A látható érzelmek fontosságára hívja fel a figyelmet a Facing Emotions

forrás: Prím Online, 2019. január 31. 17:51

Közös érzékenyítő kampányt indított a Huawei Technologies és a Láthatatlan Kiállítás. A kezdeményezés célja, hogy a gyártó legújabb mesterséges intelligencia-applikációja, a Facing Emotions segítségével a két szervezet együttesen hívja fel a figyelmet a látássérültek mindennapi nehézségeire az érzelmek felismerését illetően. A kampány keretében a Huawei nem csak online szemléletformáló videókat oszt meg, de a Láthatatlan Kiállítás állandó programelemeként biztosítja a látogatók számára, hogy átélhessék, milyen a világ látható érzelmek nélkül. A kampány célkitűzéseihez csatlakozott Kovács Patrícia színművész, a SUHANJ! Alapítvány alapítója, illetve Agárdi Szilvia látássérült énekesnő, esélyegyenlőségi aktivista is.

A Huawei a Láthatatlan Kiállítás közreműködésével sajtóesemény keretében jelentette be legújabb társadalmi érzékenyítő kampányát, melynek központjában a látható érzelmek, illetve azok hiánya áll. A gyártó legújabb MI-támogatott applikációja, a Facing Emotions a Huawei Mate 20 Pro okostelefon segítségével képes felismerni az emberi arcon megjelenő hét alapérzelmet, majd ezeket hanggá alakítva továbbítani azokat.

 

A kezdeményezés során a vállalat az online figyelemfelkeltő videói mellett a Láthatatlan Kiállításra érkezők számára is tartogat újdonságokat. Az érzékenyítés keretében a kiállítás állandó programelemeként megjeleníti az applikációt, így a látogatók a Huawei csúcskészülékei segítségével kipróbálhatják, milyen a látásuk helyett a telefon által kiadott hangok alapján azonosítani az érzelmeket beszélgetőpartnerük arcán. Az alkalmazás a Huawei Mate 20 Pro mesterséges intelligencia - képességeinek köszönhetően pár másodperc alatt képes megállapítani, hogy a beszélgetőpartner arcán milyen érzelem tükröződik a hét legmarkánsabb emberi emóció (boldogság, szomorúság, meglepettség, düh, félelem, undor, megvetés) közül.

 

A Facing Emotions kampány teaser videója: 

 

Az utóbbi években a mesterséges intelligencia a Huawei okostelefonjainak fő technológiai jellemzőjévé vált. A vállalat a kampány során számos szakember segítségét kérte, hogy hatékony, és könnyen kezelhető platformot alakítson ki a látássérült felhasználók számára. „Fontosnak tartjuk, hogy a felhasználók lehető legszélesebb köre számára biztosítsunk a mindennapokban is hasznos mesterséges intelligencia-megoldásokat. A Facing Emotions applikáció kifejlesztése során vak és gyengénlátó emberekkel foglalkozó szervezetek voltak a segítségünkre abban, hogy a látássérültek valós igényeinek megfelelő alkalmazást hozzunk létre.” – mondta Nagy Ivett, a Huawei Technologies Hungary marketing igazgatója. 

 

Balogh Anikó, a Láthatatlan Kiállítás üzletfejlesztési vezetője számára az együttműködés egyik fontos eleme, hogy a technológia segít a kiállítás látogatói számára kézzelfoghatóan bemutatni, milyen nehézségekkel jár, ha valakinek az életét látható érzelmek nélkül kell élnie: „A Láthatatlan Kiállítás számára különösen fontos, hogy a látogatóink az itteni élményeik után még megértőbbek és fogékonyabbak legyenek a látássérültek világával szemben. A túráink alkalmával a Huawei-jel való együttműködés keretében a fiatalabb korosztályt is jobban meg tudjuk majd szólítani a Facing Emotions applikációval, hiszen a technológiai újítások ennek a generációnak már nem jelentenek kihívást. Hiszünk abban, hogy az embereket kézzelfogható módon, saját élmények által lehet érzékenyíteni, ez a mozgatórugója az általunk szervezett túráknak is.”

 

A projekt népszerűsítésében a Láthatatlan Kiállítás mellett a hazai művészvilág képviselői is közreműködtek. Kovács Patrícia színművész szerint fontos odafigyelni az átlagostól eltérő igényű embertársainkra, akik számára az új technológiai megoldások egyet jelenthetnek a mindennapi nehézségek felszámolásával: „A SUHANJ! Alapítvány alapítójaként évek óta dolgozom látássérültekkel, ezért pontosan tudom, milyen fontos számukra, hogy az érzelmeinket a lehető legkifejezőbben mutassuk meg nekik. Színművészként ugyancsak tapasztalom, hogy az érzelmeknek mekkora szerepe van a mindennapokban és, hogy akár egy apró gesztus által is új értelmet nyerhetnek a legnyilvánvalóbbnak tűnő helyzetek.” Agárdi Szilvia látássérült énekesnőként hozzászokott, hogy a hallgatóság felől érkező visszajelzéseknek csak egy részét tapasztalhatja meg. A Facing Emotions applikáció számára az új tapasztalás lehetőségét jelenti: „A közönség reakciói közül a taps az egyetlen visszacsatolás felém, csak ebből tudom, tetszett-e nekik a produkcióm. Vannak, akik hozzám hasonlóan a hangok és a zene nyelvén közvetítenek és tapasztalnak érzelmeket, de vágynak arra, hogy az emberek arcán látható reakciókat megismerhessék. Esélyegyenlőségi aktivistaként nagyon fontosnak tartom a Huawei kezdeményezését és kifejezetten örülök, hogy általa olyanok számára is megnyílik a látható érzelmek világa, akiknek eddig ez nem volt lehetséges” – tette hozzá.

 

A Huawei Facing Emotions applikációjának kipróbálását 2019. február 1-jétől, a Láthatatlan Kiállítás minden túráján biztosítja a látogatók számára, a Mate 20 Pro készüléktulajdonosok pedig a Google Play áruházból is letölthetik az alkalmazást.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50