Megérkezett a Huawei első 5G-s okostelefonja

forrás: Prím Online, 2019. október 18. 04:58

Már Magyarországon is elérhető a Huawei legújabb okostelefonja. A gyártó dupla chipkészlettel szerelte fel a Mate 20 X (5G)-t: a készülék a Huawei 7 nm-es Kirin 980-as lapkája mellett megkapta az ötödik generációs hálózati teljesítményért felelős többmódú Balong 5000-et is. 

A 7,2 hüvelykes kijelzővel és háromlencsés Matrix kamerarendszerrel ellátott okostelefon a hálózati technológiák több generációját egyaránt képes használni az SA (standalone – önálló) és az NSA (non-standalone – összevont) 5G-hálózati architektúrák támogatására, ezzel lehetővé téve a nagy sebességű adatkapcsolatot, függetlenül a mobilhálózati szolgáltatók infrastruktúrájának fejlettségétől.

 

„Felhasználóink igényeit folyamatosan szem előtt tartjuk, és arra törekszünk, hogy fejlesszük készülékeinket, ezért úgy döntöttünk, hogy újabb lépést teszünk előre a technológia világában, és megalkotjuk az első, 5G-megoldásokat támogató okostelefont, a Mate 20 X (5G)-t – mondta Yanmin Wang, a Huawei Fogyasztói Üzletágának közép-kelet-észak-európai és kanadai területekért felelős vezetője.

 

 

A Huawei okostelefonja elhozza az ötödik generációs hálózatok korszakát. A Mate 20 X-et a gyártó két, saját fejlesztésű chipkészletével szerelte fel: a Kirin 980-as lapka mellett a készülék megkapta a vállalat első 5G-képes processzorát, a Balong 5000-et is. Utóbbi többmódú chipkészletként kompatibilis a másodiktól az ötödik generációs hálózati technológiákkal is. A Mate 20X (5G) a hálózati átváltást alacsony késleltetéssel és energiafogyasztással valósítja meg, így jelentősen javítja a felhasználói élményt. A készülék mind az SA (önálló), mind az NSA (összevont) hálózati struktúrákat támogatja, így világszerte minden 5G-hálózaton működőképes, függetlenül azok telepítési állapotától. 

 

A Huawei úgynevezett Matrix kamerarendszerrel szerelte fel a Mate 20X (5G)-t. A Leica-val együttműködésben kifejlesztett, egy 40MP-es széles látószögű-, egy 20 MP-es ultraszéles-látószögű-, valamint egy 8MP-es telefotó lencsét tartalmazó kamerarendszer fotózási képességeit a mesterséges intelligencia technológiája támogatja. A Mate 20X (5G) 7,2 hüvelykes FHD+ FullView OLED kijelzőt kapott, amelyet a készülék tulajdonosa a gyártó külön elérhető, 4096-os nyomásérzékenységű okostolla, az M-Pen segítségével is használhat. 

 

 

A Huawei fejlett, grafén-, illetve gőzkamrájú SuperCool hűtési megoldása biztosítja, hogy a Mate 20X (5G) stabil hőmérsékleten maradjon, és még a nagy felbontású videók nézése, vagy grafikailag intenzív alkalmazások futtatása közben is egyenletesen osztja el a telefonban termelődő hőt.

 

Az 5G használata miatt megnövekszik az adatforgalom, amely nagyobb teljesítményt kíván az okostelefontól, ezért a gyártó egy 4200mAh-s akkumulátorral szerelte fel a készüléket.

 

A Mate 20 X (5G) támogatja a 40W-os Huawei SuperCharge gyorstöltési megoldást, amely megkapta a TÜV Rheinland tanúsítványát is. A lehető legjobb energiafelhasználás érdekében a készüléket egy mesterséges intelligencia-alapú akkumulátor-optimalizálóval is felszerelte a gyártó, amely intelligensen szabályozza és kezeli az energiafogyasztást.

 

 

„Világszerte hosszú távú együttműködési megállapodásokat írtunk alá nagy telekommunikációs vállalatokkal, hogy segítsük őket az 5G-hálózatok kifejlesztésében. Rendkívül izgatottak vagyunk, hogy mi lehetünk az elsők, akik az ötödik generációs megoldásokat teljes mértékben támogató okostelefont mutathatunk be” – emelte ki Yanmin Wang, a Huawei régiós vezetője. 

 

Az elmúlt évtizedben a vállalat jelentős befektetéseket fordított az 5G fejlesztésére, számos szabadalmat jegyeztetett be chipkészleteire, okoskészülékeire és felhő-szolgáltatásaira egyaránt. A vállalat világszerte több mint tíz 5G kutatás-fejlesztési központot működtet, szakértői csapatában pedig több mint kétezer 5G mérnök dolgozik. 

 

A Mate 20 X 5G okostelefon idén októbertől, smaragdzöld színváltozatban elérhető a Telekomnál, illetve a Vodafone kínálatában, ahol bruttó 400 890 Ft-os ajánlott fogyasztói áron kapható.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15