Globális és hazai trendek a HR mérőeszközök piacán

forrás: Prím Online, 2020. január 28. 12:10

A HR döntéseket támogató elemző eszközök globális piaca az elmúlt 10 évben lendületes fejlődésen ment keresztül. A Reports and Data előrejelzése alapján ez a szektor 2026-ra akár a 10.73 milliárd dollárt is elérheti. A Hogan Assessments – a világ legnagyobb független személyiségteszt-fejlesztő és HR tanácsadó cégének európai igazgatója, Fehér Zsolt összegyűjtötte a fejlesztések globális és hazai trendjeit, kitekintéssel az amerikai, európai és magyar piacra. 

A világ vezető HR teszt szolgáltatói hatalmas átalakuláson mentek át az utóbbi években. A kompetenciavizsgáló eszközöket fejlesztő SHL háromszor cserélt gazdát az elmúlt 7 évben, míg a Cut-e az Aon-Assessment cégben landolt. A viselkedéselemzéssel foglalkozó Thomas DISC egy máltai befektetési alapé, a Talent-Q a Korn Ferry fejvadász konglomerátumé, valamint az utóbbi pár hónapban a Papi tesztjeiről ismert Cubiks az amerikai HR rendszerintegrátor PSI része lett. A Hogan Assesments az egyik utolsó független szolgáltatóként van jelen a piacon. 

 

A tulajdonosi átrendeződéseken túl a tengerentúlon és Európában nagyon eltérő trendek uralkodnak a HR mérőeszközök piacán. Az USA-ban a feltörekvő start up megoldások piaca erősödik a legjobban. Ezek a cégek jelentős bevételt még nem termelnek, de az elmúlt pár évben sokan váltak felvásárlási és/vagy befektetési célponttá, holott a valódi használhatóságuk megkérdőjelezhető. Általában gyorsabb, egyszerűbb, játékosított vagy AI-alapú munkaerőkiválasztási megoldásokat kínálnak, de sokszor a valódi cél – a munkatársakkal kapcsolatos jobb döntéshozatal – háttérbe szorul. Remek példa erre az angol Artic Shores cég, a játékosított kognitív és személyiségteszt piac szereplője: a felhasználók (maguk a jelöltek, vagy a munkatársak) többsége elégedetlen a játékosított megoldással, hiszen az általuk használt népszerű játékok grafikájánál, cselekményénél jóval alacsonyabb színvonalú a szolgáltatás.  

 

 

Az európai piac országonként és régiónként is eltérő képet mutat. A legfejlettebb térség egyértelműen a skandináv országok területe. Ott nem az a kérdés, hogy a cégek használnak-e valamilyen emberekkel kapcsolatos döntéseket elősegítő eszközt, hanem hogy melyiket, hisz lakosságszám alapján magasan a dán és svéd piacon a legnagyobb a globális penetrációja a HR mérőeszközöknek. 

 

Abszolút értékben a nagy-britanniai piac a második legnagyobb világszinten, melyre a Brexit sem hatott, sőt a személyiségmérés az egyik legdinamikusabban fejlődő terület lett 2019-ben. A francia piac korábban zárt volt, de ez mára sokat változott: nagy márkák franciaországi képviselői kerültek az élvonalba. Németországban az intenzív piaci jelenlét mellett a szakszervezeti nyomás és ellenőrzés hatalmas, így például többen attól tartanak, hogy a munkabiztonságot felmérő személyiségtesztek – melyek azt vetíti előre, hogy ki fog nagy valószínűséggel balesetet okozni a csapatból – leépítéseket idéznek elő, pedig egyáltalán nem erről van szó. „Fontos hangsúlyozni, hogy a maximálisan személyre szabott felmérések a dolgozók életét védik, ugyanis a ‘safety first’ kultúra erősítése elengedhetetlen” – emelte ki Fehér Zsolt. 

 

A mediterrán régió Észak-Olaszország kivételével erősen halogatja a fejlesztéseket, miközben a közép- és kelet-európai piacok között is van eltérés. Lengyelországban - az erős marketing tevékenység ellenére - még nem okoztak átütő sikert a HR munkáját támogató fejlesztések, viszont a cseh, szlovák, magyar és román piacok egyre növekednek. Oroszország kifejezetten erős szegmens, globális szinten is mérhető eladásokat mutat. 

 

A magyar HR-tech startup piac alapvetően befektetésekből él. A magyarországi HR-tech szolgáltatók szinte egyike sem pozitív mérlegű, sokan 5-7 éves működés után is csak néhány tízmilliós árbevételt riportálnak, miközben a hagyományos szolgáltatók folyamatosan növekednek. 

 

2010-hez képest tehát rengeteget változott a személyiségtesztek piaca, de a HR terület fejlődési lehetőségei továbbra is kiaknázatlanok. A HR befolyása, mind a cégstruktúrában való elhelyezkedése, mind kompenzációja alapján alulmarad a többi szakmai területhez képest. Ebben szinte semmi változás nem történt a 2010-es években, hiába a munkaerőhiány miatti folyamatos kihívások megoldása, illetve a szolgáltatásközpontú iparágak magas munkaerőfüggőségének előretörése. A Randstad magyarországi felmérése szerint a HR terület megítélése sajnos sereghajtó. Történik-e ebben változás 2020-ban? „A HR számára kulcsfontosságú, hogy mérhetően hozzájáruljon az üzleti eredményekhez, és intenzíven részt vegyen az üzleti döntések előkészítésében” - mondta Fehér Zsolt. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05