Mesterséges intelligencia segíti szűrni a korai tüdőrákot!

forrás: Prím Online, 2020. november 30. 17:41

Már Magyarországon is mesterséges intelligencia segíti a tüdő daganatos elváltozásainak felismerését. Ezzel igen korai stádiumban diagnosztizálhatóvá válik a betegség, és jelentősen megnövekedik a páciensek túlélési esélye.

A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint 2017-ben 7.384 férfit és 5.524 nőt diagnosztizáltak hörgő- és tüdőrákkal. Ezzel pedig mind a tüdőrák-megbetegedések terén, mind pedig a halálozást tekintve első helyen állunk Európában. Pont emiatt figyelemreméltó az a pilot program, amelyben mesterséges intelligencia is közreműködik a tüdőrák-szűrésénél. A különleges szoftvert jelenleg a gyakorlatban tesztelik, ezt Dr. Horváth István, az Affidea Magyarország Kft. orvos-igazgatója irányítja, aki elmondta: „A tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség Magyarországon, valamint igen magas a halálozási aránya. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy az orvostudomány komoly eredményeket ért el a tüdőrák-gyógyítás terén is. Minél korábban sikerül felismerni és azonosítani a kóros elváltozásokat a tüdőben, annál nagyobb esélye van a hosszútávú túlélésnek. A korai stádiumban diagnosztizált tüdőrákos betegeket ma már olyan sikeresen kezelik, hogy még sok-sok évig élhetnek, és többségük nem is a tüdőrák, hanem valamilyen más gyakori betegség (például szív- és érrendszeri problémák) miatt veszti életét.”

 

 

A hatékony kezelés feltétele viszont az, hogy a betegek ne csak akkor forduljanak orvoshoz, amikor már komoly a baj. „50 év felett érdemes lenne mindenkinek évente natív low-dose mellkas CT-vizsgálaton részt venni. Ez különösen ajánlott azoknak, akik több, mint 15 éven keresztül dohányoztak, így náluk magasabb a tüdőrák kialakulásának kockázata.” – hívta fel a figyelmet Dr. Horváth István.  A tüdőrák diagnosztikája elsősorban képalkotó eljárásokkal lehetséges. Jelenleg a leghatékonyabbak a low-dose mellkas CT-vizsgálatok, amelyek 6-szor, 8-szor kisebb sugárterheléssel járnak a klasszikus klinikai CT-vizsgálatokhoz képest, ugyanakkor olyan kiváló felvételt biztosítanak a tüdőről, amelyben akár a pár milliméteres eltérések is láthatóak. A tüdőről készült képek kiértékelését szűrés esetén - a protokoll szerint – két radiológus végzi. Ez a kettős leolvasás egyébként általános gyakorlatnak számít nemcsak a tüdő mellkas-szűrésnél, de például a mammográfiás szűréseknél is. 

 

 

„Jelen pillanatban a radiológushiány jelenti a legnagyobb problémát, a szűrési feladatokra nagyon kevés ideje és energiája marad a túlterhelt orvosoknak.” – jegyezte meg Dr. Horváth István. Ezen a helyzeten változtat a mesterséges intelligencia, amely bejelöli a képeken akár a 3-4 milliméteres tumorokat vagy tumorgyanús elváltozásokat is. Ezen túl kiértékeli azok térfogatát, jellegét, megnézi, hogy voltak-e előzményei az adott elváltozásnak, és ha igen, akkor az hogyan alakult időközben. „Ez a szoftveres előmunka óriási segítséget jelent a radiológusoknak. Az emberi tüdő ugyanis nem egy kis volumenű szerv, így nem kis feladat abban megtalálni egy pár milliméteres elváltozást. Napi nagyszámú tüdő CT vizsgálat átnézése után nem meglepő, hogy mind a szem, mind pedig az emberi agy fárad, és már nem lesz olyan hatékony a felismerés. A nem fáradó mesterséges intelligencia alkalmazásával azonban jóval hatékonyabbak lehetünk, ráadásul a legkisebb elváltozások is rögtön felismerhetővé válnak.” – tette hozzá az orvosigazgató. A szoftver jelenleg az Affidea Szent Margit kórház központjában működik, itt zajlik a cégen belüli bevezetést megelőző tesztelés. Ez a program orvosi-európai CE minősítéssel rendelkezik és a piacon elérhető egyik legjobb és leghatékonyabb mesterséges intelligencia szoftvernek számít. A mesterséges intelligencia széles körű használatával lehetővé válik a hatékony nagyszabású tüdőrák-szűrőprogramok megvalósítása a jövőben.  

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség szempontjának egyre fontosabb szerepe van az építészetben, világszerte egyre több vállalat törekszik arra, hogy inkluzív környezetet alakítson ki. A Skanska a befogadás és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségével összhangban szintén jelentős hangsúlyt fektet erre. A vállalat az átgondolt tervezés és megvalósítás érdekében együttműködik az Access4you-val azzal a céllal, hogy épületeiben a legmagasabb szintű access4you tanúsító védjegyet szerezze meg. 

2024. május 3. 16:17

Szűkülő piacon bővül a Pepita.hu

A Pepita Group Zrt. hazai bruttó forgalma 30, külfölddel együtt 44 százalékos növekedést mutat az első negyedév eredményei alapján. Kinőtte magát: levetkőzte a csupán baba-mama jelleget, a hazai műszaki és elektronikai területen lévő erős piaci verseny ellenére is e termékkategóriákban Magyarországon 57 százalékos bruttó forgalomnövekedést ért el.

2024. május 3. 14:41

A Xiaomi publikálta a legújabb ESG jelentését

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

2024. május 3. 13:04

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését. A testület legutóbbi ülésén azt is megállapította, hogy a Balázsék című műsorszám ismét törvényt sértett, amikor a rasszizmusból táplálkozó humorizálásra építette a január 15-i műsor.

2024. május 3. 11:39

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14