Az Ericsson megtette az utolsó lépést is a Standalone 5G bevezetése felé

forrás: Prím Online, 2020. július 9. 19:11

Az Ericsson piacra dobta új szoftverét, mely a 4G hálózatoktól függetlenül képes az 5G NR (New Radio) berendezéseket üzemeltetni, azaz mostantól elindíthatók a közepes- és alacsony frekvenciasávokra csatlakozó ún. standalone 5G hálózatok is. Ez egyben azt is jelenti, hogy az Ericsson által szerelt hálózatokon a távközlési szolgáltatók immár az 5G technológia minden képességét ki tudják használni.  

Az új szofterrel a mögöttes LTE-hálózat jelzésforgalmi támogatása nélkül üzemeltethetők az 5G NR rendszerek. Így a szolgáltatók egyszerűbb architektúrával bővíthetik ki a meglévő 4G hálózataikat, vagy telepíthetik az 5G-t azoktól függetlenül, új területeken is. Ez akár a vállalati alkalmazások és szolgáltatások támogatását is lehetővé teszi, például egy automatizált gyár területén. A szoftvertelepítéssel az összes 2015 után telepített Ericsson Radio System berendezés képes az önálló (Standalone) 5G NR támogatására. 

 

Az 5G hálózatokat eddig nem önálló (NSA – Non-standalone) rendszerben telepítették, s ehhez a mögöttes 4G hálózat biztosította a jelzési rendszert. Az önálló 5G-vel megszűnik a 4G-től való függőség. Az önálló 5G-nek köszönhetően a rövidebb csatlakozási idő, az egyszerűbb mobilitás-menedzsment, valamint az 5G széles sávok azonnali elérése még jobb felhasználói élményt nyújt.

 

„Az elmúlt évben több ügyfelünkkel közösen sikeresen telepítettük a nem önálló 5G hálózataikat. Ezek az 5G hálózatok nagyobb adatsebességet és új alkalmazási lehetőségeket tettek lehetővé – mondta el Per Narvinger, az Ericsson hálózati technológiákért felelős vezetője. – Mostantól azonban az önálló 5G hálózatokat támogató szoftver minden ügyfelünk számára elérhetővé válik, ezzel pedig újabb lépést teszünk az 5G fejlesztésében. Ezek az önállóságot biztosító képességek még több felhasználási lehetőséget és alkalmazást nyújtanak.”

 

Minden előnye mellet a 4G hálózatoktól való függőség akadályokat is gördít az 5G minden lehetőségének kiaknázása elé. Egy vállalkozás, amelyik saját 5G hálózatán akarja okos gyárát, raktártechnológiáját és egyéb ipari létesítményeit működtetni, nem akarja, hogy ez a hálózat külső, meglévő LTE hálózatoktól függjön. Éppen ezért végsősoron az önálló 5G az ötödik generációs technológia célarchitektúrája, mely egyszerűbbé teszi a hálózatok kialakítását és új megoldások bevezetését is lehetővé teszi. 

 

Az önálló 5G NR valamennyi kis késleltetést igénylő alkalmazás terén hatalmas előrelépést jelent. A teljesség igénye nélkül elérhetővé válnak a kibővített és virtuális valóság (AR/VR) szolgáltatások, az okos gyárak, valamint a csatlakoztatott járművek használata is. A szupergyors válaszidőnek köszönhetően az önálló 5G eszközök hatszor gyorsabban tudnak csatlakozni az 5G hálózatra, mint az NSA módban működő eszközök. Így természetesen jobb felhasználói élményt nyújtanak.

 

Az Ericsson legfontosabb  chip- és eszközgyártó partnereivel közösen kidolgozta az önálló 5G együttműködési feltételeit. Az önálló 5G eszközök várhatóan még 2020-ban elérhetők lesznek. A T-Mobile és a Telstra hosszú ideje az Ericsson partnerei, és ők már kipróbálták az Ericsson önálló 5G NR szoftverét a kereskedelmi hálózataikon.

 

A Standalone 5G NR szoftver alacsony- és közepes sávban való általános elérhetőségével az Ericsson végpont-végpont közötti önálló 5G megoldást kínál. Ezt az Ericsson 5G Core (5GC) és a vállalat széles körű 5G rádió portfóliója támogatja. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15