A Siemens megoldásaival lett hatékonyabb, zöldebb és átláthatóbb a kólagyár

forrás: Prím Online, 2022. december 31. 11:39

Az ausztriai Coca-Cola gyárban a Siemens segítségével kiépített energiamenedzsment-rendszer bevezetése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy csökkenjenek az energetikai kiadások, emellett használatával leszorították a veszteségeket, kisebb lett a vízfelhasználás és a gondos odafigyelésnek köszönhetően a veszteség mennyisége is elmarad a korábbitól.

A Coca-Cola által gyártott üdítőitalok világszerte jól ismertek és kedveltek. Az ausztriai, Edelstal városában található termelőegységben a gyártó ugyanúgy, mint más üzemeiben, arra törekszik, hogy kiváló minőségű termékeket állítson elő a lehető legmodernebb technológiával. Ehhez az automatizálás, a termelésfelügyelet és az energiamenedzsment eszközeit is segítségül hívja.

 

A gyáron belüli intelligens állapotfelügyelet emellett támogatja a termelés folytonosságát, hiszen a gépek és gyártósorok valós idejű megfigyelése lehetővé teszi, hogy a mérnökök tisztában legyenek az elakadásokkal, az esetleges meghibásodásokkal, sőt arra is fel tudnak készülni, ha a közeljövőben szükség van valamilyen karbantartási feladat elvégzésére.

 

Beruházás a jövőbe

 

A kólagyártónál az energiafogyasztás csökkentésén keresztül is szorítják le a károsanyag-kibocsátást, ez azonban nem megy a hatékony termelés rovására. Ausztriában működik az egyik leggyorsabb termelőüzemük, itt 12 palack üdítő készül el másodpercenként a töltősoron.

 

A gyártósoron üzemelő gépekbe történő beruházás egyszeri, nagy kiadást jelentett a cégnek, viszont már rövid távon jelentős megtakarításokat eredményez. A kisebb energiafogyasztás mellett csökkent a vízhasználat, ugyanis a töltésre váró palackokat részben levegővel tisztítják. A palackfújáshoz használt levegőt előállító kompresszort pedig kisebb fogyasztásúra cserélték, így ott is további 5-8 százaléknyi energiamegtakarítást érnek el.

 

 

Rendszerfelügyelet és riportálás

 

A Coca-Cola saját energiafelügyeleti rendszert fejlesztett, amit már korábban bevezettek az ausztriai üzemben. Ennek azonban számos korlátja volt, így a gyár a közelmúltban a Siemenshez fordult, hogy olyan felügyeleti megoldást találjanak, amely lehetővé teszi a részletesebb riportok készítését és a gyorsabb adatkinyerést. Ehhez a Simatic WinCC V7 rendszert választották, ami a mérési adatok egyszerű megjelenítésében is hatalmas segítséget jelent. Végül az energetikai rendszer komplett felügyeletét a Simatic Energy Manager Pro alkalmazásra bízták, amit rugalmasnak és testreszabhatónak ítéltek meg az üzem szakértői.

 

A terepi mérőeszközöket fogyasztásmérőkkel egészítették ki, ezeket a Simatic ET 200SP rendszerrel kötötték össze. A begyűjtött adatokat a felügyeleti rendszerbe csatornázzák: ez összesen több mint 100 energia- és 17 vízfogyasztási mérési pont információit jelenti, amelyek percenként szolgáltatnak adatokat a rendszernek.

 

Az integráció következő lépcsőfoka a vállalatirányítási rendszerrel való kapcsolat, ami könnyebb feldolgozást jelent, valamint hozzájárul, hogy a gyártó képet kapjon arról, hogy az egyedi termékek milyen energia- és alapanyagköltséggel készülnek el az üzemben.

 

Mindezek a riportok alig egy óra alatt elérhetővé válnak, részletes áttekintés készíthetők ugyanis a feldolgozott adatokból a komplex rendszernek köszönhetően. Ráadásul az információk nemcsak egy-egy központi állomáson, hanem webes alkalmazásból, szükség esetén távolról is elérhetők, ami könnyebbé és átláthatóbbá teszi a működést minden illetékes számára.

 

 

Zöldenergia és környezeti ártalomcsökkentés

 

A cég elkötelezett a környezeti lábnyomának csökkentésében, ennek egy korábbi lépése volt, hogy a termeléshez szükséges energiát 100 százalékban megújuló források bevonásával biztosították a gyárnak. Ezt aztán további energiahatékonyságot fokozó intézkedésekkel egészítették ki, most pedig a felügyeleti rendszer frissítése kínál újabb lehetőséget a takarékosabb működésre.

 

Az erőfeszítéseknek köszönhetően felére csökkentették az egy liter üdítőital gyártásához felhasznált szén-dioxid mennyiségét. 2019-re ez a mutató 17,5 grammra esett vissza, ami 50 százalékkal kevesebb, mint 2010-ben.

 

Állapotellenőrzés a hatékonyság jegyében

 

Az állapotfelügyelet lehetőséget ad az energetikai célok megfogalmazására és hozzájárul az elérésükhöz is. Az intelligens monitoringnak köszönhetően pedig minimálisra csökkenthetők a nem tervezett leállások, amelyek megakaszthatják a termelést. A karbantartások ütemezésében szerepet kap a mesterséges intelligencia és könnyebbé teszi az alkatrész-készletezést is.

 

A Sitrans SCM IQ megbízhatóan figyelmeztet a lehetséges meghibásodásokra még azelőtt, hogy bekövetkeznének. Ehhez azonban egy kiépített és alaposan megtervezett jelzőrendszerre van szükség. Ez a rendszer három pillérből áll: a gépeken elhelyezett Sitrans M200 Multisensor-okból, Sitrans CC220 ipari gateway-ekből és a MindSphere-ben található Sitrans SCM IQ applikációból. 

 

A szenzorok vibrációs és hőmérsékletadatokat gyűjtenek, amelyek jól mutatják a gépek állapotváltozásait és következtethetünk belőlük az esetleges meghibásodásokra is. A gateway feladata a beérkező adatok feldolgozása, kódolása és továbbítása. Az applikáció vezető IoT megoldásként azért felelős, hogy elemezze az információkat és előrejelzésekkel támogassa a termelést.

 

A Coca-Cola osztrák üzemében is megvalósított energiahatékonysági és termelésfelügyeleti rendszerek tartós és pénzügyileg is kimutatható eredményeket hoznak a felhasználóknak. A Siemens által összeállított rendszermegoldások segítségével nemcsak pillanatnyi állapot-visszajelzéseket kaphatnak az üzemeltetésről, hanem tervezhetővé válnak a szükséges karbantartások is. Ennek köszönhetően az energiaköltségek leszorítása mellett hatékonyabbá és kiszámíthatóbbá válik a termelés.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38