Minden harmadik magyar tervez valamilyen okosotthon megoldást

forrás: Prím Online, 2021. december 5. 12:17

Minden harmadik válaszadó tervezi, hogy belekezd otthona „felokosításába”, a legtöbben 50 és 100 ezer forint között költenének erre – derül ki a Schneider Electric online felméréséből. Az idén a világ legfenntarthatóbb vállalatának választott cég kutatása szerint az alacsonyabb rezsiköltség, nagyobb biztonság és a „zöldebb” életvitel segítése egyaránt elvárás egy okosotthon felé. A Schneider Electric kérdőíve alapján arra is számítani lehet, hogy a jövőben kelendőbbek lesznek a piacon a felokosított ingatlanok.

A Schneider Electric online kutatásában résztvevők több mint 90 százaléka hallott már az okosotthonról, azonban kevesebb mint egynegyedük használ jelenleg valamilyen okosotthon-megoldást. A válaszadók harmada ugyanakkor tervezi, hogy a közeljövőben felokosítja otthonát. A beruházás emelheti az ingatlan piaci értékét is, a megkérdezettek majdnem 60 százaléka ugyanis azt jelezte, hogy vásárlás esetén két hasonló adottságú ingatlan közül az okosotthont választaná. 

 

 

Az okosotthon tulajdonképpen olyan technológiai megoldások összessége, amelyek révén automatizálhatók, illetve akár távolról is irányíthatóak különböző funkciók az otthonunkban. Azon túl, hogy távolról működtethetjük a villanykapcsolókat, szabályozhatjuk a fényerőt, vagy beállíthatjuk a redőny pozícióját, különböző érzékelőkkel (pl. vízszivárgás, hőmérséklet vagy páraérzékelő), illetve külső-belső kamerarendszerrel a biztonságot is növelhetjük. Emellett csökkenthetjük a rezsiköltségeinket, a hangvezérléssel pedig még kényelmesebbé tehetjük mindennapjainkat. 

 

Magas elvárások

A Schneider Electric kutatása során minden második megkérdezett szerint egy okosotthonnak egyszerre számos elvárásnak kell megfelelnie. Azon túl, hogy kényelmesebbé teszi az életünket, alacsonyabb rezsiköltséget, nagyobb biztonságot kell, hogy eredményezzen egy ilyen fejlesztés és emellett a fenntarthatósági törekvéseinket is támogatnia kell. 

 

 

A válaszadók 55 százaléka szerint egy okosotthon kialakítása több százezer forintba kerül, 37 százalék véli úgy, hogy 50 és 100 ezer forint közötti összegből is kijöhet és mindössze 8 százalék szerint oldható meg 20 és 50 ezer forint között egy ilyen fejlesztés. A legtöbben egyébként 50 és 100 ezer forint közötti összeget szánnának saját okosotthonuk kialakítására, a megkérdezettek fele jelezte ezt.

 

Azok közül, akik egyelőre nem gondolkoznak okosotthon kialakításán a legnagyobb visszatartó erő az, hogy túl drágának gondolják az ezzel járó beruházást, majdnem felük jelölte meg ezt indokként, további 40 százalék számára pedig az jelenti a problémát, hogy nem ismeri eléggé a kínálatot ahhoz, hogy választani tudjon. Kicsit több mint 6 százalék nem talál az igényeinek megfelelő megoldást. 

 

 

„Ahogyan a felmérésünkből is látszik, ma már nagyon sokan gondolkodnak azon, hogy okosabbá teszik otthonukat és erre hajlandóak is áldozni. A legtöbben körülbelül 50-100 ezer forint körüli összeget fordítanának erre, és a helyzet az, hogy ekkora összegből már megvalósítható egy központi egységből és egy-két érzékelőből, illetve okoskapcsolóból álló rendszer Az igények változásával pedig könnyedén újabb elemekkel bővíthető a rendszer” - mutatott rá Benkó Csaba, a Schneider Electric lakossági termékmenedzsere.

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Sony: Masszív basszus, határtalan élmény

A Sony bejelentette az ULT POWER SOUND termékcsaládot – a vezeték nélküli hangszórók és fejhallgatók új sorozatát, amelyet úgy terveztek, hogy a hallgatóban olyan érzést keltsen, mintha az aréna első sorában lenne. A zene szerelmeseinek készült, erőteljes, mély hangzást produkál, amelytől megremeg az ember szíve.

2024. április 12. 15:12

Megaerős WiFi egy kompakt adapterben és egy sokoldalú USB hub

A régebbi típusú laptopok és számítógépek csak korlátozott mértékben, lassabb sebességgel vagy egyáltalán nem támogatják a vezeték nélküli hálózatokat. Sőt, sok esetben a laptopok WiFi-moduljának cseréjét tovább nehezíti az esetleges garanciavesztés vagy a kompatibilitás hiánya is. Erre jelent megoldást a Sandberg USB 3.0-ás kompakt WiFi-adaptere, a Mini WiFi Dongle.

2024. április 1. 14:51

Kutatás: a közösségi média böngészése több órát vesz el az alvásból

Naponta három és fél órát töltenek közösségi média-oldalakon lefekvés előtt egy felmérés szerint az amerikai válaszadók, gyakran az alvás rovására. A rossz alvásban sok tényező játszhat szerepet, azonban a probléma széles körű: a Huawei és az Ipsos tavalyi kutatása szerint a megkérdezettek 35 százaléka szenved alvási nehézséggel, és ugyanennyien szeretnének változtatni rajta. Idén március 15-én tartják az Alvás világnapját, hogy felhívják a figyelmet az alvás fontosságára, az alvászavarok okozta problémákra és a megoldásukra. Ez utóbbihoz a viselhető okoseszközök alvásfigyelő funkciója nagy segítséget nyújthat, amelyek a részletes elemzés mellett javaslatokat is adhatnak a minőségi alváshoz.

2024. március 11. 17:43

2024-ben 75 iF Design Díjat nyert el a Samsung

A Samsung összesen 75 díjat nyert a rangos német, nemzetközileg is elismert International Forum (iF) Design 2024 dizájnversenyen. A vállalat két Arany Díjban részesült – a Samsung OLED TV (S95C), valamint a Galaxy Z Flip5 Maison Margiela kiadása*  kapta meg az elismerést. A Samsung televíziók, okostelefonok és egyéb készülékei mind a 9 kategóriában –, beleértve a Termék és Felhasználói élményt is – díjat érdemeltek. 

2024. március 4. 14:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09