Mesterséges intelligenciával a cégek 80 százalékkal gyorsabban növelik nyereségüket

forrás: Prím Online, 2020. február 15. 12:10

Az Oracle és az Enterprise Strategy Group új tanulmánya szerint azok a szervezetek, amelyek mesterséges intelligenciát és más új techológiákat  alkalmaznak pénzügyeik és működésük támogatására 80 százalékkal gyorsabban növelik éves nyereségüket.  A “Feltörekvő technológiák: a pénzügyi és működési versenyképesség kulcsa” című tanulmány 13 ország 700 pénzügyi és operatív vezetőjét kérdezte meg, és megállapította, hogy az új technológiák - AI, dolgok internete (IoT), blokklánc, digitális asszisztensek – elfogadottsága elért egy kritikus szintet, bevezetésük meghaladja a várakozásokat és jelentős versenyelőnyt teremtenek a cégek számára.

AI és digitális asszisztensek a pénzügyi precizitás és hatékonyság szolgálatában

Az új technológiákat pénzügyi területen alkalmazó cégek a vártnál jóval nagyobb előnyöket tapasztaltak a bevezetés után: 

  •  Átlagosan 37 százalékkal csökkentek a hibák a pénzügyi elszámolásokban. 
  •  Az AI-t használó szervezetek 72 százaléka arról számolt be, hogy jobb a rálátása a cég üzleti teljesítményére. 
  •  A vezetők 83% -a úgy gondolja, hogy az AI a következő öt évben teljesen automatizálja a pénzügyi zárás folyamatát.
  •  A digitális asszisztensek 36% -kal növelik a termelékenységet, és 38% -kal felgyorsítják a pénzügyi elemzések készítését.

 

AI, IoT és blokklánc a rugalmasabb beszállítói láncokért

Az AI, az IoT, a blokkláncok és digitális asszisztensek több információt nyújtanak az ellátási láncokról és segítenek gyorsabbá, pontosabbá tenni azokat. A blokkláncok szélesebb körű elterjedésétől pedig további előnyöket is várnak a cégek. 

  •  Az ellátási láncokban mesterséges intelligenciát használó szervezetek átlagosan 6,7 munkanappal csökkentették a rendelések teljesítését.
  •  Az IoT-adatok felhasználásával  átlagosan 26% -kal csökkentek a teljesítési hibákat a beszállítói láncokban. 
  •  Az AI segít a szervezeteknek 25% -kal csökkenteni a teljesítési-, 30% -kal a készletezési hibákat és 26% -kal lefaragni az állásidőt a gyártás során.
  •  Azok a szervezetek, amelyek digitális asszisztenseket használnak ellátási láncukban, 28% -kal növelik az alkalmazottak termelékenységét és  26% -kal gyorsabban készítik el üzleti elemzéseiket. 
  •  A blokkláncot használó szervezetek 87% -a elérte vagy meghaladta a megtérülésre vonatkozó várakozásait; 82 százalék pedig jelentős üzleti növekedésre számít a következő évben az új megoldásnak köszönhetően.
  •  A vezetők 78 százaléka úgy gondolja, hogy a blokklánccal történő ellenőrzés az elkövetkező öt évben legalább 50 százalékkal fogja csökkenti a csalásokat az ellátási láncban.

 

 

A feltörekvő technológiák egyértelmű versenyelőnyt jelentenek

A szervezetek túlnyomó többsége ma már bevezettett valamilyen feltörekvő technológiát. A legjobb eredményeket azok a nyitott, innovatív cégek tapasztalják, amelyek akár három vagy több új megoldást is használnak.   

  •  A feltörekvő technológiák széleskörűen elfogadottá váltak, a vizsgált szervezetek 84% -a használja ezen technológiák legalább egyikét élesben (AI, IoT, blockchain, digitális asszisztensek).
  •  A három vagy több új technológiát alkalmazó szervezetek 82% -a megelőzi versenytársait, míg az új technológiákat nem alkalmazó vállalatoknak csak 45%-a képes erre. 
  •  A több új technológiai elemet alkalmazó szervezetek 9,5-szer nagyobb valószínűséggel tudnak piacvezető pénzügyi és működési precizitást felmutatni. 
  •  A szervezetek 2-3-szor nagyobb valószínűséggel vásárolnak kész technológiai megoldásokat, mintsem saját maguk építsék meg őket (a technológiai megoldástól függően a százalékos arány változik).
  •  Szinte az összes válaszadó (91 százalék) a SaaS-alkalmazásokat (előfizetéses formában elérhető üzleti alkalmazások) tartotta a feltörekvő technológiák kulcsfontosságú elősegítőinek.

 

 “Ez a tanulmány világossá teszi, hogy a feltörekvő technológiák már meghaladták a próbafázist, és a széles körű elfogadottság felé haladnak" - mondta John McKnight, az Enterprise Strategy Group kutatási és elemzési alelnöke. „Ezeknek a technológiáknak nagyon gyorsan megmutatkozik az eredménye a pénzügyi és operatív területeken, és a legtöbb esetben az előnyök meghaladják a várakozásokat. Ezenkívül a kutatás azt is megmutatja, hogy a feltörekvő technológiák kiegészítik és felerősítik egymás előnyeit, ami kiemeli a holisztikus megközelítés fontosságát.”

 

A tanulmány összefoglalója innen tölthető le, a teljes terjedelmében pedig ezen a linken hozzáférhető. 

 

Módszertan

A kutatási eredmények 2020. szeptember 19. és október 16. között 13 országban 700 pénzügyi és operatív felsővezetővel készült felmérésen alapulnak. A felmérésben olyan cégek vettek részt, amelyek 1000 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztatnak, vagy amelyek éves bevétele 100 millió dollár feletti. 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 13:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14