Akkumulátorok újrahasznosításával járul hozzá a fenntartható közlekedéshez a TIER és a Remondis

forrás: Prím Online, 2022. július 4. 14:17

A világ vezető mikromobilitási szolgáltatója, a TIER és a vezető újrahasznosítási szakértő, kommunális- és vízszolgáltató, a Remondis együtt tesznek a nyersanyagtakarékosság és a körforgásos gazdaság kialakításáért. A Remondis 16 európai országban, köztük Magyarországon is felel majd a több mint 160.000 TIER e-roller, elektromos kerékpár és e-moped elhasznált lítium-ion akkumulátorainak megfelelő kezeléséért. 

A segítségükkel az élettartamuk végét elérő akkumulátorok a megfelelő szakemberekhez kerülnek, a bennük található alapanyagok pedig visszajutnak az erőforrás-körforgásba. Az e-rollerek és más elektromos járművek gyártása során fellépő anyagszükséglet és ezzel együtt a környezeti terhelés csökkentése érdekében fontos lépés a nyersanyagok kinyerése.

 

A lüneni székhelyű Remondis 2021 óta segíti a berlini TIER Mobility működését és végzi a használt lítium-ion akkumulátorok feldolgozását Németországban. A TIER szolgáltatása a tavalyi magyarországi indulás után idén már Belgiumban, Izraelben és Horvátországban is elérhető, a vállalat elektromos kerékpárjai pedig megérkeztek többek között Londonba, Sockholmba és Milánóba is, ezzel együtt a két vállalat együttműködése is új szintre lép.  A mikromobilitás ökológiai lábnyomának és környezeti terhelésének csökkentése érdekében a TIER és a Remondis értékes fémeket, például kobaltot, nikkelt és mangánt, valamint más újrahasznosítható anyagokat, például műanyagokat, alumíniumot és elektronikus alkatrészeket juttat vissza a nyersanyagkörforgásba.

 

A pazarlás elkerüléséért a vállalat csak akkor küldi el újahasznosításra az akkumulátorokat, ha azok már nem javíthatók és a Vertical Values szervezet által biztosított újrafelhasználásra sem alkalmasak. 

 

 

"A lítium-ion akkumulátorok megfelelő újrahasznosítása kulcsfontosságú a szolgáltatásaink környezeti terhelésének csökkentése érdekében, egyúttal jelentős mértékben hozzájárul egyes nyersanyagok jövőbeni elérhetőségéhez is. A Remondis tapasztalt partnerként támogat minket az innovatív fenntarthatósági megoldások és az akkumulátor-újrahasznosítás lehetőségeinek kifejlesztésében.” – mondta Ailin Huang, a TIER Mobility fenntarthatósági vezetője.

 

"Nagyon örülünk, hogy a TIER Mobility-vel együtt dolgozhatunk a mikrobolilitás még fenntarthatóbb, zöld megoldásain. A széndioxid-kibocsátás csökkentésével és az elsődleges erőforrások helyettesítésével védhetjük a környezetet és az éghajlatot, és enyhíthetjük az iparági beszerzésre nehezedő nyomást" – mondta Lukas Wiedenmann, a Remondis Key Account Manager-e.

 

A fenntarthatóság iránti elkötelezettség részeként a TIER mindennapi működésében is megjelennek az Egyesült Nemzetek Szervezetének Fenntartható Fejlődési Céljait (SDGs). "Az újrahasznosítás része az ENSZ 12. Fenntartható Fejlődési Céljának, a Fenntartható fogyasztás és termelés pontnak. Termékeink újrahasznosítása a tevékenységünk természetes részét képezi, amellyel támogatjuk a valóban fenntartható megoldások bevezetését a mikromobilitási szektorban." – magyarázza Ailin Huang, a TIER Mobility fenntarthatósági vezetője.

 

A TIER célja, hogy a fenntartható megoldásokkal a példát mutasson a mikromobolitiási iparágban, ennek megfelelően az új szabványok kidolgozásában is úttörő szerepet tölt be. A vállalat 2021-ben jelentette be együttműködését a Northvolttal, a fenntartható, kiváló minőségű akkumulátorcellák és -rendszerek vezető szakértőjével, amelynek eredményeként csökkent az elektromos járművekben használt akkumulátorok környezetre gyakorolt hatása. A TIER a Nunam-mal is együttműködik, a német-indiai start-up a zöld áramellátást támogatja Indiában. Februárban indult el a TIER és a berlini Vertical Values startup partnersége, amelynek keretében az európai országokban a lítium-ion akkumulátorok újra felhasználásával és javításával hosszabbítják meg az akkumulátorok élettartamát.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05