Az ABB környezetbarát szuperjachthoz szállít Azipod elektromos hajtást

forrás: Prím Online, 2021. január 25. 14:59

A luxusjachtokat építő, holland Oceanco vállalattal kötött, az Azipod-technológia beépítését célzó projekthez kapcsolódó első szerződés megalapozza a két vállalat együttműködését a fenntartható elektromos hajtások piacán, amelynek forgalma 2025-re várhatóan meghaladja a 10 milliárd dollárt is. 

A legszigorúbb fenntarthatósági követelményeknek megfelelő szuperjacht építéséhez az ABB két 2,5 MW-os Azipod egységet, valamint hajtásláncokat és vezérlőket szállít a hajógyártó cégnek. 

 

Szakmai körökben közismert tény, hogy az Azipod-rendszer a hagyományos rendszerekhez képest kiváló üzemanyag-hatékonyságot és jó irányíthatóságot garantál a tengeri körutazásra gyártott luxushajók, valamint a tartályhajók és a kompok esetében is. Az Azipod-hajtómű skálázhatóságának köszönhetően tökéletesen megfelel a környezettudatos szuperjacht-piacszegmens szereplőinek is, akik különösen nagyra értékelik a legmagasabb szintű kényelmet nyújtó, s egyben alacsonyabb zajkibocsátást és kisebb vibrációt garantáló megoldásokat. 

 

Az Azipod-technológia olyan kormányozható hajtásrendszeren alapul, amelynek elektromos hajtáslánca egy, a hajótesten kívül a tengerbe merülő, 360 fokban elfordítható hajócsavart magába foglaló hajtóműből áll.  A három évtizeddel korábban piacra dobott Azipod-hajtás a környezetbarát hajóépítési technológia terén ágazati szabvánnyá, referenciává vált, köszönhetően annak, hogy alkalmazásával a hagyományos, tengelyvonalú hajtásrendszerekkel összevetve akár 20%-kal is csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás.    

 

„A környezetet terhelő hatások kiküszöbölését célul tűző Oceanco örömmel működik együtt az ABB Marine&Ports részlegével, amelynek csúcstechnológiája biztosítják a szuperjacht-tulajdonosok körében is nagyra tartott fenntarthatósági előnyöket,” – nyilatkozata Remco Jurgens, az Oceanco hajótervező mérnöke. A két vállalat szakemberei jelenleg az energetikai és a hajtásrendszerek teljes körű integrációját célzó, jövőbeni projektekben rejlő lehetőségeket elemzik, tette hozzá a szakember.   

 

 

„Nagyon örülünk, hogy az Oceancóval megkötöttük az első ügyletünket, és nagy várakozással tekintünk a két cég jövőbeni együttműködése elé. A két vállalat a fenntartható üzleti fejlesztés tekintetében azonos értékeket vall, ami szilárd alapot jelent a két fél jövőbeni együttműködéséhez,” - mondta Thomas Hackman, az ABB Marine&Port részlegének piacfejlesztési vezetője.   

 

Az utóbbi időben mindkét vállalat hangsúlyozta a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettségét és azokat az ambiciózus célokat, amelyek jelentősen hozzájárulnak majd a tengerhajózási szektor dekarbonizációjához is. Az ABB a 2020 novemberében elindított Fenntarthatósági stratégia – 2030  részeként, saját tevékenységeiben szén-dioxid-semlegességet fog elérni, és megoldásaival elősegíti, hogy ügyfelei legalább 100 megatonnával, azaz 30 millió belsőégésű motorral hajtott autó éves emissziójával csökkentsék a CO2-kibocsátásukat. Ezzel párhuzamosan, a szuperjachtokat építő Oceanco elindította az Oceanco NXT elnevezésű programját, amelynek keretében a cég több üzleti szektor szereplőivel együttműködve arra törekszik, hogy kibocsátásmentes szuperjachtokat tervezzen és építsen. 

   

„Az ABB-t vezető beszállítónknak és olyan partnernek tekintjük, amely meghatározó szerepet játszik a jövőbeni fejlesztések terén,” – mondta Jurgens. „A hatékony energiagazdálkodási rendszerek, az energiatárolás és a korszerű hajtásrendszerek alapvető fontosságúak céljaink eléréséhez.”  

 

Az Oceanco és az ügyfelei számára további előnyt jelent az ABB világot behálózó műszaki támogatási hálózata, amely a nap 24 órájában nyújt szaktanácsadást, illetve lehetővé teszi az ABB Ability távdiagnosztikai rendszerben rejlő lehetőségek kiaknázását a berendezések monitorozása és a hibalehárítás terén. Napjainkban világszerte több mint 1000 hajó kapcsolódik az ABB Ability Collaborative Operations megoldáshoz, és veszi igénybe a parti hajótámogatási szolgáltatások legfontosabb részét alkotó digitális szolgáltatásokat. Az ABB szakemberei felügyelik a fedélzeti rendszereket, koordinálják a berendezések diagnosztikáját, és a hét minden napján 24 órás karbantartási szolgáltatásokat kínálnak világszerte a nyolc ABB Ability Collaborative Operations központból. 

 

Az ABB a tengerhajózási ágazatnak olyan, a világ élvonalába tartozó technológiákat szállít, amelyek jelentősen segítik a fenntartható hajózás fejlődését. Az ABB-nek a hajókhoz és a parti infrastruktúrához szállított elektromos hajtása, az adatközpontú döntéstámogatási és integrált megoldásai megnyitják az utat a kibocsátásmentes tengerhajózás megteremtése felé, a hajótulajdonosoknak jobb hatékonyságot és üzemi megbízhatóságot nyújtanak, a vízijárműveket pedig alkalmassá teszik a jövőbeni követelmények kielégítésre is.  

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05