„Mesterséges intelligencia egy még jobb életért”

forrás: Prím Online, 2019. január 10. 09:14

Az LG Electronics (LG) elnöke és technológiai vezetője, Dr. I.P. Park a vállalat jövőről alkotott vízióját körvonalazta AI for an Even Better Life, azaz Mesterséges intelligencia egy még jobb életért című beszédében január 7-én, a las vegasi MGM Park Színházban, a 2019-es CES-en. A világ legnagyobb szórakoztató elektronikai szakkiállításának első napján a vezető arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence, AI) három pillérére — fejlődés, összekapcsolhatóság és nyíltság — építve hogyan jöhet létre egy olyan, megbízható AI-ökoszisztéma, amely képes a mindennapokban segíteni a felhasználók életét.

A felhasználóközpontú AI-technológia éllovasaként az LG továbbra is vezető szerepet vállal a mesterséges intelligencia hétköznapi előnyeinek kihangsúlyozásában. A nyitóbeszéd az LG AI-technológiáit valós, hétköznapi szituációkban mutatta be, hogy a több mint 3000 iparági szakértőből, véleményvezérből és újságíróból álló közönség jobban átlássa, hogyan dolgozik a vállalat a jövő átformálásán. Dr. Park az egész előadás alatt megosztotta színpadát az LG CLOi GuideBottal, mellyel ez lett a világ első olyan robotja, amely részt vett egy CES nyitóbeszéd megtartásában.

 

„Jobbá teszi az életünket a technológia?” — Dr. Park erről kérdezte közönségét beszéde elején. „Az elmúlt száz évben az olyan háztartási berendezések, mint a hűtőszekrény, a mosógép vagy a porszívó nagyjából 75 százalékkal csökkentették a házimunkával töltött időt, a fejlesztésekbe fektetett szellemi munka azonban ezzel párhuzamosan jelentősen megnövekedett.” Dr. Park szerint a válasz a mesterséges intelligenciában rejlik — de csak akkor, ha valódi intelligenciát adunk a gépeknek.

 

Az LG ThinQ nevű AI-márkájának 2017-es bemutatása óta az e jelzéssel ellátott termékek portfóliója gyorsan bővült: immár légkondicionálók, mosógépek, televíziók, okostelefonok és robotporszívók is megtalálhatók a kínálatban. Dr. Park a vállalat ThinQ termékekbe épített legújabb innovációit is bemutatta: a mesterséges intelligencia lehetőségeit kihasználva jöhetett létre a világ legfejlettebb háztartási gépekhez készült AI-processzora, a tanulásra képes mosógép és azok az “öngyógyító” gépek, amelyek képesek automatikusan, a működés megszakítása nélkül azonosítani és javítani a meghibásodásokat.

 

„Többről van szó, mint egyszerű fejlesztésekről” — folytatta Dr. Park. „Célunk, hogy az LG messze túlmutasson a szórakoztató elektronika vezető gyártójaként betöltött jelenlegi szerepén, és olyan innovátorrá váljon, amely az élet egy valóban intelligens módját kínálja a felhasználók számára.” A vállalat mesterséges intelligenciáról alkotott víziójának felvázolása közben a szakember elmagyarázta, hogyan fogja az AI-technológia a három kulcspillér — a fejlődés, az összekapcsolhatóság és a nyíltság — mentén átalakítani a mindennapi élet szinte minden területét. Az LG ThinQ termékek képesek az önálló fejlődésre, hiszen folyamatosan tanulnak a felhasználó szokásairól, továbbá gördülékenyen kapcsolódnak be a mindennapi feladatokba, és az LG partnerkapcsolatai és együttműködései révén kialakított innovációk teljes ökoszisztémáját teszik elérhetővé a vásárlók számára.

 

 

Dr. Park a fejlődő intelligencia fontosságát is hangsúlyozta a fogyasztói elektronikában. Ahhoz, hogy a mesterséges intelligenciával felvértezett eszközök többet nyújtsanak az egyszerű hangfelismerésnél és az automatikus feladatvégzésnél, érteniük kell a célt és a szándékot minden egyes hangutasítás mögött. Az ilyen jellegű kontextuális megértéshez a mesterséges intelligenciának fejlődnie kell, méghozzá a felhasználóval történő interakciókon keresztül.

