A BlueVoyant kutatása azonosítja a legújabb kibertámadási technikákat és védekezési módszereket

forrás: Prím Online, 2023. március 21. 15:40

BlueVoyant kiberbiztonsági vállalat közzétette "Emerging External Cyber Defense Trends" című kutatásának megállapításait. A legújabb jelentés rávilágít a szervezetekre veszélyt jelentő, a hagyományos informatika peremterületein kívülről érkező kockázatokra és azok elhárításának módszereire. A dinamikus adathalászat, a smishing azaz SMS adathalászat, a DNS-infrastruktúrával való visszaélés, az új sebezhetőségek gyorsabb kihasználása és az egyre növekvő számú pénzügyi csalások jelentik a legújabb trendeket.

Csendes Balázs

"Ahogy a vállalatok belső informatikai rendszere egyre védettebb lesz, a kibertámadók is alkalmazkodnak az új környezethez és folyamatosan fejlesztik módszereiket" – mondta Csendes Balázs, a BlueVoyant kelet-közép-európai, valamint a közel-keleti térségekért felelős értékesítési igazgatója. "A kutatás azonosítja a BlueVoyant fenyegetéselemzői által megfigyelt legújabb kiberbűnözői technikákat, és a szervezetek számára ajánlott intézkedéseket."

 

A jelentés legfontosabb megállapításai

 

Dinamikus adathalász technikák. A támadásokat egyre nehezebb azonosítani, mivel a kiberbűnözők a fogyasztókat hamis domain címekre, míg azokat, akik a bűnözőkre vadásznak, hibaoldalra irányítják. A kutatás szerint 2022-ben 240 százalékkal nőttek ezek az átirányítások.

Dinamikus DNS-infrastruktúrával való visszaélés. A támadók egyre gyakrabban használnak új típusú tárhelyszolgáltatásokat rövid élettartamú weboldalak létrehozására. A módszerrel alacsony költségű, nagy volumenű akciókat hajthatnak végre, amelyeket a későbbi támadások során domain regisztráció nélkül meg lehet ismételni.

Smishing. Egyre inkább terjednek az SMS-ben érkező adathalász üzenetek, mivel a kibertámadók gyakrabban élnek vissza törvényes üzenetküldő szolgáltatásokkal.

Nyitott portok. A COVID-19 járvány óta, a távmunka terjedésével egyre többen dolgoznak távoli hálózati hozzáféréssel. A kibertámadók azokat a portokat keresik, amelyek lehetővé teszik, hogy hozzáférjenek a szervezetek hálózataihoz. Ha a vállalatok rosszul konfigurálják ezeket a portokat, akkor azok könnyen a zsarolóvírusok terjedésének eszközéül szolgálhatnak.

A gyorsabb alkalmazkodás. Szinte minden héten felfedeznek különböző iparágakban olyan új sebezhetőségeket, amelyek gyorsan kritikus támadási pontokká válhatnak. Ennek ellenére sok szervezet csak lassan foltozza be ezeket a biztonsági réseket.

Pénzügyi csalások. A kiberbűnözők újabb és újabb módszereket találnak a pénzügyi csalások végrehajtására. Például azonnali üzenetküldő alkalmazásokat használnak a különböző akciók megtervezésére és a lopott adatok értékesítésére is a dark web fórumai helyett, amelyekről köztudott, hogy könnyebben hozzáférhetőek a bűnüldöző szervek számára.

 

Ron Feler

„A szervezetek számára már pusztán a támadások mennyisége miatt is egyre nehezebb a külső sebezhetőségek és fenyegetések azonosítása. Ezt a kiberbűnözők is kihasználják és ennek megfelelően alakítják és fejlesztik a módszereiket" – mondta Ron Feler, a BlueVoyant globális fenyegetéselemzési vezetője. "Ráadásul a vállalatoknak ma már sokkal gyorsabban kell reagálniuk a potenciális fenyegetésekre, hiszen a támadók egyre rövidebb idő alatt képesek kihasználni a sebezhetőségeket."

 

A BlueVoyant kutatásának célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kibervédelmi kihívásokra, és segítse a támadások elleni hatékony védekezést. A jelentés a BlueVoyant Supply Chain Defense és Digital Risk Protection megoldásainak trendadat-lekérdezéseivel készült.

Kulcsszavak: biztonság BlueVoyant

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05