A siker záloga a Fintech-en múlhat?

forrás: Prím Online, 2018. november 26. 09:57

Sikeresen lezajlott a második Fintech Banking Summit, ahol hazai szakemberek mellett izraeli Fintech guruk és startupok mutatták meg, hogy hogyan válhat egy kis ország természeti kincsek nélkül is világelsővé a digitális tudásnak köszönhetően.

A biztonsági megoldások kapcsán nehéz megtalálni a megfelelő kompromisszumot: a valóban biztonságos felhasználó-azonosítás bonyolult és időigényes, arról nem is beszélve, hogy a karakterek begépelése, bemásolása a mezőkbe lassítja a folyamatot, és sajátságos kockázatokkal is jár. A konferencián elsőként bemutatkozó Izraeli cég, a Sonarax a hangalapú azonosítás területén alkotott újat, megoldásuk olcsón, egyszerűen alkalmazható bármilyen helyzetben - például ATM-ek, Micro payment és banki rendszerek használatakor. Az azonosítás biztonságossága pedig más technológiákkal együtt is garantálható, a mobiltelefonban lévő helymeghatározás és a hangfelismerés együttesen teljesen kockázatmentessé teszik a belépők azonosítását.

 

Mi kell a világsikerhez: szerencse, vagy jó stratégia?

A Fintech Banking Summit első kerekasztal beszélgetése a bankok és a Fintech cégek együttműködését járta körül. Fintech startupok esetében is az a fő kérdés, hogy konkrétan milyen problémát old meg egy startup - emelte ki Pereczes János (MKB Fintech Lab) - ezután kell megvizsgálni, hogy milyen módon lehet valóban megvalósítani az ötletet. Az ötlet-értékelés persze nem Fintech specifikus folyamat, a csapatot és a konkrét piaci körülményeket is meg kell vizsgálni, ahhoz, hogy a jó döntést hozhassa meg a befektető - tette hozzá Bial Norbert (Euroventures). Az érdekütközések természetesek a Bankok és Fintech cégek együttműködése során; a konzervatív bankok számára nem könnyű a befektetői szerepben maradni, amikor azt látják, hogy a startup - legalábbis banki szemmel nézve elfogadhatatlanul - rugalmasan, fesztelen módon halad előre. Pedig a  befektetőnek igenis a finanszírozás a feladata - erősítette meg Bálint Viktor (BnL Growt Partners) -, nem pedig a menedzsment, az a legjobb, ha mindenki a saját feladatát végezheti, a menedzsment az üzleten dolgozik, a bank pedig a befektetésre koncentrál. Az idő (és pénz) a megvalósításra elég lehet, ahhoz viszont mindig kevés, hogy a szerény finanszírozású startup-ból egy konzervatívan működő technológiai céget nevelhessen a bank.

 

Tal Sharon (Equitech, Tel Aviv)a konferencia következő izraeli előadója a magyar startup ökoszisztéma dicséretével kezdte előadását: "figyelemreméltó a magyar Startup kultúra alakulása, láthatóan rengeteg pénzt szánnak itt a kis cégek nagy ötleteinek a gondozására." Tal arra emlékeztette a hallgatóságot, hogy a Fintech nem pusztán bankok és startupok ügye; a befektetők, a felhasználói közösségek, és persze a pénzügyi és informatikai piac szereplői komoly hatást gyakorolnak a trendek alakulására, s ezen keresztül az egyes területek fejlődésére. Az izraeli kormányzatok szerencsére időben felismerték, hogy a technológiai befektetések jelentős megtérülést hozhatnak az egész társadalom számára, így az ötletgondozás már a kezdetektől kezdve meg van szervezve: az állami pályázatok, a releváns MBA programok indítása, az ötletcsírák megszületésének finanszírozása mellett fontos tényező a külső fenyegetettség, amelynek okán az egész társadalmat átitatja az innovációk iránti igény. A szabályzókra ilyen környezetben nem fekvőrendőrként tekintenek; hanem egy jó lehetőségként a piaci áttörés kapcsán.

 

 

Dr. Kocsis Gergely (Rowan Hill Global) először Magyarország Fintech stratégiájáról, beszélt, majd egy röviden elemezte az iparág jelenlegi helyzetét. Fontos mérföldkő volt, amikor a Digitális Jólét Program kiterjesztésének keretén belül a Kormányhivatal 2017-ben stratégiai célként határozta meg a különböző ágazatok digitalizációs stratégiájának az előkészítését. A jövőben tehát továbbra is folytatódni fog a digitális térnyerés folyamata - mindazonáltal fontos áttekinteni az ország erősségeit, gyenge pontjait, a kapcsolódó veszélyeket és lehetőségeket.  A jól látható erősségek - az oktatás, a széles körű internetelérés, az állami tőkével operáló inkubátorok, és a jelentős állami források - ellenére Magyarország nem tartozik az Unió digitális élvonalába. A lakosság körében több millióan vannak végzetesen lemaradva a digitális kompetenciák területén; az általános oktatási programnak pedig nem része az "innovációk" oktatása. Veszélyt jelent, hogy a hazai piacnak nem lesz elég nagy a felszívóereje, ezáltal egyrészt itthon is a külföldi technológiák fognak elterjedni. A lehetőségek viszont nagyszerű kilátásokkal kecsegtetnek: a Fintech húzóágazat lehet, a közösségi média erejével új felhasználókat lehet közelebb terelni a digitális tábortűzhöz, a szinergiákból pedig az egész társadalom profitálhat. 

