A Hiventures csúcsbefektetésével válthat üzleti modellt a SMARTFRONT

forrás: Prím Online, 2021. április 26. 11:15

Az MFB csoporthoz tartozó Hiventures startupokat célzó növekedési befektetési programjának eddigi legnagyobb önálló befektetésével, 900 millió forinttal skálázza tovább működését a SMARTFRONT. Az innovatív felhőalapú üzleti megoldásait és vállalatirányítási rendszerét kifejezetten kis- és középvállalkozásoknak fejlesztő cég a befektetést a SaaS (Software-as-a-Service, szoftver mint szolgáltatás) modellre való átállásra, valamint technológiai és üzleti fejlesztésekre, az értékesítési és kiszolgálói kapacitások jelentős növelésére fordítja. 

Az eddigi legnagyobb önálló startup befektetése révén a Hiventures növekedési finanszírozási programja egy olyan új modellre áll át, amelyben 3 millió euró, azaz 1 milliárd forint nagyságrendben is képes önálló tőkefinanszírozást biztosítani a legígéretesebb startupoknak, illetve scaleup fázisban lévő vállalkozásoknak. A mutatkozó piaci hiány pótlására és a változó igényekre reagálva mostantól a befektetés felhasználásának keretei is tágulnak, hiszen külföldi terjeszkedésre, így az ezzel együtt járó kinti költségekre is fordítható a forrás.  

 

A SaaS termékkategória növekvő népszerűségére alapoz a 2011-ben alakult SMARTFRONT Kft. A cég a saját fejlesztésű, web alapú SMARTFRONT ERP vállalatirányítási rendszerét már sok jól ismert hazai KKV (pl: Stühmer, Libri Könyvkiadó, Culinaris, The Body Shop) használja, de az első lépéseket már megtették a nemzetközi piacok irányába is.  A cég az ERP megoldása mellett leányvállalatán keresztül 2019-től értékesíti SMARTBooks nevű havidíjas SaaS termékcsaládját. A SMARTBooks Magyarországon egyedülálló módon kínál egyrészt webes könyvelő szoftvert a könyvelőirodák részére, másrészt egy ügyviteli rendszert a mikrovállalkozásoknak, maximálisan kihasználva a két ügyfélkör összekapcsolásában rejlő lehetőségeket. A SMARTBooks egyszerre egy modern könyvelőprogram, illetve a SMARTFRONT ERP kulcsrakész, kompakt, számos funkciót integráló verziója. A „kistestvér” hasonló funkciókkal rendelkezik, mint a SMARTFRONT ERP: integráns része a kis- és nagykereskedelmi értékesítés, a CRM, a beszerzések menedzsmentje, a készlet- és raktárkezelés, a könyvelés, illetőleg a dokumentumok és iratok kezelése. A SMARTBooks stratégiájának fontos része a piacvezető Számlázz.hu online számlázóprogrammal való szoros integráció, ami lehetővé teszi, hogy a Számlázz.hu-t használó vállalkozások kimenő és bejövő számlái, banki kivonatai a SMARTBooks könyvelőprogramban azonnal, automatikusan megjelennek, megkímélve ezáltal a könyvelőket a felesleges, időrabló, manuális adatrögzítéstől.

 

 

„Jóllehet a SMARTBooks 2019-es kiadásával főképp a könyvelőirodákat, illetve az általuk könyvelt mikrovállalkozásokat céloztuk meg, a piaci folyamatok a nagyobb üzleti szereplőknél is egyértelműen a SaaS-típusú megoldások térnyerését vetítik előre – ezért is szeretnénk a megfelelő időben és mértékben felkészülni erre a trendre. A régi, telepített megoldásokat egyfelől látványosan szorítják ki szoftverfronton a felhőalapú technológiák, másfelől pedig a kkv-k robbanásszerű fejlődésen mennek keresztül a digitalizációban” – jelentette ki Schramm Károly, a SMARTFRONT alapító-ügyvezetője. A tudatos építkezést és termékfejlesztést folytató társaság árbevétele nyolc év alatt 45 százalékos bővülést mutatott éves szinten. 

 

A SaaS modellre való átállása számos tehertől mentesíti a vállalkozásokat. Azzal, hogy a szoftvert szolgáltatásként, jellemzően havidíjas formában vásárolják meg, az összes technológiai kérdés kezelésétől is megszabadulnak. Megrendelőként nem kell foglalkozniuk támogatási kérdésekkel, frissítésekkel, tárhelyekkel, elég elsajátítaniuk a program használatát. 

 

„A kockázati tőkebefektetői piacon az EU-s startup források közelgő kimerülésével egyre kevesebb a rendelkezésre álló tőke. Habár a tisztán piaci, magánbefektetői kör bővülésére örömteli egy-egy újabb szereplő megjelenésével példát látni, sajnos az ilyen jellegű források még mindig a szükségesnél kisebb részét adják az elengedhetetlen finanszírozásnak. A változó piaci igények és az újonnan szerzett tapasztalataink működésünk minden elemében megkövetelik tőlünk a rugalmasságot és az alkalmazkodást. A SMARTFRONT-ba történő befektetésünkhöz hasonlóan célunk, hogy új lehetőségeket nyissunk meg további magyar, innovatív termékkel vagy szolgáltatással rendelkező és adott esetben külföldi skálázódást tervező vállalkozások számára is azzal, hogy már 1 milliárd forint összegig váltunk képessé tőkefinanszírozást megvalósítani, akár önállóan, társbefektető nélkül is” – mutatott rá az új modell lényegére Szluha Dénes, a Hiventures növekedési programjának befektetési igazgatója. A szakember szerint bővül a Hiventures startup befektetési horizontja, amelynek köszönhetően további hasonló összegű finanszírozások várhatóak a tőkealap-kezelőtől a jövőben, és ennek köszönhetően megvalósíthatóvá válnak olyan befektetések, amelyeket korábban a felső korlát miatt nem tudtak realizálni, de az adott startupnak szüksége lett volna rá.

 

A SMARTFRONT kilátásait ráadásul tovább javítja, hogy előző befektetési körökben további szakmai partnereket is be tudtak vonni. Közülük kiemelkedik a Számlázz.hu alapítóit tömörítő cégcsoport, akik 2019-ben szavaztak bizalmat a vállalkozásnak.

 

Ezen túlmenően megoldásaik jó ár-érték aránya, továbbá a működtetésben és a cégépítésben egyaránt tapasztalt, ambiciózus és agilis menedzsment is kellő alapot ad Szluha Dénes szerint arra, hogy stratégiájukat sikerre vigyék. A Hiventures növekedési programjának befektetési igazgatója azt sem zárja ki, hogy a jobban skálázható SaaS modellben elérhető növekedéssel a SMARTFRONT pár év alatt vonzó felvásárlási célponttá válik a kisebb nemzetközi ERP szereplők vagy Cloud ERP szolgáltatók számára.

 

A tőkebevonás során a SMARTFRONT tranzakciós tanácsadója az Invescom Corporate Finance volt.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36