat legjelentősebb laborközpontja is a győri egyetem kampuszán található, és a cég a napokban átadott Győri Innovációs Parkban is helyet kapott, amely tovább mélyíti az együttműködést. 

 

„Az egyetem és a Magyar Telekom jelenleg is több közös projekten dolgozik együtt, amelyekben az intézmény különböző digitális fejlesztéseket végez, a cég pedig – amellett, hogy több esetben becsatlakozik a fejlesztésekbe – biztosítja a megfelelő hálózatot. Ilyen például a Driver 21 projekt, amely lehetővé teszi a valós és a virtuális versenyzés összekapcsolását, vagyis hogy a szimulátornál ülő e-sportoló a pályán haladó autóversenyzővel mérje össze tudását. A versenyautóra precíziós GPS-t szerelünk, az adatokat pedig 5G hálózat segítségével továbbítjuk a szimulátornak” – mondta el dr. Prukner Péter, az intézmény Digitális Fejlesztési Központja RF divíziójának vezetője. Hozzátette, a céggel való szoros partnerség fontos eleme az ösztöndíjprogram, amely az egyetemi szakemberképzés elismerése is egyben. „Az együttműködés révén hallgatóink már egyetemi éveik alatt becsatlakozhatnak a cég tevékenységébe, és többen közülük ott találják meg munkahelyüket a diplomaszerzést követően” – emelte ki.

 

A Magyar Telekom a Széchenyi István Egyetem közelmúltban átadott Győri Innovációs Parkjában is jelen van. (Fotó: Adorján András)

 

A „Magyar Telekom BSc” ösztöndíját 24 hallgató pályázta meg, közülük kettő nyerte el a tíz hónapra szóló havi 35.000 forintos összeget. Sikeres pályázatot nyújtott be a székesfehérvári Gombás Gergely (mérnökinformatikus alapképzés) és a Győrhöz közeli Koroncóról érkezett Viola Zsolt (villamosmérnöki alapképzés). Mind két pályázó kiváló tanulmányi eredménye, valamint tudományos munkája elismeréseként kapta az ösztöndíjat.

 

A szentgotthárdi Merkli Kornél (villamosmérnöki mesterképzés) a 2023 tavaszán megrendezett Országos Tudományos Diákköri Konferencián való részvételének köszönhetően nyerte el a „Magyar Telekom MSc” ösztöndíját, amely tíz hónapon át havonta 40.000 forintot biztosít számára. A „Magyar Telekom PhD” ösztöndíjat és a vele járó havi ötvenezer forintot a Győr melletti Ikrényben élő Németh Richárd kapta tanulmányi eredménye, tudományos munkája és az egyetemi oktatásban, kutatásban való aktív részvétele elismeréseként.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36