Kényszerből előny: emiatt állhatnak át zöld működésre az irodaházak

forrás: Prím Online, 2023. június 8. 12:49

A tavaly ősszel bekövetkezett gázáremelkedés hatására feje tetejére állt az irodaházak piaca, a magas fenntartási költségek miatt ugyanis a legtöbb üzemeltető zöld útra lépett. Kaloczkai Sándor, a Gree légkondicionálók műszaki vezetője arról beszélt, ma már nem az a kérdés, hogy az energiahatékonysági beruházások megtérülnek-e, hanem az, hogy azok nélkül a működés fenntartható marad-e. Zöld irányban is példaértékű a világ első számú klímamárkája magyarországi vezérképviseletének szarvasi irodaháza, a Hi-Tech épület ugyanis látványban és műszaki tartalomban is a világ elithez tartozik.

Kisebb pánikhangulat uralkodott el tavaly nyár végén az irodaházakat üzemeltető cégek körében, miután a rezsiváltozások bejelentését követően hamar egyértelművé vált mindenki számára, hogy a korszerűtlen energiahordozókkal fenntarthatatlanná válik a monstrumnak számító ingatlanok üzemeltetése.

 

Kaloczkai Sándor, a Gree légkondicionálók képviseletében elmondta, az irodaházak szinte egyik napról a másikra kezdtek el fenntarthatóbb alternatívák után kutatni, sokaknak sikerült is az átállás a zöld működésre. Bár ennek a beruházási költsége jelentős összeg, a jelenlegi helyzetben nélkülözhetetlenné vált.

 

 

„A zöld beruházások megtérülési ideje nagyságrendileg 5-10 év között mozoghat az adott infrastruktúrától függően. Viszont mára teljesen más értelmet nyert a megtérülés fogalma. Nem kérdezi senki, hogy mikorra hozza vissza a pénzt a fejlesztés, mert mindenki felismerte, hogy modernizáció nélkül a működést fogja meggátolni a kifizethetetlen energiaköltség” – mutatott rá a szakértő.

 

Mint fogalmazott, a meglévő irodaházak felújításánál meg van kötve a tervezők keze, hiszen az épület tájolását nem lehet megváltoztatni, a nyílászárók méretein jelentősen nem lehet módosítani. A radiátorokat viszont bátran le lehet cserélni padlófűtésre, ahogy az ablakok szigetelési tényezőjén is lehet érzékelhetően javítani.

 

Kaloczkai Sándor hozzátette, a hőszivattyúk a legkorszerűbb fűtési megoldásnak számítanak ma, melynek előnyeit egyre több irodaházban kamatoztatják is. Mivel ezzel a technológiával nem kell annyira magas hőmérsékletű meleg vizet előállítani a fűtéshez és a készülék hatásfoka is sokkal magasabb, mint egy idejétmúlt gázkazáné, az energia-megtakarítás hatalmas lehet.

 

 

„Az irodaházak esetében megoldandó probléma a nyári hűtés is, hogy ne legyen kellemetlen, amikor hűtött levegő érkezik az irodába, hiszen a dolgozók komfortérzetét negatív irányba befolyásolja, ha túl hideget kapnak a testükre. Ehhez a megfelelő légeloszlást és a légsebességet is meg kell vizsgálni, ami szakértő bevonásával történik. A megfelelő tervezésnek itt is rendkívül fontos szerepe van” – hívta fel rá a figyelmet.

 

Kiemelte, kézenfekvő, ha a felhasznált áramot nem a hálózatból veszi el a cég, hanem a saját napelemével termeli meg azt. Ezt láthatóan a legtöbb zöldítő vállalat fel is ismerte, ugyanis az elmúlt évben brutálisan emelkedett a telepített napelemek száma Magyarországon a vállalati szférában is.

