Éleződik a verseny a munkaerőpiacon

forrás: Prím Online, 2022. február 1. 12:34

Minősített foglalkoztatói státuszt szerzett a Work Force HR szolgáltató, így a korábbinál is több országból toborozhat majd munkavállalókat a munkaerő-piaci gondok enyhítésére. A Szerbiából vagy Ukrajnából érkezett munkavállalókat bármely munkaerő-kölcsönző kikölcsönözheti, míg egyéb harmadik országból (például Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából, vagy a Fülöp-szigetekről) érkezőket csak azok a szolgáltatók, akiket a kihirdetett kormányrendelet értelmében minősítettek.  A Work Force a 2021-es évben 14 partnernek, közel ezer külföldi munkavállalót kölcsönzött, a megszerzett tapasztalat elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a szigorú szakmai, szervezeti, valamint pénzügyi elvárásoknak megfelelve minősítést nyerhessen. 

2021 szeptembere óta hatályos az a Kormányrendelet, ami lehetővé teszi az úgynevezett harmadik országból érkezett munkavállalók körének kibővítését azoknak a munkaerő-kölcsönző cégek számára, akiket minősített foglalkoztatóként nyilvántartásba vesznek. Ezt a státuszt kapta most meg a Work Force HR szolgáltató, így a jövőben partnerei számára Vietnámból, Indonéziából, a Fülöp-szigetekről, és Mongóliából is terveznek munkavállalókat csábítani hazánkba, hogy ezzel is enyhítsék az egyre erősebben megjelenő munkaerő-piaci problémákat. 

 

„Egyre éleződik a verseny Európában az Ukrajnából, Szerbiából vagy más balkáni országokból érkező munkavállalók iránt, amibe mostanra a németországi munkáltatók is bekapcsolódtak. Ez lépéskényszerbe hozza a magyar foglalkoztatókat: vagy versenybe szállnak ezekért a munkavállalókért mind a bérekkel, mind a béren kívüli juttatásokkal és feltételekkel, vagy élnek a Kormányrendelet adta lehetőséggel, és egyéb harmadik országbeli munkavállalókat kölcsönöznek a minősített foglalkoztatóként nyilvántartásba vett munkaerő-kölcsönző cégektől, hogy a munkavégzés folytonosságát biztosítani tudják” – mondta el Czellecz Zoltán, a minősített foglalkoztatóként nyilvántartásba vett, Work Force operációs igazgatója. 

 

 

A Work Force tapasztalatai szerint eddig főként a gyártás/termelés és logisztika területén tevékenykedő vállalkozások éltek a külföldi munkavállalók foglalkoztatásának lehetőségével. A HR szolgáltatónál a tavalyi évben összesen 14 munkáltató számára, közel ezer külföldi munkavállalót biztosítottak. 

 

„Az elmúlt másfél évben azt láttuk, hogy a korábban vendéglátásban és turizmusban dolgozók közül sokan kerestek munkát más ágazatokban, ami átmenetileg enyhítette a munkaerő-hiányt. Viszont ahogy újra nyithattak az éttermek, kávézók, szállodák, illetve beindult a belföldi turizmus, szép számmal tértek vissza a korábban ott dolgozók. Emellett az ellátási láncok akadozása miatt számos vállalat állította le a létszámbővítést, vagy akár csökkentette a létszámát. 2022-ben ehhez képest arra számítunk, hogy jelentős javulás áll be az alapanyag-, illetve alkatrészellátásban, ezzel összhangban pedig a munkaerő iránti kereslet is új lendületet kap majd. A jelenlegi munkaerőpiaci viszonyok között pedig ennek kiszolgálásához elengedhetetlen lesz a harmadik országbeli munkaerő toborzása” - tette hozzá a szakember. 

 

A minősített foglalkoztatói státusz megszerzéséhez emelt szintű szakmai, valamint letétfizetési elvárásoknak kell megfelelni, a nyilvántartásba való bekerülés pedig nem csak azok számára jelent garanciát, biztonságot, stabilitást, és megfelelő szakértelmet, akik külföldi munkaerő foglalkoztatásában érdekeltek, hanem mindenki számára, aki ezen minősített munkaerő-kölcsönző cégek szolgáltatásait igénybe veszik. 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38