Visszatérő toborzási kedv: egyre több álláshirdetést adnak fel a cégek

forrás: Prím Online, 2020. július 10. 16:12

2020 második negyedéve a koronavírus-járvány következtében kialakult válságról, és az azt követő újranyitás kezdetéről szólt – a hazai munkaerőpiacon is. Míg a járványhelyzet mélypontján az álláshirdetések száma drasztikusan csökkent az előző év azonos időszakához képest, később ez a tendencia gyorsan megváltozott. Amint elkezdett hozzászokni a társadalom az új helyzethez, a cégek újra működésbe léptek a toborzás területén is – ez látszik a Profession.hu második negyedéves jelentésének adataiból.

Növekedés hónapról-hónapra

Túl van a mélyponton a hazai álláspiac: a Profession.hu legfrissebb adatai szerint a cégek májusban áprilishoz képest már 36 százalékkal, júniusban májushoz képest pedig 20 százalékkal több álláshirdetést adtak fel. A toborzási kedv tehát visszatérni látszik, de a koronavírus-járvány miatt éves összehasonlításban 2020 második negyedéve csökkenést mutat az új álláshirdetések számában. 

 

2019 azonos időszakához képest felére csökkent az új hirdetések száma az ügyfélszolgálati, HR, vendéglátás, bank kategóriákban. De ugyanekkora visszaesés volt a fizikai munka területén is: ez leginkább a konyhai munka, takarítás, anyagmozgatás, betanított munka alkategóriákat érintette. A válság a legkevésbé a mezőgazdasági (9 százalékos csökkenés), az IT programozói, az építőipari és a cégvezetői állások piacát sújtotta: itt húsz százalék körüli volt a csökkenés az új meghirdetett állások számában.

 

Megugró jelentkezésszám

Míg az álláshirdetések száma csökkenő, addig a jelentkezések száma növekvő tendenciát mutatott 2020 második negyedévében. Az állásportál mintegy 25 százalékkal több jelentkezőt regisztrált a tavalyi év azonos időszakához képest.

 

A legnagyobb érdeklődés a szakmunkák iránt látszott: 69 százalékkal többen jelentkeztek ilyen típusú állásokra. Emellett a fizikai munka (42 százalék), az ügyfélszolgálat (40 százalék), az értékesítés (35 százalék) és az IT programozás (29 százalék) is népszerű kategóriák voltak. 

 

Az egyes alkategóriákat vizsgálva 2019 második negyedévéhez képest négyszeres növekedés volt a jelentkezésszámokban az építő- és földmunka területén, háromszor többen jelentkeztek kertész állásokra, két és félszer többen a raktárosi állásokra. De kétszeres volt a jelentkezés a bolti eladóknál is, és 0,7-szer többen kerestek szakács, csomagoló, takarító állásokat.

 

Rugalmas munkavégzés

„A koronavírus-járvány miatt számos cég éles környezetben próbálhatta ki a vállalati szintű távoli munkavégzést, tudatosabban kezdtek online kollaborációs eszközöket használni, és vált a kultúra részévé az új működési modell” – jellemzi a helyzetet Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője.

 

Valószínűleg ennek köszönhető fejlemény, hogy 2019 második negyedévéhez képest 2,5 százalékkal nőtt a rugalmas munkavégzést kínáló állások aránya. A járvány pozitív hozadéka tehát, hogy a rugalmas munkavégzés – mellyel kapcsolatban 2020 második negyedévében rengetegen szerezhettek közvetlen tapasztalatot – egyre inkább a céges mindennapok alapvető részévé válhat.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05