A Check Point Software 2022-es biztonsági jelentése

forrás: Prím Online, 2022. január 27. 13:40

Check Point Software Technologies Ltd., a világszerte vezető szerepet betöltő cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat kutatórészlege, a Check Point Research (CPR) kiadta 2022-es biztonsági jelentését, mely bemutatja az általuk 2021 során tapasztalt legfontosabb támadási vektorokat és technikákat, kezdve az év eleji SolarWinds támadással, mely a kifinomultság és terjedés egy egészen új szintjét jelentette, egészen a decemberi Apache Log4j sérülékenységet kihasználó támadásokig

A ’Cyber-támadási trendek: 2022’ összefoglalja 2021 legfontosabb cyber-biztonsági trendjeit, többek között az ellátási láncok ellen irányuló támadási ’őrületet’ és a mindennapi életben egyre gyakrabban jelentkező zavarokat. Az oktatás/kutatás a támadásoknak leginkább kitett szektor.

•  2021-ben a különböző szervezetek ellen irányuló cyber-támadások világszerte átlagosan 50%-kal nőttek 2020-hoz képest.

•  Az oktatás/kutatás volt a támadásoknak leginkább kitett terület, átlag heti 1605 támadással kellett megküzdeniük a szervezeteknek.

•  A szoftverszállítóknál volt a legnagyobb az éves növekedés: 146%.

 

A szervezetek az év során összességében, heti szinten 50%-kal több cyber-támadást tapasztaltak, mint 2020-ban. Ezen belül a prímet az oktatás/kutatás viszi a maga heti 1605 támadásával (75%-os növekedés). Ezt követi a kormányzat/hadsereg, heti 1136 (47%-os növekedés) és a kommunikáció heti 1079 támadással (51%-os növekedés). A legmagasabb éves növekedést (146%) a szoftverszállítók érték el, ami összefügg a software ellátási láncok elleni támadásoknak 2021-ben tapasztalt, egyre növekvő trendjével. Ugyancsak nőtt a mobil eszközök elleni támadások száma, akárcsak a főbb felhő-szolgáltatási sérülékenységeké, miközben visszatért a hírhedt Emotet botnet. 

 

A jelentésben szereplő legfontosabb trendek:

•  Ellátási láncok elleni támadások: A SolarWinds elleni hírhedt támadás megalapozta az ellátási láncok támadási ’őrületét’. 2021-ben számos kidolgozott támadásra került sor, például áprilisban a Codecov-ra, júliusban a Kaseya-ra, míg a sort decemberben a Log4j sérülékenység zárta. A nyílt-forráskódú könyvtáraknak ez utóbbi sérülékenysége által elért döbbenetes hatás jól példázza a software ellátási láncokkal együtt járó óriási kockázatot. 

•  A cyber-támadások már a hétköznapi életet is megzavarják: 2021-ben különösen nagy számban történtek a kritikus infrastruktúrákat megcélzó támadások, ami jelentős zavart okozott az emberek mindennapi életében, sok esetben a fizikai biztonság érzetét is fenyegetve.

•  Támadás a felhő alapú szolgáltatások ellen: A korábbinál jóval rémisztőbbek lettek a felhő alapú szolgáltatásokat nyújtó rendszerek sérülékenységei. Az év során felfedezett biztonsági rések különböző időkeretekben tették lehetővé a támadók számára a tetszőleges kódok futtatását, a root-jogosultságok kiterjesztését, a privát tartalmak tömegéhez való hozzáférést, sőt akár a különböző környezetek közti átjárást. 

•  Fejlemények a mobil eszközök terén: Az év során a fenyegetéseket indítók egyre gyakrabban használtak úgy nevezett ’smishing’ SMS-alapú adathalászatot a kártékony programok terjesztéséhez és jelentős erőfeszítéseket tettek a közösségi média felhasználói fiókjainak feltöréséért, hogy azokon keresztül szerezzenek hozzáférést a mobil eszközökhöz. A banki szektor digitalizálásának folytatása a különböző, személyes interakciók korlátozására tervezett app-ok bevezetéséhez vezetett, melyek cserébe új fenyegetések terjesztését okozták. 

