A technológia területén dolgozó nők szervezetét alapítja meg a Vodafone

forrás: Prím Online, 2021. március 8. 13:24

A Vodafone Magyarország kezdeményezésére, a Lenovo Magyarország és a BOOKR Kids társalapításával elindul a Women in Technology Hungary Egyesület, amely a technológia területén tevékenykedő nőket kívánja összefogni. A szolgáltató az egyesület megalapításával egy olyan közös tudásmegosztó és kapcsolatépítő platformot kíván létrehozni, amely egyfelől párbeszédet generál a szervezet tagjai között, másfelől inspirációt, mentoringot és szakmai segítséget nyújt a jövő női generációja számára. 

Az időzítés sem véletlen: az akcióval a nemzetközi nőnapon a női esélyegyenlőség fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Vodafone. Az Egyesülethez társalapítóként csatlakozik Lukács Anita, a Lenovo Magyarország ügyvezető igazgatója, valamint Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója és ügyvezetője. 

 

A Women in Technology Hungary Egyesület összhangban van a Vodafone globális céljával, azaz, hogy 2025-re a legjobb munkahellyé váljon a nők számára. Ennek elérése érdekében a szolgáltató azon dolgozik, hogy 2030-ig a vezetői pozíciók legalább 40%-át nők töltsék be a vállalatnál. A 2025-re megfogalmazott célkitűzést szolgálja továbbá a számítástechnika iránt érdeklődő lányoknak szervezett #CodeLikeaGirl worshop, a vállalat szülési szabadságra vonatkozó globális irányelve, a hosszabb kihagyás után a munkaerő piacra visszatérő nők visszaintegrálását segítő ReConnect program, valamint a Vodafone családon belüli erőszakra vonatkozó irányelvei. A Vodafone intézkedéseinek, programjainak mindegyike a nők technológia területén betöltött szerepének növelését és a nemek közti egyenlőség megteremtését szolgálják – csak úgy, mint az újonnan megalakuló Women in Technology Hungary Egyesület.

 

“Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy egy ilyen kezdeményezés élére állhatunk és megalapíthatjuk a Women in Technology Hungary Egyesületet. Hiszünk abban, hogy az üzleti sikerek egyik elengedhetetlen eleme a diverzitás, amely különösen fontos a technológia területén, ahol továbbra is nagyon kevés női szakértő van. A Women in Technology Hungary Egyesület megalapításával célunk, hogy összefogjuk az iparág különböző területein tevékenykedő nagyszerű nőket, párbeszédet indítsunk, példát mutassunk a jövő női generációjának.” – mondta el Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója.

 

A technológiában tevékenykedő nők támogatására több nemzetközi példa létezik. Az egyik legismertebb és egyben Európa legnagyobb ilyen jellegű tech konferenciája, a European Women in Technology a világ minden tájáról érkező, a technológiai szektorban tevékenykedő befolyásos és inspiráló nőket fogja össze egy előadássorozat keretében. Ezen kívül számos, a világ különböző pontjain működő, a technológiában dolgozó nőket összefogó szervezet létezik. Ugyanakkor Magyarországon jelenleg nem működik kifejezetten a nők technológiai szerepét erősítő program vagy szervezet – ezt az űrt kívánja betölteni a Vodafone Magyarország kezdeményezésére megalakuló Women in Technology Hungary Egyesület. 

 

„A Lenovo, mint az IT terület egyik vezető globális cége, évek óta különös figyelmet fordít a diverzitásra és a női esélyegyenlőségre.  Én magam is tagja vagyok a Women in Lenovo és a Women in Lenovo Leadership, azaz WILL programnak már több mint 5 éve. A WILL mozaikszó jelentése „AKARAT”. Ez jól írja le a program célját. Céges akarat arra, hogy a Lenovoban mindenki egyenlő esélyt kapjon megbecsült és sikeres tagjává válni a cégnek, illetve vezető pozíciót elérni helyi, regionális vagy globális szinten. Az IT iparágban még mindig 15% körül mozog a női vezetők aránya a világon. A Lenovoban jelenleg ez a szám 20% körül van és célkitűzésünk az elkövetkező 5 évben a 25%-os arányt elérni. A legnagyobb akadálya jelenleg a gyorsabb változásnak az, hogy a szakmát nagyon kevés nő választja. A Women in Technology Hungary Egyesület megalakulása pont ebben segíthet és ezért nagyon fontos számomra” – mondta el Lukács Anita, a Lenovo Magyarország ügyvezető igazgatója.

 

"A BCG egy friss felmérése*  szerint azoknál a cégeknél, ahol a management több mint húsz százaléka nő, tíz százalékkal magasabb az innovációból eredő bevétel. Szerintem még ennél is egyszerűbb a képlet: a digitális termékek felét nők vásárolják. Hogy érthetnének meg minket, ha nem kérdezik meg a véleményünket? Büszke vagyok rá, hogy női startup alapítóként már az induláskor csatlakozhattam a WiTH Egyesülethez, amelynek célja, hogy a technológia világát érthetőbbé és elérhetővé tegyük minden, a témára fogékony nő számára." – tette hozzá Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója és vezetője.

 

A szervezet létjogusultságát mi sem mutatja jobban, mint a 2020-as DESI**  mutató, amely a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét méri. Eszerint az IKT-szakemberek Magyarországon a munkaerő tekintetében az EU többi részéhez közel hasonló arányt képviselnek (3,7% Magyarországon, 3,9% az Unióban), ugyanakkor a női IKT-szakemberek tekintetében ez az arány rendkívül alacsony, az összes hazai női munkavállaló csupán a 0,7%-át teszik ki (szemben az EU-ban jellemző 1,4%-os átlaggal). 

 

A nemek közötti egyenlőség fontosságára a Vodafone az elmúlt években látványos nőnapi kampányokkal hívta fel a figyelmet: két évvel ezelőtt női szimbólumra cserélték a Vodafone székházon található több mint 20 milliárd dollár márkaértékű vállalati logót, tavaly pedig az egyenjogúság jegyében a Nők Lapja nőnapi számát Ők lapjává varázsolták. Természetesen a Vodafone idei nőnapi kampánya is a nemek közötti egyenlőségre kívánja felhívni a figyelmet: a Vodafone Magyarország Instagram oldalán a mai napon egy digitális idővonalon mutatják be a női egyenjogúság legfontosabb állomásait. 

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Jövőbe mutató adatvizualizációs megoldások az SAP és az IFUA Horváth versenyén

Kihirdették az SAP Hungary és az IFUA Horváth adatvizualizációs versenyének nyerteseit. Ötven csapat mérte össze tudását az egyetemi és vállalati szférából. A versenyzőknek az SAP új döntéstámogató eszköze, az SAP Analytics Cloud (SAC) segítségével kellett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által biztosított adatokból látványos és lényeges összefüggéseket bemutató adatelemzéseket készíteniük és prezentálniuk. 

2024. április 17. 19:55

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09