Az önbizalom építése a sikeres nyelvtanulás egyik kulcsa

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 28. 14:21

Ma már rendkívül sokféle nyelvtanfolyammal, tanítási módszerrel találkozhatunk. Miért törik bele mégis sokaknak a bicskája a nyelvtanulásba? Miért utálják annyian a német nyelvet? Létezik olyan, hogy valakinek egyszerűen nincs nyelvérzéke? Szakértőnk elmeséli eddigi tapasztalatait a nyelvtanulók élményeiről.

A nyelvi képzések – különösen a németórák – többsége a nyelvtani tudás fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, ami bár hasznos és szükséges, de éppennyire elengedhetetlen a beszédkészség erősítése is. Erre a klasszikus iskolai oktatásban nem jut elég idő, hiszen a tanárnak haladnia kell a tanmenettel.

 

„Rengetegen akadnak el a nyelvtanulásban azért, mert a képzés során nem érzik a haladást, kudarcélményeket gyűjtenek, ami önbizalomhiányhoz és a motiváció elvesztéséhez vezet” – mondta Lupán Ágnes németnyelv-tanár, a Lupán Német Online nyelviskola alapítója. Ágnes elmesélte, hogy sokan úgy érkeznek hozzá, hogy utálják a németet, és rettegnek attól, hogy németül kelljen beszélniük.

 

Annak érdekében, hogy a tanulók, külföldre költözők a gyakorlati életben is tudják használni a németet, nyelviskolájában önbizalomépítő, beszédcentrikus oktatási struktúrát alakított ki, amellyel gyorsan lehet használható nyelvtudást szerezni.

 

Mindenki másképp csinálja

Van, aki az egyéni nyelvtanulásban hisz, amikor a tanár kizárólag vele foglalkozik, rá koncentrál, és van, aki csoportban tud felszabadultan működni. Fontos, hogy mindenki azt a formát választhassa, ami számára testhezálló, és hozzásegíti céljai eléréséhez.

 

„Azt vallom, hogy mindenki meg tud tanulni németül, kivéve az, aki nem akar. Nagyon nagy károkat tud okozni, ha valakiben azt a meggyőződést ültetik el, hogy neki nincs nyelvérzéke, ilyen ugyanis nem létezik. Csupán a helyes módszert kell megtalálni, ami viszont az oktató feladata” – osztotta meg a többféle nyelv tanulása és tanítása nyomán szerzett tapasztalatait a szakember.

 

Az emberek különböző élethelyzetekben kezdik el a nyelvtanulást, van, aki egy fárasztó munkanap után tud rá időt szakítani, van, aki két állás között, van, aki kisgyerek mellett, van, aki érettségi előtt – ezért mindannyian rugalmas hozzáállást igényelnek, mind az időbeosztásban, mind a tananyag összeállítása során.

 

Lupán Ágnes, a Lupán Német Online nyelviskola alapítója

 

A tankönyvi anyagon túl

A nyelvoktatásban kulcsszerepe van az élő nyelv tanításának, viszont az aktuális trendeket a tankönyvek kis mértékben tudják csak követni. Fontos, hogy a tanulók ismerjék a nyelvtanilag helyes mondatszerkezeteket, de amellett a hétköznapi, adott tájegységre jellemző szóhasználatba is betekintést nyerjenek. Hiszen amikor egy édesanyának a gyermekét kell orvoshoz vinnie, nem az a lényeg, hogy tökéletesen használja a KATI szórendet, hanem hogy pontosan megértsék egymást a doktorral.

 

„A szókincs fejlesztése időigényes folyamat, amihez a napi rendszeres gyakorlás elengedhetetlen. Az emberek hajlamosak arra, hogy alulértékeljék a saját fejlődésüket, ezért szükség van egy külső szemlélőre, aki visszacsatolást nyújthat. Én abban hiszek, hogy minden apró lépcsőfok megtétele hasznos és értékelendő, és hosszú távon ez a pozitív hozzáállás vezet eredményhez” – emelte ki Lupán Ágnes. Hozzátette: „Amikor szavakat tanulunk, érdemes azokat témakörök szerint csoportosítani, mert így az agyunk kapcsolatot teremt közöttük, ezzel segítve a későbbiekben a felidézésüket. Emellett az is fontos, hogy a szavakkal minél többször találkozzunk, hallgassunk, olvassunk sokat és sokfélét az adott nyelven. Nekem nagy barátom a passzív tudás, mert azt gyerekjáték előcsalogatni. Amit egyszer már megtanultunk, kizárt, hogy ne raktároztuk volna el, és ne lehessen újra előhívni."

 

Fontos eloszlatni azokat a tévhiteket, melyek a »fegyelmezett, precíz« német emberekkel kapcsolatban élnek bennünk. A német főnökök, bolti eladók, benzinkutasok nem azt várják el tőlünk, hogy tökéletesen és választékosan beszéljünk, csak annyit, hogy értsük meg egymást.”

 

Gyorsítósáv szükség idején

A Lupán Német Online nyelviskola növendékeit nagy részben a már német nyelvterületen – Németországban, Ausztriában, Svájcban – élő magyarok teszik ki, de vannak olyan Magyarországon tartózkodó diákjai is, akik kiköltözés előtt állnak, vagy más okból kívánják erősíteni nyelvtudásukat. Számukra kínál gyors, személyre szabott fejlődési lehetőséget a nyelvtanulásban, illetve októbertől már felkészítést is a német nyelven történő ügyintézések lebonyolításához a 11 éve német nyelvterületen élő szakember.

 

Ugyanis hiába van valakinek tökéletes tankönyvi nyelvtudása, ha emellett nem jártas a helyi ügyintézés finomságaiban, úgymint bankszámlanyitás, telefon- és internet-előfizetés, tb-ügyintézés, lakásbérlés vagy -vásárlás és még megannyi téma, amelyek csak érintőlegesen vagy egyáltalán nem szerepelnek a tankönyvekben, viszont amikkel mindenki óhatatlanul találkozik, ha külföldön él vagy külföldre költözik. A nyelviskola ezeken a területeken is segítő kezet nyújt.

 

„Mi nem azt ígérjük, hogy mindenki helyett mindent megoldunk, inkább megmutatjuk a hozzánk fordulóknak azt, hogy egyedül is képesek boldogulni. Segítünk nekik felépíteni azt a fajta magabiztosságot, hogy ne essenek kétségbe egy-egy kihívás kapcsán, tudják, minek hol érdemes utánanézni, hogyan induljanak el a megoldás irányába” – hangsúlyozta Lupán Ágnes.

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Felvételi: a legjobbak között a DE

Az idei általános felvételi eljárásban is kiemelkedő eredményt ért el a Debreceni Egyetem. Csaknem tízezren jelölték meg első helyen az intézményt, ezzel az eredménnyel továbbra is az ország legnépszerűbb vidéki egyetemének számít. Ebben az évben is a Gazdaságtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar szakjaira jelentkeztek a legtöbben.

2024. március 18. 11:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15