•  Repedések a zsaroló program ökoszisztémában: A kormányzatok és a rendvédelmi szervek 2021-ben megváltoztatták a szervezett zsaroló csoportokhoz való hozzáállásukat, a megelőző és reaktív intézkedések helyett, proaktív, támadó műveleteket indítottak a zsaroló programok működtetői, pénzeszközei és támogató infrastruktúrái ellen. Jelentős változás májusban történt a ’Colonial Pipeline’ incidenst követően, melynek kapcsán a Biden adminisztráció ráébredt, jelentősen növelniük kell erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy legyőzzék ezt a fenyegetést. 

•  Az Emotet visszatér: Minden idők egyik legveszélyesebb és leghírhedtebb botnetje újra itt van. Az Emotet novemberi visszatérése óta a CPR úgy tapasztalja, hogy aktivitása elérte legalább az 50%-át a 2021 januári szintnek, azaz a leállítását megelőző időszakénak. Ez a növekedő trend egész decemberben folytatódott, számos év végi kampánnyal színesítve és várhatóan ez jó ideig így is marad 2022-ben, legalább a következő leállítási kísérletig. 

 

„Egy olyan évben, mely minden idők egyik legpusztítóbb ellátási lánc elleni támadása okozta összeomlással indult, tapasztalhattuk ahogy a fenyegetéseket indítóknak nő az önbizalma és egyre kifinomultabb módszereket dolgoznak ki,” - mondta Maya Horowitz, a Check Point Software kutatásért felelős elnök-helyettese. „Ennek a csúcspontja a Log4j sérülékenység kihasználása volt, mely megint csak felkészületlenül érte a biztonsági szakmát és felhívta a figyelmet a software ellátási láncokban rejlő kockázatok valóságára. A köztes hónapokban megéltük a felhő alapú szolgáltatások ellen intézett támadásokat, azt, ahogy a fenyegetéseket indítók egyre inkább a mobil eszközök felé fordították a figyelmüket, valamint a Colonial Pipeline megzsarolását és minden idők egyik legveszélyesebb botnetjének a visszatérését.”

 

Hozzátette: „Azért nem minden pusztulás és sötétség. Azt is megéltük, hogy egyre nőnek a repedések a zsaroló-programok ökoszisztémájában, annak eredményeképp, hogy a kormányzatok és a rendvédelmi szervek világszerte elhatározták, keményebben lépnek fel különösen a zsaroló csoportok ellen. A sokkoló események ráébresztették őket arra a tényre, miszerint a reaktív és javító akciók helyett, proaktívabban kell megközelíteniük a cyber kockázatok kezelését. Ugyanezen filozófiát átveszi az üzleti szféra is, mivel többé már nem engedhetik meg maguknak, hogy összefüggéstelen, izolált, reakciókon alapuló megközelítéssel próbálják kezelni a fenyegetéseket. 360-fokos, valós idejű fenyegetésekkel kapcsolatos információkra van szükségük, valamint olyan biztonsági infrastruktúrára, mely hatékony, összehangolt módon mobilizálható.”

 

Cyber-támadási kategóriák régionként, 2021

 

Támadások heti átlaga szervezetenként, iparági eloszlásban 2021-ben (2020-as évvel összehasonlítva)

 

A ’Cyber Attack Trends: 2022 Security Report’ részletes jelentést ad a cyber-fenyegetésekről. Az eredmények a Check Point Software ThreatCloud Intelligence-ből 2021 január és december között nyert adatokon alapulnak, kiemelve azon fő taktikákat, melyeket a cyber-bűnözők a vállalatok elleni támadások során alkalmaznak.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50