Helyi 5G-hálózatokat hoz létre a Bosch

forrás: Prím Online, 2019. december 5. 13:59

A Bosch úgy véli, hogy a helyi 5G-hálózatok jelentik az előremutató utat. A vállalat 5G üzemeltetési engedélyekért folyamodott Németország egyes területein.

“IoT vállalatként a Bosch régóta folytat kutatásokat az 5G témájában. Az új kommunikációs szabvány kulcsfontosságú az automatizált és hálózatba kapcsolt vezetéshez, és a jövő gyárának egyik alapvető eleme” – mondta Dr. Michael Bolle, a Bosch csoport digitális és technológiai igazgatója. A Bosch azt követően, hogy megkapta az engedélyeket a szabályozó hatóságoktól, a helyi 5G-hálózatokat 2020 folyamán kiválasztott partnerekkel együttműködésben tervezi felállítani, az Ipar 4.0-ban rejlő lehetőségek jobb kiaknázása érdekében. A következő néhány hónapban a Bosch 5G-teszteket végez gyáraiban és renningeni kutatási campusán.

 

Helyi 5G-hálózatok a Bosch gyárak számára 

A frekvenciakiosztásért felelős szabályozó hatóság, a Bundesnetzagentur már engedélyezi a vállalatok számára, hogy magánhasználatra szerezzenek engedélyeket. Ez lehetővé teszi a Bosch számára saját 5G-hálózatának létrehozását, és ezáltal versenyképességének növelését. “A magántulajdonban lévő helyi hálózatok maximális biztonságot és függetlenséget nyújtanak, és az 5G felgyorsítja az ipari gyártási folyamatokat. Ezért a helyi 5G-hálózatok létrehozásával jelentős lépést tehetünk fontos célunk, a jövő gyárának megteremtése felé” – mondta Rolf Najork, a Bosch igazgatótanácsának ipari technológiáért felelős tagja. A Bosch eredetileg az Ipar 4.0 szempontjából vezető, Stuttgart-Feuerbachban található gyárához és renningeni kutatási campusához igényelt 5G üzemeltetési engedélyt. “A kiválasztott helyeken végzett úttörő munka a Bosch teljes, világszerte mintegy 280 gyárból álló gyártási hálózata számára hasznosul majd” – mondta Bolle.

 

Az 5G kulcsszerepet játszik a jövő gyárában

“Elképzelésünk szerint a jövő gyárában mindössze a padló, a falak és a födém lesznek rögzített elemek. Minden más mozgatható, és az igények szerint alakítható lesz” – mondta Najork. Mobil robotok, önvezető szállítójárművek és okosszemüvegek nyújtanak támogatást a munkatársak számára a jövő gyárában. Az ilyen rugalmas rendszereknél fontos követelmény a nagy teljesítményű vezetéknélküli infrastruktúra, amely lehetővé teszi az emberek, a gépek és egyéb berendezések közötti hatékony kommunikációt. “Ehhez megbízható, biztonságos, nagy sebességű és rövid válaszidejű adatátviteli rendszerre van szükség – ez mind lehetséges az 5G-vel” – mondta Andreas Müller, aki kutatóként dolgozik a Boschnál, és egyben az 5G Adatkapcsolatú Ipari és Automatizálási Szövetség (5G-ACIA) elnöke. 

 

Az 5G előnye, hogy nemcsak eszközként szolgál a mobileszközök és a vezetéknélküli érzékelők hatékony összekapcsolásához, hanem egyben alapot is biztosít teljesen új rendszerkoncepciókhoz. Lehetővé teszi például egy mobil robot valós idejű vezérlését a helyi gyártási felhőben tárolt adatok felhasználásával. Ezenfelül a gépek működését is optimalizálja. “Ha manapság besétálunk egy gyárba, azt látjuk, hogy szinte minden gépnek van egy vészkapcsolóval ellátott vezérlőpultja. Valakinek meg kell nyomnia azt a gombot ahhoz, hogy a gépet leállítsa. Az 5G segítségével az operátornak nem kell a gép közelében lennie: a vészleállítás és más funkciók is végrehajthatók egy mobileszköz segítségével. Ez megkönnyíti az operátor munkáját, és egyben költségtakarékos is” – mondta Müller.

 

 

Az 5G növeli a biztonságot a gyártás során

A helyi 5G-hálózatok gyakorlatilag megszüntetik a szolgáltatóktól való függést. Saját vezetéknélküli hálózatuk létrehozásával és működtetésével a gyártók azokat úgy konfigurálhatják, hogy megfeleljenek az ipari kommunikációs alkalmazások gyakran rendkívül magas követelményeinek. Ezzel a megoldással továbbá teljesen az ellenőrzésük alatt tarthatják a biztonság kérdését. Ha például a nyilvános hálózat túlterhelt, a helyi 5G-hálózatok lehetővé teszik, hogy a gyártási műveletek a rendszer feletti kontroll elvesztése nélkül tovább folytatódjanak. Ez csökkenti az üzleti kockázatokat, és megőrzi az adatok szuverenitását. Az internethez és más nyilvános hálózatokhoz kifejezetten erre a célra szentelt interfészeken keresztül kapcsolódnak, amelyeket folyamatosan ellenőriznek.

 

Németország vezető szerepet vállal az 5G terén

Az új 5G-szabvány bevezetése először biztosítja a lehetőséget a németországi vállalatok számára, hogy saját celluláris helyi hálózatokat hozzanak létre és üzemeltessenek. A német szabályozó hatóságok a 3700 és 3800 MHz közötti hullámsávot különítették el erre a célra. A frekvenciák kiosztása az igények szerint történik, a kiosztás során előnyt élveznek az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó, valamint a mezőgazdasági és erdészeti alkalmazások. Az engedélyeket kezdetben tíz évre adják. Az egyes engedélyek díja az 1000 eurós alapdíjon felül a kiosztott sávszélességtől, a lefoglalt időtől és a kiszolgált terület nagyságától is függ. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05