Nem csupán fejlesztők, hanem AI-fejlesztők lehetünk az SAP segítségével

forrás: Prím Online, 2023. november 3. 14:35

Az SAP TechEd 2023 eseményen a generatív AI képességek és fejlesztések változatos tárházával rukkolt elő a német vállalati szoftvercég. Az újdonságok révén az AI korszakban felturbózhatók a vállalkozások, és ugrásszerűen növelhetik tudásukat a fejlesztők.

"A mai dinamikus technológiai és üzleti környezet arra kötelez minket, hogy minden fejlesztő AI-fejlesztő legyen" – mondta Jürgen Müller, az SAP SE technológiai vezetője és igazgatótanácsi tagja. "A TechEd-en bemutatott újításaink azt biztosítják, hogy az AI-forradalom középpontjában álló fejlesztőket ellássuk azokkal az erőforrásokkal, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy átalakítsák a vállalkozások működését; legyen szó az AI-jal átitatott professzionális kódolási eszközökről vagy akár az SAP Business Technology Platformon egy helyen megtalálható generatív AI-bővítmények és alkalmazások tárházáról." 

 

Mivel a szervezetek célja, hogy üzleti értéket nyerjenek a generatív AI-ból, a professzionális és a civil fejlesztők közötti hatékony együttműködés elengedhetetlen. Az SAP elindítja az SAP Build Code-ot, amely felgyorsítja az együttműködést az üzleti szakértőkkel, akik a TechEd 2022-n bemutatott alacsony kódú SAP Build megoldásokat használják. Az SAP Build Code megoldás kifejezetten az SAP-alkalmazásokhoz és az SAP ökoszisztémához készült, a fejlesztők számára AI-alapú hatékonyságnövelő eszközöket kínál, és Java- és JavaScript-fejlesztésre optimalizált. A termelékenység további növelése érdekében az SAP új generatív AI asszisztensének, a Joule-nak – az egyetlen olyannak, amely valóban érti az üzletet – az erejét is felhasználja, beágyazva az adatmodell, az alkalmazáslogika és a tesztszkriptek létrehozására szolgáló kódgenerálási képességeket.

 

Pixabay

 

A jó adatok a jó mesterséges intelligencia alapját képezik, és az SAP HANA Cloud továbbra is úttörő szerepet játszik az innovációban az adattérben, mivel új vektoradatbázis-funkciókkal egészíti ki a sokoldalú kínálatát, további költségek nélkül. A vektoradattárak strukturálatlan adatokat – például szöveget, képeket vagy hangot – kezelnek, hogy hosszú távú memóriát és jobb kontextust biztosítsanak az AI-modellek számára. Ez megkönnyíti a hasonló objektumok gyors megtalálását és visszakeresését. A felhasználók például a szerződések nyelvezete alapján kereshetnek beszállítókra, hogy megvizsgálhassák a fizetési előzményeket és nyomon követhessék az egyes megrendeléseket. Ezek a nagy teljesítményű új vektoradatbázis-funkciók javítják a nagyméretű nyelvi modellek és a szervezet kritikusan fontos adatai közötti interakciókat. Az újítással az SAP fejlesztői élen járnak az adatok radikálisan új szintű megismerésében egy biztonságos, privát keretrendszerben, amely az iparág-specifikus ügyféladatokra támaszkodva képes csökkenteni az esetleg hibás találatok és tipikus AI-hallucinációk számát. 

 

Az „AI Foundation on SAP BTP” egy új, egyablakos rendszer a fejlesztők számára, amellyel AI- és generatív AI-alapú bővítményeket és alkalmazásokat hozhatnak létre az SAP BTP-n, és amely tovább növeli hatékonyságukat. Az „AI Foundation on SAP BTP” mindent tartalmaz, amire a fejlesztőknek szükségük van ahhoz, hogy elkezdhessék az SAP BTP-n az üzletileg használható AI-eszközök létrehozását – a használatra kész AI-szolgáltatásoktól és a legjobb nagy nyelvi modellekhez való hozzáféréstől a vektoros adatbázis-képességekig, valamint az AI-futtatási idő és életciklus-kezelésig.

 

A technológiai innováció gyors üteme megnövelte a képzett fejlesztők iránti globális keresletet – az SAP éppen ezért ezzel párhuzamosan a tanulási lehetőségek, képezések bővítésére is koncentrál. A 2025-ig kétmillió szakember továbbképzésére irányuló kötelezettségvállalás részeként, valamint a már elérhető ingyenes AI-tanulási tartalmak kiegészítéseként az SAP ma új, szerepköralapú tanúsítást és ingyenes tanulási forrásokat indított az ABAP Cloud fejlesztési modellt használó back-end fejlesztők számára. Az SAP BTP-n és az SAP S/4HANA-n futó ABAP fejlesztési eszközökre fókuszáló két új képzési lehetőség az SAP Learning oldalon érhető el. Ezeket az agilis és felhőre optimalizált üzleti átalakuláshoz tervezték, és olyan készségeket biztosítanak a fejlesztőknek, amelyekkel felhőben használható, és az SAP stratégiájához illeszkedő bővítményeket készíthetnek. 

 

Az SAP csatlakozott továbbá a Stanford HAI (Institute for Human-Centered AI) vállalati programjához is. Az SAP kutatói és mérnökei a stanfordi akadémiai közösséggel, annak kutatóival és a hallgatóival – a generatív mesterséges intelligencia és az üzleti élet lehetséges találkozási pontjain dolgoznak majd.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59