Ne csak a FaceApp miatt aggódjunk!

forrás: Prím Online, 2019. július 23. 09:02

Számtalan cikk jelent meg a napokban arról, hogy a FaceApp-al vigyázni kell; ugyanis a felhasználói szerződés értelmében az applikáció teljeskörű kontrollt szerezhet a készüléken lévő fotóink felett (Sophos kommentár).

Mi most nem is a FaceApp-el szeretnénk foglalkozni…sokkal inkább felhívni a figyelmet arra, hogy fontos lenne minden olyan felhasználói szerződéssel óvatosnak lenni, amely valamilyen módon korlátozni akarja a jogainkat.

 

Megdöbbentő, hogy az emberek döntő többsége úgy tölt le applikációkat, hogy simán elfogadja a felhasználói feltételeket, adatvédelmi szabályzatokat anélkül, hogy elolvasná őket.                                                                                                                                     

Azt sem árt tudni, hogy nem kizárólag orosz érdekeltségű -mint a FaceApp esetében, amely mögött a WireLess Lab orosz programozói állnak - applikációk vagy cégek éltek eddig vissza a felhasználók figyelmetlenségével…elég, ha csak eszünkbe jut:

  • A Facebook, amely használja és akár továbbítja is harmadik félnek a közösségi oldalon lévő fotóinkat, adatainkat. A Facebook szerint bármikor törölhetjük a fotóinkat, de jó tudni, hogy ha azokat előtte megosztottuk másokkal, akkor továbbra is visszaélhetnek velük.
  • Az Accuweather időjárás előrejelző applikáció, amelyről 2017-ben derült ki, hogy az iOS változat adatokat gyűjtött a felhasználókról és továbbította azokat. Mindezekre azért volt lehetősége, mert az applikáció adatvédelmi szabályzata megengedte, hogy információt szerezzen a közelben lévő eszközökről, így a Wifi routerről is. Sőt!...hozzáfértek a felhasználó pulzusához és testhőmérsékletéhez is…
  • Az IBM, amely nem tájékoztatta a felhasználóit, amikor az arcfelismeréshez azok Flickr-en készült fotóit használta fel.

 

Sose töltsünk le applikációt anélkül, hogy elolvasnánk és megértenénk a felhasználói szerződésben, adatvédelmi szabályzatban írtakat – különben könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy részlegesen vagy akár teljesen elveszíthetjük a kontrollt adataink, fotóink felett.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50