Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

forrás: Prím Online, 2022. május 16. 11:18

Amikor Steve Jobs és Steve Wozniak Kaliforniában építette a legelső Apple számítógépeket, Simonyi Endre Magyarországon épített mikroszámítógépet, a hetvenes években pedig az amerikai Homebrew Computer Clubbal (HCC) együttműködve egyengette a számítástechnika útját a vasfüggöny mögött. Érdekességekben bővelkedő életútjáról és az úttörő magyar számítógépépítőkről emlékeznek meg 2022. május 28-án, délelőtt 11 órától 15 óráig a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Kiállításán, amely Simonyi hagyatékából származó informatikatörténeti műtárgyakkal egészül ki.

A magyar személyi számítógépek úttörőjének tartott, pályáját vegyészmérnökként és folyamatszabályozási szakmérnökként kezdő Simonyi Endre négy éve, életének 82. évében hunyt el. A Neumann Társaság a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában működő Informatika Történeti Kiállításán egy új emléksarok kialakításával tiszteleg emléke előtt: ebben Simonyi Endre személyes emlékei, dokumentumai mellett saját tervezésű számítógépének jelenlegi tudásunk szerinti egyetlen megmaradt darabja is megtekinthetővé válik.

 

 

Simonyi Endre első számítógépét 1975-ben kezdte el építeni (abban az évben, amikor Steve Wozniak belekezdett az Apple I számítógép konstruálásába). Az édesapjával, Simonyi Mártonnal és Székely Lajossal együtt épített készlet egy Motorola mikroprocesszor köré épült, 4 kilobájt memóriával rendelkezett, a Simonyi Endre által fejlesztett BASIC-nyelvjárást pedig 8 perc alatt töltötte be magnetofonkazettáról.

 

Simonyi módot talált arra is, hogy Magyarországról felvegye a kapcsolatot a kaliforniai Homebrew Computer Club (HCC) nevű számítógépépítő közösséggel, amelyhez Bill Gates, a Microsoft alapítója, de Steve Jobs és Steve Wozniak, az Apple társalapítói is több szálon kötődtek. 1980-ban el is jutott hozzájuk, a magyar HCC számítógépépítő klub megalapításával pedig jócskán hozzájárult a számítástechnika hazai elterjesztéséhez.

 

A Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállításán a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában május 28-án, délelőtt 11 órától 15 óráig tartott témanapon Simonyi Endre munkásságára emlékeznek.

 

Simonyi Endre

 

11 órától 13 óráig az alábbi előadásokat tekinthetik meg az érdeklődők (az előadásokról videofelvétel is készül):

●  „Építsünk számítógépet!” – Simonyi Endre forradalma. Képes Gábor (NJSZT, Kemény János-díjas) előadása.

●  A család nevében Simonyi András mesél a számítógépgururól.

●  Kerekasztalbeszélgetés: Rétallér István, a HCC egykori titkára és a HCC egykori tagjai mesélnek az első házi számítógépek építéséről Képes Gábor moderálásában. A szervezők várják a HCC egykori tagjainak jelentkezését! 

 

13 órától tartják az emléksarok avatását: ebben Simonyi Endre személyes emlékei, dokumentumai mellett saját tervezésű számítógépének jelenlegi tudásunk szerinti egyetlen megmaradt darabja (memóriakártya, építette: Büki Péter) és Rétallér István aktatáskába épített TRS-80 klón számítógépe lesz kiállítva.

 

13:30-tól 15 óráig tárlatvezetéseket tartanak:

●  Az első magyar otthoni számítógépek. Többek között az ABC-80, Homelab, Aircomp, Brailab, Primo, HT, TVC számítógépek bemutatása. Házigazda: Képes Gábor

●  Abakusztól az okostelefonig. Az ITK állandó kiállítása és a Telefónia kiállítás. Házigazda: Kónya Orsolya

 

A témanap az ITK-ba váltott normál belépővel látogatható: Szent-Györgyi Albert Agóra – Jegyárak (agoraszeged.hu)

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50