Az elektromosautó-töltők legfontosabb tulajdonságai

forrás: Prím Online, 2021. január 19. 09:32

Míg mindössze néhány éve az elektromos autó inkább sci-fi volt, mint valóság, az utóbbi években egyre több zöld rendszámú autót látunk az utakon. Igaz, ennek a magyar szabályozás is az oka, amely “éppcsak” hibrid autóknak is engedélyezi ennek a használatát.

De ez nemcsak magyar sajátság: Norvégiában tavaly több elektromos autót adtak el, mint benzinest! És a leghíresebb - hírhedtebb elektromos autógyártó cég, a 2003-as alapítású Tesla idénre, 2021-ben az árát megnyolcszorozva a világ legértékesebb autógyártó cége lett, ügyvezető igazgatója, Elon Musk pedig a világ leggazdagabb embere.

 

Az elektromos autó töltése kezdőknek

 

Az elektromos autók mellé járó eredeti, gyári töltővel (EVSE) egy 10-16 amperes falra szerelt konnektorról is feltölthetők. Amikor csak a munkába járással vagy más, napi teendők után töltjük vissza az elhasznált áramot, ez lehet a legjobb megoldás, mert ha gyakran használjuk a gyorstöltőket, ez az akkumulátor élletartamának gyorsabb csökkenésével jár.

 

Nincs szükség tehát minden alkalommal egy töltőoszlopra, hanem otthon is van lehetőség töltőrendszert kialakítani fali vagy akár oszlop töltőegységről is.

Van különbség a magáncélú és a közhasználatú töltők között?

 

A lassú (hagyományos) töltő, amelyet elsősorban otthoni, magáncélra használunk, a régebbi elektromos autókat 16 amperrel, a legújabb, drágább modelleket akár 40 amperrel is tudják tölteni. Ez azt jelenti, hogy általában 8 óra és fél nap közötti időtartamra van szükség, amíg az akkumulátor eléri a 80%-os vagy teljes töltöttségi szintet.

 

A másik töltési megoldás a gyors- vagy villámtöltő, amelynek működési elve megegyezik az előbbivel, azonban ezek nagyobb teljesítményűek, kényelmesebbek és gyorsabbak. Mielőtt ilyet telepítenénk otthon, mindenképpen nézzünk utána, hogy az autónk mit bír el ebből a szuper technológiából. Ha a “leggyengébb láncszem” az autónk invertere, lehet, hogy a 2 vagy 3 fázisos gyorstöltő energiáját csak 1 fázison tudja befogadni az autónk.

 

Megújuló rendszerek, napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk és hasonló rendszerek esetében érdemes lehet a Wagner Solar Hungáriától ajánlatot kérni, amely már 2021-ben 19 éve van a piacon, és szívügye a környezetvédelem és az energiatakarékosság és -tudatosság.

 

Elektromos autó és napelemes rendszerek!?

 

Eljött a jövő: elektromos autónkat akár okos napelemes rendszerünkről is tölthetjük. És ehhez még otthon sem kell lennünk! Az okos napelemes rendszerhez tartozó egyik legjobb invertertípus a SolarEdge készüléke.

 

A napelemes rendszereknek rengeteg előnyük van (nem véletlen, hogy egyre népszerűbbek), az egyik kevéssé ismert tulajdonságuk az, hogy a hozzájuk tartozó inverterrel akár gyorsabban lehet feltölteni elektromos autónkat is, hiszen a napelemes rendszerhez tartozó inverter autótöltőként is funkcionálhat, ennek a technológiának a kifejlesztésében a SolarEdge volt az világelső.


 

Kulcsszavak: elektromos autó

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Egy forradalmi, izgalmas ajándék ötlet: quadot a gyereknek!

Amennyiben valaki unja már a sablonos játékokat, vagy azt, hogy a gyerek mindig a számítógép előtt ül, és kimozdítaná kicsit a komfortzónájából, akkor olykor szélsőséges döntést kell hozni! Aki ült már quadon, pontosan tudja, hogy ez nem más, mint első látásra szerelem. Az élmény pedig már a gyerekeknek is elérhető – természetesen biztonságos körülmények között.

2024. április 1. 22:37

Hasznos tanácsok Máltára utazóknak

Málta egy gyönyörű kis európai szigetország, mely több ezer éves múltjával, csodás látnivalóival, kellemes éghajlatával tökéletes helyszín nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz. 

2024. április 1. 22:32

Hogyan tisztítsuk a felniket hatékonyan?

Az autó ápolása, karbantartása nélkülözhetetlen feladat. Ha nincs gazdája, az sok szempontból megbosszulhatja magát, ezért műszaki és esztétikai okokból is érdemes odafigyelni a tisztaságra. A látványos elemek mellett a sokat kapó, érzékeny részeket is érdemes gondozni, mint például a felniket.

2024. április 1. 22:27

A tökéletes vízparti élmény: mobilstégek a vízben

A vízparti élet legszebb pillanatai közé tartozik, amikor egy stégen szinte a víz felett sétálhatunk, napozhatunk vagy horgászhatunk. Sokan azt gondolják, hogy ez az élmény csak a nyaralók és a drága szállások kiváltsága, pedig könnyen megvalósítható mindenki számára.

2024. április 1. 22:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09