 

Az Insurtech már a spájzban van 

A következő kerekasztal beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy az InsurTech hamarosan minden tevékenységet le fog fedni a biztosítók működése kapcsán: a pénzügyi háttérfolyamatok menedzselését, a kárrendezést, a csalásfigyelést, a biztosított eszközök tárgyak monitorozását vagy például a lakásbiztosítások árazását is. Sallai Linda (CIG Pannónia) arra hívta fel a figyelmet, hogy az új technológiák alkalmazásával új kockázatok is megjelennek - a cyber kockázatok, az önvezető autókkal kapcsolatos felelősségi kérdések -, nem lehet előre látni, hogy milyen termékeket fog igényelni a piac, ahogy azt sem, hogy mennyit hajlandóak azokért fizetni. Szota Szabolcs (Smartsurance Technologies) szerint komoly kihívást jelent majd, ha Amazon méretű mamut cégek lépnek be a piacra; ez itthon talán nem jelent azonnali fenyegetést, nemzetközi szinten viszont komoly változást indukál. A folyamatos tanulás a tömeges esetekből kiindulva, az automatizálás, és a szinergiák kihasználása lehet a kulcs a hatékony megoldások létrehozása és elterjesztése kapcsán - vélte Radnóti Tibor (Generali). A szabályzók kapcsán megoszlottak a vélemények, Sallai Linda szerint a komoly szabályzás része a játéktérnek, és inkább a másik oldalon kell segíteni az implementáció, adoptálás folyamatát, ezzel szemben Radnóti Tibor szerint nem az a fő baj, hogy a szabályzók lassan követik az eseményeket, hanem az, hogy gyakran még hátráltatják is a piaci igények lekövetését - anélkül, hogy tudnák, hogy ezzel kárt okoznak -, nagyon fontos, hogy a szabályzók nyitottak legyenek az úttörő jellegű változásokra.

 

Benedek Péter, a (Blockchain Competence Center Kft.)

A blockchain technológiákat ma már nem kell bemutatni, minden ország nemzeti bankja kiemelten foglalkozik a jelenséggel, a következő mérföldkő pedig egyértelműen a nemzeti valuták kriptosítása lesz. Ez pedig törvényszerűen hatni fog a nemzetközi fizetés mindennapi gyakorlatára, éppúgy, mint a tőzsdei részvény-kereskedelemre, ahol például a részvényesek nyilvántartása, a letétkezelés, és a proxy távszavazás is blockchain alapon valósulhat meg. A lehetőségek már akár éveken belül szabad szemmel is láthatóak lesznek például a kereskedelmi finanszírozás területén, ahol a rengeteg szereplő, papír azonosítását, a köztük mozgó papírok, pecsétek, pénzek nyomonkövetését forradalmi módon változtathatja meg a Blockchain.

 

NIR Netzer (Equitech Financial Consulting, Tel Aviv) előadásában a világ második legnagyobb Fintech hatalmának titkait ismertette a hallgatósággal. A Fintech sokak számára még ma is csak az átutaláshoz kapcsolódó fejlesztéseket jelképezi, pedig a Fintech kapcsán elképesztő mennyiségű és jelentőségű  újításról lehet beszélni, szinte minden területen, ideértve a fizetési megoldásokat, BIG DATA alkalmazásokat, a "learning machine"-t, a csalások elleni küzdelemhez kapcsolódó eszközöket, a Blockchain-alapú technológiákat, a kockázatkezelés/Vagyongazdálkodás eszközeit, a Robo-Tanácsadókat, az InsurTech-et, Complience/RegTech-et, illetve a kereskedelmi platformokat. Izrael számára a Fintech egy jelentős export iparág. Az országban található több, mint 650 Fintech Startup, a viszonylag csekély 8,7 millió fős lakosság, a természeti kincsek, gyémántbányák és olajlelőhelyek teljes hiánya miatt Izraelnek a legfontosabb sőt, szinte egyetlen exportképes terméke maga a tudás. Nir beszámolója szerint nemcsak a világsikereket produkáló fejlesztők számára hasznosult kiválóan a 2016 óta FinTech-be fektetett 1,4 milliárd dollár: a Startup-ok működése köré virágzó háttérszolgáltatások épültek, az oktatócégek, a szolgáltatók, a pénzügyi bankrendszer nyitottsága egyértelműen támogatják a startupok működését. A bankok és a nagy szereplők nagyon tudatosan döntöttek a befektetésekről, az eredmény pedig nem maradt el: a stratégia megvalósulásának köszönhetően Izrael a Fintech csúcsszereplőjévé vált. A térség ráadásul rengeteg pénzt hozott külföldről; ma már a befektetések 73%-a érkezik külföldről; mindez remek példát állít a magyar startup iparág szereplői elé: egy kis ország nagy tervekkel és jó tervezéssel igenis eljuthat a csúcsra. Nekünk is sikerülhet!

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38