MIT LinQ Catalyst Europe program a Széchenyi István Egyetemen

forrás: Prím Online, 2023. január 26. 17:00

A győri Széchenyi István Egyetem a házigazdája annak az MIT LinQ Catalyst Europe program keretében megvalósuló workshopnak, amelynek fókusza az egészségügyi kutatási projektek feltárása, támogatása. Az eseményre a GE Healthcare-rel együttműködésben kerül sor január 25–27. között. A program célja, hogy egészségügyi innovációs projekten dolgozó kutatók számára bemutassa az MIT LinQ Catalyst Europe program középpontjában álló módszertani elemeket.

Az MIT LinQ Catalyst Europe az egészségügyi kutatási projektek támogatására irányuló, egyedülálló képzési program, mely egy különleges módszertan is egyben. Célja paradigmaváltást hozni a kutatás megközelítésében annak érdekében, hogy azok tényleges szükségleteken alapuljanak, eredményeik pedig való életben kimutatható hatást fejtsenek ki, minél gyorsabban hasznosulva a gyógyításban.

 

Dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke (Fotó: Májer Csaba József)

 

Az egyik legnevesebb amerikai egyetem által létrehozott program keretében kerül megrendezésre a workshop január 25. és 27. között a Széchenyi István Egyetemen. A GE HealthCare-rel együttműködésben megvalósuló eseményen a házigazda győri intézmény szervezeti egységein – így például Járműipari Kutatóközpontján, Digitális Fejlesztési Központján – kívül az egyetem számos partnerének kutatói mutatják be az innovatív egészségügyi, orvostechnológiai megoldásokat. A három nap során így a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, az Állatorvostudományi Egyetem, a győri Petz Aladár Egyetemi Oktatókórház és több egészségügyi megoldásokon dolgozó vállalkozás szakemberei is prezentálják elképzeléseiket. A csaknem húsz kutatás-fejlesztési téma között olyan érdekességek találhatók, mint például az emlőrák diagnosztizálását segítő szoftver, a mesterséges intelligencia által vezérelt, tüdőbetegek számára fejlesztett távoli betegmegfigyelő rendszer, vagy egy szemmozgás-érzékelő szemüveg, melyet a súlyos szédüléssel járó betegség diagnosztizálására fejlesztettek. 

 

Martha Gray professzor, az MIT LinQ igazgatója és a Catalyst program vezetője (Fotó: Májer Csaba József)

 

„A »From Research to Impact« Workshop kitűnő alkalom arra, hogy bemutassuk a Catalyst program módszertanát, amely újszerű megközelítésben gondolja át az akadémiai kutatásokat. A program révén azok az innovatív és hatékony megoldások kerülhetnek azonosításra, amelyek még megoldatlan orvosi és egészségügyi szükségletre kínálnak megoldást. A Széchényi István Egyetemmel és a GE HealthCare-rel együttműködve küldetésünk, hogy fokozzuk az orvosbiológiai kutatások várható, valós hatását az egészségügyi technológiákra a régióban, és növeljük annak valószínűségét, hogy az új fejlesztések megoldatlan egészségügyi kihívásokra adnak választ és érdemi hatással lesznek társadalmunkra” – osztotta meg gondolatait Martha Gray professzor, az MIT LinQ igazgatója és a Catalyst program vezetője.

 

„A Széchenyi István Egyetem a technológiai területeken jelentős hagyományokkal és tudással rendelkező intézményként egyre nagyobb szerepet kíván betölteni az orvostechnológiai kutatásokban is. Örülünk, hogy ezen törekvéseinket már nemcsak a Semmelweis Egyetemmel és a Petz-kórházzal partnerségben Győrben megvalósuló Egészségtechnológiai Campusunk segíti, hanem a világszínvonalú MIT LinQ Catalyst Europe program is. Célunk, hogy intézményünk a komplex gazdasági kihívásokra válaszoló, valódi technológiai egyetemmé váljon” – hangsúlyozta dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemet fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

 

A workshop megnyitójára megtelt a Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campus épületének konferenciaterme. (Fotó: Májer Csaba József)

 

„A Széchenyi István Egyetem számára kiemelten fontos, hogy kapcsolódjon európai uniós és nemzetközi programokhoz, különböző tudományterületeken, hogy még láthatóbbá váljon a globális felsőoktatási térben. Ez persze lehetőséget ad oktatóinknak és hallgatóinknak is arra, hogy a legkitűnőbb partnerekkel működjenek együtt, ami intézményünk egyik küldetése. Örülünk, hogy az MIT LinQ Catalyst Europe workshopon nemcsak egyetemünk és a győri kórház technológiai partnersége révén született projektek kerülnek terítékre, de a Semmelweis Egyetemről, az Állatorvostudományi Egyetemről és más hazai egyetemekről is kitűnő kutatási ötletek érkeztek” – fogalmazott dr. Lukács Eszter, a Széchenyi-Egyetem nemzetközi stratégiai elnökhelyettese. 

 

„Egyre nagyobb az igény a célzottabb, innovatívabb megoldásokra a betegközpontú, hatékony egészségügyi ellátásban, az ilyen irányú kutatás-fejlesztés pedig a GE HealthCare stratégiájának lényeges eleme. Szakmai, ipari és digitális szakértelmünkre építve szívesen dolgozunk együtt a Széchényi István Egyetem szervezésében megvalósuló MIT LinQ Catalyst Europe szakmai műhelyen keresztül a tudományos, klinikai és ipari partnereinkkel és az egészségügyi innovatív megoldásokon dolgozó kutatókkal annak érdekében, hogy már egy korai szakaszban is elősegítsük a hazai egészségügyi fejlesztések megvalósulását és alkalmazását” – mondta Ferenczi Lehel, a GE HealthCare adat- és elemzési igazgatója.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjazták az építőipar „rocksztárját”

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója vehette át az idei "Év Építőipari Személyisége" díjat. A szakember 30 éve képzi és inspirálja a szakembereket és az építőanyag kereskedőket, emellett támogatja a megrendelőket építési álmaik valóra váltásában. Legyen szó TikTok videóról, egy medence burkolásáról készülő oktatóanyagról, vagy ezer szakember motiválásáról egy konferencián, Markovich Béla mindenhol ott vagy és minden lehetőséget megragad, közvetlenül hozzájárulva az építőipar kultúrájának fejlődéséhez.

2024. március 29. 15:16

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05