Klímasemleges elektromos rollerekkel fejleszti Budapest közlekedését a TIER

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 11. 12:03

150 elektromos járművel indítja el budapesti rollermegosztó szolgáltatását Európa vezető mikromobilitási szolgáltatója, a TIER. A német cég a legújabb fejlesztésű újgenerációs, ”TIER V” típusú e-rollerjeit hozza el a magyar fővárosba, amelyek kifejezetten az európai nagyvárosok útviszonyaira lettek optimalizálva. A járművek akkumulátorait közvetlenül a helyszínen cserélik ki a társaság munkatársai, ezzel biztosítva a rollermegosztó rendszer klímasemlegességét. A TIER a fővárossal és a kerületekkel szoros együttműködésben segít a városi közlekedéssel járó emisszió csökkentésében. 

Budapest a legújabb nagyváros, ahol a berlini székhelyű TIER elérhetővé teszi a közlekedés megújítására irányuló szolgáltatásait. Így mostantól a magyar főváros belső kerületeiben is a nap huszonnégy órájában a felhasználók rendelkezésére állnak a társaság elektromos rollerjei. A világ több mint százharminc városában jelen lévő TIER a városvezetéssel szoros együttműködésben kiemelt figyelmet fordít a különböző kerületekre vonatkozó, az e-rollerek használatát és parkolását szabályozó előírások betartására. 

 

„Új, környezetbarát és fenntartható közlekedési alternatívát kínálunk a budapestieknek, illetve az ide látogató vendégeknek. A TIER elektromos rollerjeinek segítségével károsanyag-kibocsátás nélkül juthatunk el a város egyik pontjából a másikba. A fővárosi utak forgalmának enyhítése mellett járműveinkkel Budapest legizgalmasabb helyeit is gyorsabban és egyszerűbben felkereshetik a felhasználók, így szolgáltatásunk elindításával az újranyitást is segítjük” – mondta el Lendvai Tímea, a TIER magyarországi képviselője. 

 

 

A TIER e-rollerek lemerült akkumulátorai a helyi üzletekből és kávézókból álló, folyamatosan bővülő partnerhálózat tagjainál cserélhetőek feltöltöttekre. A társaság saját alkalmazottakból álló csapata ezeken az átvevőpontokon cseréli ki a lemerült akkumulátorokat feltöltöttekre, jelentősen csökkentve ezzel a rendszer üzemeltetése érdekében megtett utakat. Ennek a fenntarthatósági szempontból komoly áttörést jelentő módszernek köszönhetően a társaság rollermegosztó szolgáltatása teljesen klímasemlegessé vált 2020 januárjától. Ezen túlmenően a TIER minden telephelyén zöld energiát használ, járművei pedig elektromos meghajtásúak az emisszió csökkentése, elkerülése érdekében. A TIER ökolábnyomának további csökkentését segíti az is, hogy a cég e-rollerjei jelenleg a leghosszabb élettartamúak a piacon. 

 

“A fenntarthatóság kiemelten fontos számunkra, és ez a szolgáltatásaink minden elemét meghatározó alapérték is egyben. Felelősséget vállalunk tevékenységünkért, amely minden esetben megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi és társadalmi normáknak” – mondta el Lendvai Tímea, a TIER budapesti City Managere. 

 

A társaság piacra lépésének részeként nemrégiben nyitotta meg Tech Hub néven magyarországi technológiai innovációs központját a Makery magyar digitális termékfejlesztő csapat felvásárlását követően. Ezzel Berlin és London mellett Budapest lett a harmadik olyan város, ahol az IT-szakemberek és designerek a TIER felhasználóinak szánt alkalmazásokon dolgoznak. A magyar szakemberek – kezdetben még a Makery munkatársaiként – már 2018-tól, vagyis szinte a TIER elindítása óta együtt dolgoznak a német vállalattal.

 

“A budapesti fejlesztőközpontnak jelenleg harminc munkatársa van, de már a rövidtávú terveink között is szerepel a létszám megduplázása. Rengeteg új feladaton dolgozunk, mivel minden új város, új jármű, új szabályozás, új fizetési megoldás egyben új fejlesztési feladatot is jelent. Mindemellett a TIER-re a kezdetektől jellemző a folyamatos innováció, ami további fejlesztéseket igényel” – mondta el Zsédely Balázs, a budapesti Tech Hub igazgatója.

 

 

Európai alapítású vállalatként a TIER kifejezetten a kontinens nagyvárosainak adottságait figyelembe véve alakította ki járműveit. A társaság a legmodernebb, újgenerációs, “TIER V” elektromos rollerjeit hozta el Budapestre. Az új típus folyamatos nagyvárosi használatra lett tervezve, várható élettartama 5 év, de teljes modularitásának köszönhetően minden alkotóeleme cserélhető vagy javítható, így tulajdonképpen bármeddig használható. A TIER V széles, nagyméretű kerekei segítenek abban, hogy úthibák esetén, illetve keskeny utcákon is könnyen és biztonságosan irányítható legyen a roller. A közlekedés biztonságát olyan továbbfejlesztett megoldások szolgálják, mint a három, egymástól függetlenül működő fék, a stabil fogást biztosító kormány és a kifejezetten erős fényű lámpa. Az e-roller indexszel is fel van szerelve a 360 fokos láthatóság érdekében, s ennek köszönhetően a felhasználó biztonságosan jelezheti irányváltási szándékát. A járművek mindegyike fel van szerelve új fejlesztésű első és hátsó jelzőfényekkel. A felhasználók kényelmét szolgálják az olyan további extrák, mint a széles fellépő és a vezetéknélküli telefontöltő. A TIER rollermegosztó szolgáltatása ezeknek az extráknak köszönhetően kiemelten biztonságosnak tekinthető, és jobb felhasználói élményt is nyújt egyben. A felhasználókat a fentieken túl egy minden útra kiterjedő biztosítás is védi.  

 

A TIER klímasemleges e-rollerjeivel a szolgáltatás hazai elindítását követően elsőként a VIII., a IX. és a XI. kerület határain belül utazhatnak a felhasználók. Ezt a területet elhagyva a jármű sebessége automatikusan 5 km/h-ra csökken, a rollerek kijelölt zónán túli parkolását pedig különdíj felszámolásával kívánják megelőzni. A TIER a további kerületekkel is tárgyalásokat folytat a működési terület bővítése érdekében.

 

A szolgáltatást első alkalommal kipróbálók a BUDAPEST kóddal térítésmentesen juthatnak két feloldáshoz és egy 20 perces utazáshoz*. A TIER használatához a mobilalkalmazás letöltését követően a felhasználó az appban elérhető térképen keresheti meg a hozzá legközelebb eső rollert, amelyet a kormányon található QR-kód beolvasásával tud aktiválni. Az utazás egy megfelelő parkolóhelyet keresve a kitámasztó lehajtásával, majd a TIER appban a „Használat befejezése” gomb megérintésével fejezhető be. 

 

A feloldási díj 250 Ft, a rollerezés percdíja pedig 50 Ft. A fizetés bankkártyával és PayPalon keresztül egyaránt lehetséges. 

 

A TIER bemutatkozó videója: 

 

___________ 

* Felhasználónként csak egy kód érvényesíthető. A kódok 2021. szeptember 30-ig érvényesek, és aktiválás után legfeljebb 14 napig használhatóak fel. A kód felhasználását követően a TIER általános árazása lép életbe. 

Kulcsszavak: elektromos roller TIER

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50