Mobil robot segítségével automatizál a Schneider Electric is

forrás: Prím Online, 2020. november 27. 09:39

Az autonóm mobil robotok (AMR-ek) területén piacvezető Mobile Industrial Robots (MiR) termékét, egy MiR500 mobil robotot állított munkába a Schneider Electric Industries bukownói gyárában, Lengyelországban. A MiR500 autonóm mobil robot akár 400 kg súlyú áruval is megpakolt raklapokat szállít a gyárterület és a raktár között, melynek köszönhetően hozzájárul a belső logisztika optimalizálásához, mivel csökkenti a szállítási költségeket és növeli a munkahelyi biztonságot. A MiR kiválasztásában nagy szerepet játszott annak rugalmassága, biztonságos működése, teherbírása, valamint könnyű használhatósága.

 

Csökkennek a logisztikai költségek

A Schneider Electric becslése szerint a MiR500 autonóm mobil robot gyorsan be fogja hozni az árát. A gyár képes csökkenteni belső logisztikai és szállítási költségeit, valamint a használatban lévő raklapok számát is. A befektetés megtérülésének kiszámításához ezeket a tényezőket veszik figyelembe.

 

„Az áruval két szinten megpakolt raklapok szállítására képes mobil robot bevezetése lehetővé tette, hogy több áruval töltsük fel a kamionokat. Ennek hatására csökkennek a szállítási költségek, továbbá kevesebb raklapot használunk, ami csakugyan csökkenti a költségeket” – mondja Agnieszka Należnik-Jurek, a Schneider Electric műszaki osztályvezetője.

 

 

A MiR500 egész nap képes a munkavégzésre, három műszakban dolgozik. A robot nyolcféle kört fed le a gyárban, ahol egy kör átlagos hossza 140 m, egy műszak alatt pedig átlagosan 5,5-6 km-es távolságot tesz meg. Miután megkapta küldetését a raktári alkalmazottól, a robot felvesz egy üres raklapot a raktárban és elviszi azt a gyártósorhoz. Ezután a MiR500 az üres raklapot egy üres raklaptartóra helyezi, elveszi a késztermékekkel telipakolt raklapot, és elszállítja a raktárba. Amennyiben a raktárba való visszatéréskor nem kap új feladatot, a robot automatikusan beáll a töltőállomásra.

 

„A MiR autonóm mobil robotok lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy optimalizálják belső szállításukat anélkül, hogy meg kelljen változtatni a gyárterületet, emellett pedig nagy terhelhetőséget és rugalmasságot, valamint könnyű használhatóságot kínálnak. Ezeket az előnyöket a Schneider Electric bukownói mérnökei is felismerték” – mondja Łukasz Mąka, az Astor MiR robotokért felelős vezetője.

 

 

A MiR Pallet Lift raklapemelő modullal ellátott MiR500 megkönnyíti egész raklapok a MiR Pallet Rack raklapállványról való felvételét. A felszerelt és Wi-Fi hálózathoz csatlakoztatott I/O érzékelők folyamatosan küldik a pozíciókat a robotoknak. Ennek köszönhetően a szállított raklapok útja mindvégig nyomon követhető. A bukownóban használt SE Andon vezérlő rendszerben a robotok összes küldetésével és feladatával kapcsolatos információk megtekinthetők. Mindössze pár hónap után a Schneider Electric olyan mértékben volt képes optimalizálni belső szállítását, hogy lehetőség nyílt csatlakoztatni egy újabb MiR robotot a következő gyártási folyamathoz.

 

A meglévő régi, rögzített pályát követő AGV esetében nem volt lehetőség az útvonal változtatására, amikor a teljes gyártási folyamat átállítása ezt szükségessé tette volna. A MiR robot rugalmasságának köszönhetően azonban a Schneider Electric gyorsan és további felmerülő költségek nélkül rendezheti át a gyárterületet, mivel ehhez nem kell külső támogatást igénybe venniük.

 

 

Emelkedett biztonság

A 360 fokos látómezejű lézerek folyamatosan figyelik azokat a tárgyakat, amelyek közelében a robotok mozognak, így garantált a biztonság. A korábban használt AGV kocsival ellentétben, amely nem feltétlenül vett volna észre egy útjába lépő embert, a MiR robot dinamikus környezetekben is biztonságosan végzi munkáját. Észleli az embereket és gépeket, és megáll, vagy újratervezi útvonalát, amikor alkalmazottak, illetve egyéb akadályok kerülnek az útjába. Az alkalmazott 3D-s kamera és a lézeres szkennerek a MiR robotok alaptartozékai.

 

A hang- és fényjelzések emellett még tovább növelik a biztonságot. Mielőtt belép egy helyiségbe, ahol emberek tartózkodnak, a MiR500 egy hangjelzéssel hívja fel a figyelmet a jelenlétére. Majd miután kivárja az előre beprogramozott időt, belép a terembe. A MiR500 kék fénnyel is fel van szerelve, ami a Schneider Electric gyáraiban kötelező a mozgó gépek számára.

 

„A MiR robot telepítését örömmel fogadták a mérnökeink. A MiR500 jelenleg akár 400 kg-nyi áruval megpakolt raklapokat is képes szállítani, három műszakban, napi 24 órában. Az előnyök a raktárban dolgozó alkalmazottak számára a legszembetűnőbbek, akik szerint a MiR robot használata rendkívül egyszerű, webes felülete pedig felhasználóbarát. Emellett nagyra értékelik a korábbi önvezető járművek, az AGV-k visszavonultatása után visszanyert extra helyet is” – mondja Marcin Hat, a Schneider Electric gyártási folyamatainak robotikai mérnöke.

 

MiR robotokat a Schneider Electric további gyáraiban, Bulgáriában, Olaszországban és Franciaországban is alkalmaznak.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05