Rekordmennyiségű szavazat érkezett az Ország Játéka versenyen

forrás: Prím Online, 2020. november 12. 19:00

Lomha lajhár kapta a legtöbb szavazatot az idei Ország Játéka versenyen és ezzel nemcsak „Bébijáték” kategóriában, de az összesített versenyben is az élen végzett. Ez annak fényében különösen kiemelkedő teljesítmény a kedves zenélő plüssfigurától, hogy idén rekordmennyiségű, 55 000 szavazat érkezett a 7 kategóriában pályázó 55 játékra – mintegy 15 000-rel több, mint tavaly. 

A szakmai zsűri és a közönség akarata idén csak az „egyéb lány” kategóriában találkozott össze: az itt induló LEGO barátság busz mindenki tetszését elnyerte. A nyertes játékok csomagolására felkerülő „Ország Játéka 2020” minősítés nemcsak a forgalmazóknak jelent versenyelőnyt, de a tudatos játékvásárlóknak is segítség a jó választásban.

 

A pandémia időszakában felerősödő online aktivitás az idei Ország Játéka versenyben is éreztette hatását: 2020-ban minden korábbinál több, összesen 55 000 szavazat érkezett a 7 kategóriában versenyző 55 játékra, amelyből a legtöbbet a „Bébijáték” kategóriában induló kedves, zenélő Lomha lajhár plüssfigura gyűjtötte be.

 

“Bíztunk abban, hogy a verseny népszerűsége az elhalasztott Játszónap ellenére töretlen marad, de az eredmény minden elképzelésünket felülmúlta. Sokkal többen szavaztak idén, mint eddig bármikor a verseny során” – fogalmazott Őri Gergely, az Ország Játéka versenyt életre hívó JátékNet webáruház ügyvezető igazgatója.

 

Hozzátette: egyre többen ismerik fel a verseny fontosságát, hiszen a díjazott játékokra felkerülő logó alapján a szülők is könnyebben döntenek jól karácsony előtt. “Gyakorló apukaként is tapasztalom, hogy mekkora segítség lehet egy minőséget garantáló védjegy a vásárlások során” – tette hozzá.

 

Három gyermek édesanyjaként ugyancsak a gyermekek szempontjait értő választás fontosságát hangsúlyozza a szakmai zsűriben részt vevő Farkasházi Réka.

 

"Először is gratulálok a nyerteseknek! Harmadik éve vagyok tagja az Ország Játéka verseny szakmai zsűrijének, és minden évben örömmel vegyes várakozással készülök a versenyre. A kedvenceim általában a családi játékok, az idei nyertesek közül Max, a macska társasjáték lopta be magát a szívembe. A kötelező szempontokon kívül, háromgyermekes anyukaként saját tapasztalataimból merítve választok a játékok közül. A gyermekeim 17, 12 és 2,5 évesek, azaz mondhatom, hogy szinte minden korosztály játékszokásait jól ismerem” - osztotta meg a zsűrizéssel kapcsolatos gondolatait Farkasházi Réka.

 

A közönségszavazatokon kívül a szakmai zsűri is nyertest választott minden kategóriában. A zsűrit idén is a játékfejlesztő Pierrot vezette, a tagok között pedig volt pedagógus, gyermekpszichológus, védőnő és influenszer is: Csordás Ágnes (a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke), Farkasházi Réka (színésznő, műsorvezető, színház- és drámapedagógus), Jánossy Gábor (a Magyar Lapkiadók Egyesületének képviselője), Kiki, Csocsó és Mimi (a Kicsomi YouTube-csatorna vezetői), Labancz Dániel (gyermekpszichológus), valamint Zölei Ágnes (a Manóprogram főszerkesztője).

 

“Az idei versenyt sajátos helyzetben rendeztük meg – a korábbiaknál talán még inkább felértékelődött a családban együtt töltött idő fontossága és minősége. Éppen beszűkül az életterünk a járvány erősödése miatt, ezért talán jó, ha tudatosan készülünk arra, hogy hogyan tudunk minőségi időt együtt tölteni a családunkban, gyermekeinkkel. Ennek egyik legfontosabb, és leginkább magától értetődő módja a közös játék. Az idei díjazottak között nagy örömömre sok olyan játék kapott helyet – és a zsűri erre minden évben figyel is –, ami ezt a célt szolgálja. Személyes kedvencem a társasjáték kategória, amelyben idén a szokottnál is több nevezettel találkozhattunk, és nagy öröm, hogy díjazhattuk a Fabulantica-t. Őszintén remélem, hogy jövőre személyesen is találkozhatunk az idén elmaradt Játszónapon is” – foglalta össze tapasztalatait Labancz Dániel.

