Az ABB új energiagazdálkodási rendszert vezet be

forrás: Prím Online, 2022. november 28. 12:39

Az ABB bevezeti az ABB Ability OPTIMAX energiagazdálkodási rendszerét a zöld hidrogén-előállítási piacra, amely az üzemi folyamatok energiafogyasztásának valós idejű átláthatóságának biztosításával elősegíti a termelési költségek csökkentését. 

 

• Az ABB Ability OPTIMAX segít a hidrogéntermelő vállalatoknak, hogy akár 20 százalékkal is csökkenteni tudják az alap villamosenergia-költségeiket.  

• A szoftver növeli a zöld hidrogén előállításához használt energiaigényes elektrolizáló rendszerek hatékonyságát.  

• Az előrejelzési, és a napon belüli tervezési funkciókat magában foglaló megoldás biztosítja, hogy a vállalatok versenyképesen kereskedhessenek az országos hálózattal. 

 

A megújuló forrásból származó villamos energia felhasználásával az elektrolízis során a vizet hidrogénre és oxigénre választják szét: az így előállított zöld hidrogént széles körben olyan energiahordozónak tekintik, amely fontos szerepet játszhat az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövő megvalósításában. A magas előállítási költségek és az energiaigényes folyamatok azonban napjainkban jelentős kihívásokat jelentenek. 

 

A Green Hydrogen Catapult, egy vezető energetikai vállalatokból álló globális kezdeményezés szerint ahhoz, hogy a termelési kapacitást a szükségesnek tartott szintre, azaz a mai szint 50-szeresére lehessen növelni, a zöld hidrogén előállítási költségének 50 százalékkal, 2 dollár/kg alá kell csökkennie 2026-ra. 

 

 

Az ABB OPTIMAX nagyban segíti e cél elérését, mivel a hidrogéntermelő üzem életciklusának minden szakaszát támogatja, kiszolgálja, a tervezési és technologizálási fázisban végzett szimulációtól a valós idejű vizualizációig és a működés közbeni felügyeletig. A szoftver a két irányú energiaáramlás és szén-dioxid-kibocsátás mérése alapján kontextuális (környezetfüggő) adatokat szolgáltat, amelyek segítségével az üzemeltetők meghatározhatják az üzem folyamatainak támogatásához szükséges optimális energiafogyasztási szinteket, és minimalizálhatják a veszteségeket.    

 

A megoldás által kínált átláthatóság az üzemben működő minden egyes elektrolizáló modul hatékonyságának és biztonságának növelésére is alkalmazható, segítségével szabályozható a modulok sebessége és biztosítható, hogy azokat csak igény szerint és szükség esetén használják.

 

“A zöld hidrogén előállításának felfuttatása jelentős tőkebefektetést és magas üzemeltetési költségeket igényel” – nyilatkozta Sleman Saliba, az ABB Folyamatautomatizálás üzletágához tartozó energiagazdálkodási részleg globális termékmenedzsere. “A hidrogén-előállító üzemek üzemeltetési költségeinek közel 70 százalékát az elektrolízis során a vízmolekula felbontásához szükséges villamosenergia teszi ki. Az OPTIMAX segítségével az üzemeltetők a beruházási költség 1-3 százalékát jelentő technológiai fejlesztéssel a lehető leghatékonyabb módon működtethetik ipari folyamataikat, és akár 20 százalékos csökkenést érhetnek el az alap villamosenergia költségek terén.”   

 

A napon belüli tervezési funkció beépítése lehetővé teszi, hogy az üzemeltetők az OPTIMAX segítségével előre is tervezhessenek, ezáltal versenyképesen kereskedhessenek az országos energiahálózattal és olyan körkörös energiarendszert alakíthassanak ki, amely a megújuló energia rendelkezésre állásának és a keresletnek az előrejelzésén alapul, figyelembe véve a piaci villamosenergia-árakat is.  

 

A megoldás arra is használható, hogy optimalizálja a zöld hidrogén integrációját a meglévő hidrogénhálózatokba és a jövőben kiépülő infrastruktúrába.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05