 

Világszínvonalú zöld irodaház Szarvason

 

Kaloczkai Sándor azzal folytatta, egy új építésű irodaház esetén könnyebb kialakítani egy teljesen zöld rendszert, hiszen a tervezők nulláról kezdhetnek gondolkozni. Így készült a Gree Magyarország vezérképviseleti irodaháza is Szarvason, mely otthont ad a Dining Guide Top100 listán is megtalálható Újváros Bisztrónak

 

Az épület falait gyakorlatilag teljes egészében üvegek alkotják. A felszereltségében az európai, sőt a világ élvonalhoz tartozó Hi-Tech létesítmény tervezésénél éppen ezért nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a felhasznált üveg a lehető legjobban ellenálljon a beérkező napsugaraknak.

 

 

„A passzív védelem mellett az árnyékoló-rendszer is segít abban, hogy a napsugárzást már az üvegfal mentén megfogjuk. Az épületben minden hőtermelő, hűtő berendezés, a világítástechnika és az árnyékolás vezérlése, felügyelete, egy épület automatika szoftveren keresztül történik, gyakorlatilag ez menedzseli a teljes épületet. A hűtési és fűtési rendszer egyaránt időjárás-követő, azaz figyeli a Nap állását, a sugárzás beesési szögét, és ezáltal előrejelzést tud készíteni. Ha például érzékeli, hogy melegebb levegő érkezik a térségbe, akkor még azelőtt elveszi a fűtést, hogy az odaérne” – magyarázta a Gree légkondicionálók szakértője.

 

A kívül-belül egyaránt nagyon látványos irodaházban emellett jelenlét- és mozgásérzékelők irányítják a világítást, amely egyúttal alkalmazkodik ahhoz is, hogy mennyi fény érkezik be odakintről, mely szintén energia-megtakarításként jelentkezik. Az épületben a friss levegő utánpótlást két légkezelő berendezés végzi, rendkívül magas hatékonysággal és a napelemes rendszer is kialakítás alatt van. Magyarországon először itt került beszerelésre az Airow3 légtisztító modul, mely elpusztítja a Covid és más vírusokat, baktériumokat, illetve kórokozókat a nap 24 órájában, ezáltal védve az irodában dolgozókat. 

 

Az épület tervezője a Tiba Építész Stúdió volt, akinek nevéhez számos, Budapest városképét meghatározó épület tervezése fűződik, de Magyarországon kívül számos európai országban terveztek projekteket. https://gree-magyarorszag.hu/gree-magyarorszag-irodahaz

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Májusban indul az első SMP Marketing Masters kurzus!

A Magyar Marketing Szövetség elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat. Az SMP Masters magyar nyelvű, programsorozat összesen 5, egyenként 2 napos tematikus kurzusból áll.

2024. április 16. 11:41

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

A becslések szerint 2030-ra Franciaországban legalább 330 ezer, de akár 480 ezer e-töltőállomásra is szükség lehet. Ehhez gyors ütemben, folyamatosan újabb és újabb autópálya-pihenőhelyeket szerelnek fel töltőkkel, ahol már most akár 20 perc alatt 80 százalékra „tankolhatóak” az e-autók. 

2024. április 16. 10:10

Dizájnkiállításon és konyhai szakkiállításon is megmutatja magát a Samsung

A Samsung két milánói eseményen vesz részt idén áprilisban. A vállalat az EuroCucina 2024 konyhai szakkiállításon az összekapcsolt otthonok jegyében mutatja be új, prémium konyhai eszközeit és az életstílust, amit a készülékek kínálhatnak. A Milánói Design Hét Fuorisalone 2024 eseményén rendezett dizájnkiállításán pedig művészileg is megmutatja a látogatóknak a vállalat formatervezési filozófiáját.

2024. április 15. 19:32

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

Miközben az olcsó, kevésbé minőségi árut kínáló kínai cégek gőzerővel árasztják el Európát a termékeikkel, egyre többen fordulnak egy új alternatív vásárlás felé. Ez a jelenség a közösségi finanszírozás megjelenése az online vásárlásban, ami a prémium és luxus színvonalat teszi elérhetővé. Az alacsony ár mindkettőben közös, eredményben viszont drasztikusan eltér egymástól a kétfajta vásárlás.

2024. április 15. 17:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09