 

 

A kategóriák nyertesei:

1. Bébijáték kategória

A gyerekek fejlesztésében fontos szerepet játszó játékok közül a szakmai zsűri a LEGO DUPLO: Toronydaru és építkezés szettjét választotta, amely a klasszikus építőjáték fiatalabb korosztálynak szánt darabja, míg a közönség kedvence a Fisher Price Linkimals Lomha lajhárja lett.

 

2. Családi társasjáték kategória

Az töretlen sikerű társasjátékok az egész család számára kellemes szórakozást nyújthatnak, kiváltképp ünnepek idejét. A zsűri a Fabulantica című mesés királyság tábláját ítélte a legjobbnak, amiben össze kell gyűjteni a szétszóródott, toronyban rejtőző hősöket. A közönség a klasszikus és a felújított filmekből ismerős Jumanji társasjátékot választotta.

 

3. Egyéb fiú kategória

A zsűrinél a Pioneer Car: a terep bajnoka volt a befutó, míg a közönség a kisfiúk méltán kedvenc meséje, a Mancs őrjárat végső rendőrségi cirkálóját választotta.

 

4. Egyéb lány kategória

A lányos játékok kategóriájában a zsűri és a közönség véleménye megegyezett; mindkét elismerést a LEGO Friends: Barátság busz játéka kapta. A komplett lakóbusz rengeteg LEGO-kaland színhelyéül szolgálhat.

 

5. Építőjátékok kategória

A zsűri az űrkutatás terepét választó Playmobil: Mars rakétakilövő állomást választotta, amelyhez a rakétán kívül annak fenntartásához szükséges személyzet-figurák is járnak. Ezzel szemben a közönség egy mostanában rendkívül népszerű STEM játékot választott, a Geomag: Green Line Panels 52 darabos szettjét

 

6. Készségfejlesztő kategória

Ha már STEM játékok, akkor a zsűri egyenesen a jövő mérnökeinek ajánlja a Boffin II-159 3D tudományos elektromos készletet. A közönség ez alkalommal egészen más irányt választott: őket a My Fairy Light Garden zenélő és világító tündérotthon kápráztatta el.

 

7. Társasjáték kicsiknek

A bébijátékok és a komplex társasok között félúton vannak a fiatalabb gyerek számára kifejlesztett társasjátékok. Ezek közül a zsűri a Max, a macska című kis táblás, ám annál izgalmasabb lépegetős játékot választotta, míg a közönség a Hová bújtál, katica? című társasjátékot választotta a legjobbnak.

 

A felsorolt kategóriákon kívül a versennyel együttműködő Kicsomi! Youtube-csatorna is megválasztotta a maga különdíjasát. A megtiszteltetést a Present Pets: Interaktív meglepetés kutyus kapta, ami a robotizált plüssállatok piacának egyik vadonatúj darabja.

 

A szavazás során 50 000 Ft értékű ajándékcsomagot nyert a Cinkotai Huncutka Óvoda és a Hársfa Óvoda és Családi Bölcsőde. A Facebookon indított rajzverseny győztese az Aszódi Szivárvány Tagóvoda, ahol a gyerekek egy értékes ajándékcsomaggal gazdagodnak.

 

„Az Ország Játéka számomra egy misszió: minden évben örömmel hívom fel a figyelmet az értékes, innovatív, jó minőségű játékokra. Emellett a közönség véleményének megismerését is kulcsfontosságúnak tartom: játékfejlesztőként tudom, hogy hiába egy jól megszerkesztett mechanizmus, főként a játékosok befogadókészségén múlik, hogy egy termék sikeressé válik-e vagy sem. Általában a vásárlók inkább az ismert márkaneveket vagy licenc-kapcsolatokat preferálják, minden más szempont csak ezután jön, még az ár is. A zsűri viszont ezekkel a szempontokkal foglalkozik legkevésbé, így nem ritkán különbözik a véleményünk a nagyközönségétől” – fogalmazott Pierrot, a zsűri elnöke.

 

Hozzátette: “Javaslatot tettünk a szervezők felé, hogy bővítsük az egyre nagyobb számban versenyző társasjátékok kategóriáit: így megjelenhetnének a nem csak gyerekek és családok számára készülő, ún. gamer játékok is a palettán, illetve külön foglalkozhatnánk a partijátékokkal is.”

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50