Kálmán Olgával erősít a Lumiere Filmiskola

forrás: Prím Online, 2019. március 25. 17:51

Március végén indulnak a Lumiere Filmiskola tavaszi képzései, ahol olyan hiányszakmákra képezik a fiatalokat, mint rendezőasszisztens, produkciós asszisztens, scripter, segédoperatőr, vágóasszisztens és drónoperatőr. Áprilisban indul az iskola első New Media osztálya, Kálmán Olga vezetésével. A 2017-ben alakult intézmény célja, hogy olyan szakembereket képezzenek, akikre nagy szüksége van a filmiparnak. 

– Négy új képzésünk indul áprilisban. Ismét elindítjuk a Forgatókönyvírás alapjai, a Vágó és az Operatőri mesterség alapjai kurzust, és lesz egy teljesen új szakunk, a New Media, mely a videó-újságírás területére készít fel új tehetségeket, és elsősorban az online felületekre koncentrál. Olyan szakembereket fogunk képezni, akik utána tudnak járni egy témának, és az erről szóló videót akár egyedül le tudják forgatni, meg tudják vágni. – mondta el Salamon András DLA, Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi oktató, a Lumiere Filmiskola egyik alapítója.

 

A New Media osztály vezetője Kálmán Olga televíziós újságíró, író lesz, vele együtt dolgozik majd Vágvölgyi B. András, a Magyar Narancs alapító főszerkesztője, filmrendező, Földes András, az Index munkatársa, Katz Dávid a 24.hu videós újságírója, a filmkészítési alapismereteket pedig Salamon András, a Lumiere Filmiskola egyik alapítója oktatja majd.

 

 

A 2017-ben alakult Lumiere Filmiskola nem kevesebbet ígér, mint azt, hogy olyan szakmát ad a fiatalok kezébe aminek helye, kereslete van a film- és médiaiparban. A New Media osztály hallgatói azt tanulják meg, hogyan működjenek majd egyszemélyes stábként; nem csak a riportkészítés, világítás, kamerakezelés, hanem az utómunka fortélyait is elsajátíthatják a képzés folyamán.

 

A Lumiere Filmiskola a tavaszi szemesztertől kezdve lehetővé teszi az áthallgatást a rendezőasszisztens és a produkciós asszisztens szakokon, így azok, akik e két képzés valamelyikét választják, egy tandíj befizetéséért lényegében két kurzuson vehetnek majd részt.

 

Magyarországon a kedvező körülmények, mint például az adóvisszatérítés, a képzett munkaerő és a világszínvonalon működő filmipari műhelyek óriási vonzerőt jelentenek a nemzetközi producereknek, Budapest az amerikai filmstúdiók kedvenc forgatási helyszínévé vált, lekörözve ezzel több európai nagyvárost. A hazai filmipar számára mégis komoly nehézséget jelent a súlyos szakemberhiány. Ezen területek betöltésére egyre nagyobb szükség van, viszont képzésük a Lumiere Filmiskola megjelenéséig nem igazán volt megoldott. Vagyis az iskola egyszerre jelent képzést és – szerencsés esetben – elhelyezkedési lehetőséget is a fiatalok számára.

 

Ezt a problémát felismerve alapította Salamon András két társával a Lumiere-t. Az iskolaalapító három filmes szakember: Incze Ágnes, Balázs Béla-díjas filmrendező, vágó, egyetemi oktató és producer, az Európai Filmakadémia tagja, Jávor Tamás, USA-ban élő, magyar származású fotográfus, producer és Salamon András DLA, Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi oktató, az ELTE és az SZFE tanára. 

 

Tavaly novemberben az iskola ösztöndíjprogramot indított hátrányos helyzetű fiataloknak a forgatókönyvírás alapjai szakon, ahol két fiatal kapott lehetőséget arra, hogy ingyenesen tanulhasson. A két fiatal azóta is kitűnően teljesít, áprilisban, a képzés végén pedig a Lumiere Filmiskola nyilvános bemutatkozást biztosít a forgatókönyvíró osztály számára, ahova producereket és potenciális támogatókat is meghívnak.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjazták az építőipar „rocksztárját”

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója vehette át az idei "Év Építőipari Személyisége" díjat. A szakember 30 éve képzi és inspirálja a szakembereket és az építőanyag kereskedőket, emellett támogatja a megrendelőket építési álmaik valóra váltásában. Legyen szó TikTok videóról, egy medence burkolásáról készülő oktatóanyagról, vagy ezer szakember motiválásáról egy konferencián, Markovich Béla mindenhol ott vagy és minden lehetőséget megragad, közvetlenül hozzájárulva az építőipar kultúrájának fejlődéséhez.

2024. március 29. 15:16

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05