Így lehet sikeres a digitális átállás az ipari vállalatoknál

forrás: Prím Online, 2022. szeptember 28. 09:56

Az ipari vállalkozások 94 százaléka szerint a digitális átalakulás nagy hatással lesz a működésükre a következő 2-3 évben, ugyanakkor 55 százalékuk még mindig csak részben felkészült a hatékony digitalizációra – derül ki a Schneider Electric és az Omdia közös felméréséből. Számos cég kiemelten kezeli a fejlett elosztott vezérlőrendszerek (DCS) bevezetését.

Bár a digitális átalakulás kulcsfontosságú az ipari vállalkozások számára is, sokan közülük még nem készültek fel az ezzel járó feladatokra – többek között ezt állapította meg az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, a Schneider Electric és az Omdia kutatócég új kutatása. A hat ágazat – vízipar, vegyipar, olaj- és gázipar, finomítás, cellulóz- és papírgyártás, valamint energiatermelés – többszáz észak-amerikai, európai, közel-keleti és ázsiai piaci szereplője körében végzett, az elosztott vezérlőrendszerek (DCS) hatékonyságára összpontosító felmérésben részt vevők több mint háromnegyede (78%) nyilatkozott úgy, hogy egy vagy több létesítményben valósítanak meg digitális átalakítási kezdeményezéseket. Ugyanakkor a válaszadók valamivel több mint a fele (55%) saját bevallása szerint csak "részben felkészült" ezen tevékenységek hatékony végrehajtására. Ez a hiányosság hatalmas kihívást jelent, mivel szinte minden szervezet (94%) arra számít, hogy a digitális átalakulás jelentős hatással lesz a működésükre a következő két-három évben.

 

    

Út az eredményes digitális átálláshoz

A kutatás keretében megkérdezett vállalkozások 88 százalékánál jelezték, hogy az elosztott rendszervezérlő megoldásukat szállító partner szakértelme mind a frissítések, mind a korszerűsítés támogatása esetében kiváló volt. Ez az eredmény azt mutatja, hogy az ipari felhasználók bíznak a DCS megoldásszállítókban, vannak azonban olyan a területek, ahol további fejlődést szeretnének, hogy még hatékonyabban működjenek az elosztott vezérlőrendszerek. Ilyen területek:

  •  Jobb rendszerteljesítmény és funkcionalitás       
  •  Nagyobb rendszerintegrációs képességek
  •  Bizonyított megtérülés

 

A fejlett DCS-megoldások, mint például a Schneider Electric EcoStruxure Foxboro DCS folyamatautomatizálási rendszerének bevezetése sok szervezet napirendjén előkelő helyen szerepel. Az EcoStruxure Foxboro DCS különösen az ipari folyamatokat és üzemeket támogatja hatékonyan a biztonságos és mérhetően jövedelmezőbb működés elérésében többek között azáltal, hogy a bevezetésével kapcsolatos befektetés egy éven belül 100 százalékosan megtérül. 

 

Az IT és az OT közötti határvonal elmosódása

A Schneider Electric és az Omdia közös felmérése azt is megállapította, hogy a sikeres digitális átalakuláshoz nagyobb együttműködésre lenne szükség az információtechnológia (IT) és az üzemeltetési technológia (OT) között. Bár az IT és az OT közötti konvergencia már megkezdődött a vállalkozásoknál, azonban igen eltérő eredményeket értek el az együttműködés összehangolása és a közös prioritások kapcsán.

 

A kutatás kimutatta, hogy az OT és az IT részlegek leginkább a vállalati informatikai kérdések kezelésében működnek együtt, és a legkevésbé a hálózatbiztonsági stratégia és felügyelet terén. 

 

Nyitott ökoszisztéma és skálázhatóság kell a sikerhez

A jelentés szerint az elosztott vezérlőrendszerekhez kapcsolódó nyílt automatizálást és interoperábilis architektúrákat viszonylag fontosnak tartják az új technológiák bevezetésekor vagy az új megoldásszállítókkal való együttműködéskor a megkérdezett vállalkozásoknál. Ez a megközelítés támogatja az olyan megoldások alkalmazását, mint például az EcoStruxureTM Automation Expert, amelyek egyértelmű hatékonyságot mutatnak a mérnöki automatizáláshoz tervezett nyílt ipari környezetekben.

 

A jobb skálázhatóság – az interoperábilis architektúra kulcsfontosságú értéke – a harmadik helyen szerepel az irányítási rendszerek digitális technológiáinak bevezetését befolyásoló legfontosabb tényezők között. Emellett a válaszadók 88%-a számára a nyílt ökoszisztémák "nagyon fontosak" voltak a vezérlőrendszer-gyártók kiválasztásakor.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38