Hat tipp a felvillanyozó felújításhoz

forrás: Prím Online, 2021. április 16. 14:59

Újabb felújítási hullámot indíthat el az év eleje óta otthonfelújításra elérhető 3 millió forintos állami támogatás. Érdemes elgondolkozni a lakás villamossági hálózatának megújításán is: íme néhány tipp, hogy mire figyeljünk, ha belevágunk egy ilyen projektbe. 

Várhatóan komoly érdeklődés lesz majd a 3 millió forintos lakásfelújítási támogatásra és sokan vágnak bele egy ilyen projektbe idén. Ha pedig már megújul az otthonunk, érdemes odafigyelni a villamossági hálózatra is, hiszen az elmúlt években jelentősen megnőtt a háztartásokban használt elektromos berendezések száma, ami egyrészt nagyobb terhelést ró a hálózatra, másrészt új felhasználói igények jelentkezésével is jár. A Schneider Electric tavalyi online felmérése során a válaszadók 60,5 százaléka jelezte, hogy szerepel a terveik között otthonuk elektromos hálózatának felújítása. A biztonság egy ilyen projektnél kiemelten fontos szempont a magyarok számára, a válaszadók 80 százaléka ezt sorolta az első helyre, az ár (költségvonzat?) ebben az esetben csak másodlagos. 

 

A Schneider Electric összegyűjtött néhány tippet, mire érdemes odafigyelni az otthoni villamossági hálózat felújításakor, hogy a várt eredmény szülessen a projekt végén. 

 

Már a 30-asoknál is megérheti

Bár egy 30-40 éves ház vagy lakás nem számít igazán öregnek, érdemes lehet az ilyen korú ingatlanok esetében is felmérni a helyzetet, különös tekintettel arra, hogy milyen vezetékeket használtak. Egészen az 1990-es évek elejéig ugyanis az alumínium vezetékek voltak a legelterjedtebbek a hazai otthonokban, ezt követően kezdtek áttérni a rézvezetékekre. Az alumínium vezetékeket mindenképpen célszerű lecserélni és ha például későbbi hozzáépítés történt, vagy részleges felújítás korábban, arra is érdemes odafigyelni, hogy ne legyenek olyan pontok, ahol alumínium- és rézvezetékek találkoznak, ez ugyanis az elektromos tüzek igen gyakori oka. A fiatalabb, már teljes egészében rézvezetékekkel felszerelt ingatlanok esetében is érdemes átnézni a rendszert és újragondolni, hiszen ma már sokkal több elektromos eszközt használunk, mint akár 15-20 éve, és a jelenlegi igényekhez képest alultervezett hálózat lehet például az egyik oka annak, ha sűrűn leveri a biztosítékot egy-egy nagyobb fogyasztó bekapcsolása. 

 

Mehetnek az elosztók

Ha valaki belefog a felújításba és kiüríti az otthonát például a falak újrafestése miatt, akkor érdemes elgondolkozni azon is, hogy az elektromos hálózat végpontjai a megfelelő helyen vannak-e, illetve elegendő van-e belőlük. Az utóbbi években az egyre több mobileszköz és egyéb készülék miatt sokan arra kényszerülnek, hogy újabb és újabb elosztókat helyezzenek el. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ugyanarra a dugaljra több terhelés jut, ami kockázatot jelenthet a hálózatban. Érdemes ezért átgondolni, hogy mit, hol használunk és ez alapján új végpontokat kialakítani, akár jóval többet, mint korábban. 

 

 

Gondoljunk a töltésre

A legtöbb háztartásban ma már több olyan eszközt használnak, amelyek USB csatlakozáson keresztül is tölthetők. A villamossági szerelvények között pedig a legtöbb gyártó már kínál olyan dugaljat, ami lehetővé teszi, hogy ezeket a készülékeket közvetlenül rajtuk keresztül töltsük és ne kelljen külön adaptert használni. Ezen azért is érdemes lehet elgondolkozni, mert például az okostelefon-gyártóknál megjelent egy olyan trend, hogy külön töltőadapter nélkül hozzák forgalomba új készülékeiket. Amikor ilyen speciális dugalj beszerelését tervezzük, érdemes átgondolni, hol használjuk ezeket a berendezéseket - például hol alakítottuk ki a home office helyét - és ott elhelyezni őket. Elérhetők már olyan megoldások is, melyek a hagyományos dugaljat kombinálják az USB töltőkkel, így nem kell feláldoznunk egy dugaljhelyet.

 

Készüljünk az okosra 

Kényelmi és fenntarthatósági szempontok miatt is egyre többen alakítanak ki okosotthon-rendszert, vagy terveznek hasonló lépést. Egy ilyen megoldás – mint például a Schneider Electric Wiser okosotthon-rendszere, ami már itthon is elérhető - nem csak arra jó, hogy akár mobilról vezéreljük a világítást, vagy a redőnyöket, esetleg a munkahelyről is megnézhessük, hogy tényleg kikapcsoltunk-e mindent, vagy nem maradt nyitva egy-egy ablak, de abban is segíthet, hogy kevesebb energiát használjunk fel otthonunkban. Ha még nem is sikerült végleges döntést hozni az okosotthon kialakítása kapcsán, ha mostanában újítja fel valaki lakásában az elektromos hálózatot, akkor célszerű olyan vezetékezési megoldást választani, amivel okosotthon kompatibilissé válhat a rendszer. Ehhez például minden kapcsolóhoz célszerű kihúzni az úgynevezett nulla vezetéket is, amit majd a később beépített okosotthon-berendezések tudnak használni. 

 

Legyen stílusunk

Bár a legtöbben egyszerű, fehér műanyag tárgyakként gondolnak a villanykapcsolókra és egyéb elektromos szerelvényekre, ma már mind színben, mind anyagában és formájában nagyon változatos kínálat érhető el a piacon. Érdemes tehát a felújítás során a kapcsolókkal, dugaljakkal is alkalmazkodni az új stílushoz. Ebben nyújthat nagy segítséget a Schneider Electric új Sedna termékcsaládja, melyben megtalálhatók olyan kapcsolók, amik nem csak megjelenésükben, de tapintásukban is különböző anyagokat – fa, üveg, kő – idéznek meg. 

 

Gondosan válasszunk szakembert

Az otthoni villamossági hálózat felújításához mindenképpen kérjük szakember segítségét. A jelenlegi helyzetben ez persze korántsem egyszerű, figyelembe véve a szakemberhiányt, éppen ezért óvatosságra ad okot, ha a megkeresett villanyszerelő akár pár napon belül kezdeni tud. A legjobb szakemberekre akár hónapokig is várhatunk, ha pedig nincs ennyi időnk, akkor törekedjünk a kockázatok csökkentésére. Így például a szükséges anyagokat vegyük meg magunk, vagy kísérjük el a villanyszerelőt a beszerzéskor, hogy tényleg azt és olyan minőségben szereljenek be az otthonunkba, amit elterveztünk, és mindenképpen fordítsunk kiemelt figyelmet a megfelelő elszámolásra is.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05