Elindult az innovatív egyetemisták startup képzése

forrás: Prím Online, 2019. október 28. 19:12

Az idei őszi szemeszterben három helyszínen indult útjára az egyetemi évek alatt születő, innovációkat támogató program, a Startup Campus University. A pályázók változatos témakörökben indították el a munkát, sok esetben koncentrálnak a fenntarthatóság kérdésére, de többen indulnak egészségügyi, oktatási fejlesztésekkel vagy különböző közösségi megoldásokat hozó projektekkel is. A program végén, az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures befektetési bizottsága dönt arról, hogy kik kapják meg a 15 millió forintos befektetést a további fejlesztésre. 

A korábbi sikerek nyomán idén is startol a képzés a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, valamint újdonságként vidéken, a győri Széchenyi István Egyetemen és a fővárosban a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) közreműködésével művészeti területen hallgató egyetemisták számára is lehetőség nyílt a részvételre. Az öthetes programra a hallgatók meglévő innovatív ötletükkel vagy termékük, szolgáltatásuk prototípusával jelentkezhettek. A bekerülés feltétele az volt, hogy a csapatban legyen legalább egy aktív hallgatói státusszal rendelkező tag. 

 

 

A Startup Campus University célja az, hogy ösztönözze a hallgatói innovációs ötletek felszínre kerülését és megosztását, illetve, hogy a startup vállalkozói kultúrát népszerűsítse és már egyetemista korban megismerhetővé tegye. A fiatal innovátorok, így a program során validálhatják az ötletüket, fejleszthetik a prototípusukat, de akár piacra vitelig is eljuttathatják a projektet, amit az öt hét leteltével, a Hiventures szakemberei értékelnek. Ebben a csapatokat magasan képzett és nagy szakmai tapasztalattal rendelkező mentorok támogatják, akik megosztják a vállalkozásindításhoz szükséges elméleti tudást, megismertetik a résztvevőket az alapfogalmakkal és az üzleti életben hasznos és fontos eszközökkel. Az elsajátított tudást később a gyakorlatba is ültethetik.  

 

Az MDDÜ közreműködésével, október 4-én tartották meg az első képzést a művészeti iparágakra szakosodott hallgatóknak. Ennek az együttműködésnek kiemelt célja az, hogy a kreatív iparban tanuló fiatalok is lehetőséget kapjanak innovatív ötleteik üzleti támogatására – a technológia és a fenntarthatóság jegyében. 

 

 

A Széchenyi István Egyetem képzési struktúrájának fontos része a vállalkozási ismeretek átadása, így győri csapatok is szép számmal jelentkeztek. Számukra október 3-án indult el a program. Október 18-án elkezdődött a program a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is, a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (BME FIEK) közreműködésével, szintén nagy érdeklődés mellett.  

 

A három helyszínen összesen 29 ötletet választottak ki. Több projekt is fókuszál a fenntarthatóságra és a környezeti terhek csökkentésére - van olyan applikáció fejlesztésére vonatkozó ötlet is, amely a hulladékmentes életmód kialakításában segíti a felhasználókat, egy másik csapat az óceáni hulladékból állítana elő fürdőruhákat, de vannak mérnökhallgatók, akik elektromos rollerekkel való közlekedést optimalizálnák a városi közlekedésben és az ipari parkokban, csökkentve ezzel a helyi károsanyag-kibocsátást. Többen egészségügyi innovációkat dolgoznak ki: az egyik csapat olyan öltözék prototípusán munkálkodik, amely csökkenti a premenstruációs szindrómával járó fájdalmakat, mások tartásjavító szenzort és applikációt szeretnének fejleszteni, de a projektek között szerepel egy olcsón előállítható 3D nyomtatott robot végtag fejlesztése is, mely sérült gyerekek számára nyújt új lehetőséget. 

 

A Startup Campus University Program során a hatodik, és egyben utolsó alkalommal egy nyílt befektetési ülésre, Demo Day-re kerül sor, ahol a legjobban teljesítő csapatok a Hiventures képviselői előtt prezentálhatják projektjeiket. A befektetési bizottság hoz majd döntést arról, hogy melyik csapat kapja meg a 15 millió forintos befektetést a további munkálatokra.

 

 

További információ a programokról: 

Startup Campus x BMEhttps://www.startupcampusuniversity.hu/scxbme  

Startup Campus x SZEhttps://www.startupcampusuniversity.hu/scxgyor  

Startup Campus x HFDAhttps://www.startupcampusuniversity.hu/scxhfda  

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50