 

Az LG a lakások után az utakra is kiterjeszti a fogyasztók szokásai és igényei terén szerzett tudását olyan innovatív szolgáltatások bemutatásával, melyek egy eddig ismeretlen autózási élményt kínálnak. Az önvezető autók forradalmának kezdetén az LG célja, hogy megváltoztassa a és kiterjessze a jármű definícióját, ami innentől kezdve nem csupán közlekedési eszköz, hanem egyfajta mozgásban lévő tér is.  Az LG AI-képes utastér-megoldásaival a felhasználók a lehető legtöbbet hozhatják ki abból az időből, amit végre nem vezetéssel kell eltölteniük, hiszen konferencia- vagy moziteremmé, vagy akár személyes ruhaüzletté alakíthatják át járművüket. 

 

„Ez az új típusú autózási élmény hardveres és szoftveres oldalról is számos különféle megoldást igényel, ezért is van szükségünk nyílt együttműködésekre” — mondta Dr. Park, kihangsúlyozva az LG folyamatos törekvéseit a nyílt innovációk kultúrájának megteremtésére. A szakember bemutatta az LG együttműködését a vezető autóülésgyártó Adienttel, akivel közösen fejlesztenek okosüléseket a személyre szabott autózás-élményért. Bejelentette továbbá az LG legújabb terveit a webOS okostelevíziós platformra vonatkozóan, melynek nyílt forráskódja 2018 márciusa óta bárki számára hozzáférhető. „Ettől az évtől kezdve a webOS mellett az LG saját AI ThinQ platformjának forráskódját is elérhetővé tesszük a fejlesztők számára a világ minden táján” — mondta Dr. Park.

 

Dr. Park ezek után bemutatta az LG azon törekvéseit, amelyek célja, hogy az AI-technológia lehetőségeinek jóval szélesebb körű kihasználásával az eddig önálló egységként funkcionáló eszközök intelligens rendszerekké kapcsolódjanak össze. Az LG robotikai szolgáltatásainak platformja (Robot Service Delivery Platform, RSDP) ennek jegyében szisztematikusan koordinálja a számos robot által látott, hallott és tanult információkat, hogy megváltoztassa munkavégzésünk és környezetünk irányításának módját. A mesterséges intelligencia alapú okoshálózat lehetőséget ad arra, hogy radikálisan növeljük energia-ökoszisztémánk hatékonyságát, a termeléstől a tároláson keresztül a fogyasztásig. Az okos kereskedelmi kijelzők a környezet aktív és intelligens részeivé alakítják az olyan fizikai elemeket a térben, mint a padló, a falak vagy akár a jelzőtáblák.

 

Az LG nyitóbeszédében olyan nemzetközi szakértők is közreműködtek, mint az XPRIZE Alapítvány alapítója, Dr. Peter Diamandis; az  elismert AI-kutató, Dr. Andrew Ng; a Luxoft autóipari ügyvezető igazgatója, Alwin Bakkenes; a Qualcomm mérnöki megoldásaiért felelős szenior alelnöke, Durga Malladi és a California San Diego Egyetem robotikai intézetének vezetője, Henrik Christensen professzor.

 

„Az LG az AI-forradalom élvonalában működő globális erőmű — ez a technológia szinte minden nagyobb iparágra hatással lesz az egészségügytől a mezőgazdaságon és a szállításon keresztül a mérnöki tevékenységig” — mondta el Gary Shapiro, a Fogyasztói Technológiai Szövetség (Consumer Technology Association, CTA) elnök-vezérigazgatója. „Izgatottan vártuk az LG ‘Mesterséges intelligencia egy még jobb életért’ című előadását, hiszen a CES történetében ez a vállalat első nyitóbeszéde.”

 

Az LG ThinQ zónájának (#11100 stand) látogatói maguk is megtapasztalhatják az LG együttműködő technológiái és fejlődő AI-megoldásai által kínált lehetőségeket január 8. és 11. között, a Las Vegas Convention Center központi csarnokában.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36