A Fujitsu megoldásával egy héten belül tesztelhető a blokklánc üzleti modellje

forrás: Prím Online, 2018. július 20. 15:51

A Fujitsu immár elérhető, rendkívül gyors blokklánc-megvalósítási keretrendszerével mindössze öt napon belül kidolgozható az új termékprototípus (Minimum Viable Product, MVP). A megoldás olyan szervezeteknek készült, amelyek most indítják el blokklánc-fejlesztésüket, vagy meglévő fejlesztési projektjük kockázatát szeretnék mérsékelni.

A keretrendszer központi eleme egy egyhetes felmérés, amelynek során a Fujitsu ügyfelével közösen új üzleti ötleteket dolgoz ki a blokklánc vagy más DLT-technológiák alapján. A cél azoknak a konkrét üzleti folyamatoknak az azonosítása és tesztelése, amelyek alkalmasak a teljes körű megvalósításra. Az üzleti modellre (Proof of Business, PoB) épülő szemléletnél ezt a vizsgálatot még a koncepció tesztelése (Proof of Concept, PoC) előtt elvégzik – ezzel elkerülik a blokklánc-projektek gyakori buktatóit és az értékteremtést állítják a középpontba. 

 

A blokklánc PoB-felmérésével az érintettek kiinduló Hyperledger Fabric alkalmazást hozhatnak létre, és a nagyvállalati környezetben nyújtott teljesítményt megvizsgálva felmérhetik a benne rejlő lehetőségeket. Az alkalmazást MVP-elvek szerint dolgozzák ki, amelyek értelmében elegendő értéket kell teremtenie ahhoz, hogy az emberek szívesen használják, megfelelő jövőbeni potenciált kell felmutatnia a korai bevezetők hűségének megőrzéséhez, és teljes visszacsatolással kell támogatnia a jövőbeni fejlesztést. 

 

A felmérést a Fujitsu globális blokklánc-szakértői végzik, a Fujitsu bevált HXD (Human-Centric Experience Design) gyors átalakítási módszertanába* ágyazott felismeréseket, ötleteket és műszaki szakértelmet hasznosítva. A HXD-t a Fujitsu Japánban fejlesztette ki, és digitális átalakulási ügyfélprojektek százain tesztelte. Ma ez képezi a működés alapját a Fujitsu digitális átalakulást támogató központjainak globális hálózatában, például az új keretrendszerért felelős brüsszeli Blokklánc-Innovációs Központban.

 

Frederik de Breuck, a Blokklánc-Innovációs Központ vezetője szerint „a blokklánc és a többi elosztott főkönyvi technológia szervezetek és teljes iparágak működését alakíthatja át. Az ügyfelek irányából érkező rendkívüli érdeklődésre reagálva dolgoztuk ki ezt a kulcsrakész csomagot, amely nem csupán az ügyfelek blokklánc-projektjeinek elindítására, hanem a már futó projektek felülvizsgálatára és továbbfejlesztésére is jól használható. Arra számítunk, hogy az EMEIA-régióban azonnal elérhető megoldás hozzájárul a blokkláncban rejlő lehetőségek kiaknázásához a különféle üzleti területeken.”

 

A Fujitsu a DLT-piac vezető vállalata, közel 50 blokklánchoz kapcsolódó szabadalommal. Szorosan közreműködik az elosztott főkönyvi technológiák fejlesztésében, kiemelt figyelemmel a Hyperledger Fabric megoldásra. A Hyperledger Fabric a blokklánc-keretrendszer egyik implementációja, a több iparág üzleti alkalmazásaihoz nagyvállalati szoftvereket fejlesztő The Linux Foundation konzorcium Hyperledger projektjeinek egyike. A Fujitsu a konzorcium kiemelt tagjaként részt vesz a vezetőség és a műszaki irányítóbizottság munkájában. A kiemelt tagok közé tartozik még az Intel és a Deutsche Börse is.

 

A Fujitsu nagyvállalati ügyfelek megbízásából már ma is dolgozik olyan koncepció-tesztelési projekteken (PoC), amelyek – a co-creation elveit követve – a Hyperledger Fabric alapjaira épülnek. Célja, hogy ezek a projektek a használati forgatókönyvek alapján üzleti értéket teremtsenek, és segítsenek az ügyfeleknek minél gyorsabban továbblépni a megvalósítás PoC utáni szakaszára. Blokklánc-jövőképe értelmében a Fujitsu nagyvállalati kategóriájú blokklánc-keretrendszert kíván kiépíteni a Hyperledger Fabric előnyeire támaszkodva. Ezzel a céllal összhangban a Fujitsu ügyfelei már ma is igénybe vehetik a Blockchain Platform Service kulcsrakész, „szolgáltatásként nyújtott blokklánc” megoldást. Az ezt választó nagyvállalatoknak nem kell házon belül, saját teljes körű blokklánc-képességek kiépítésével bajlódniuk.

 

Ár és piaci bevezetés

A Fujitsu ötnapos gyors blokklánc-megvalósítási programja már jelenleg is elérhető az EMEIA-régióban, 9900 euró induló áron. 

 

______________

* A HXD (Human-Centric Experience Design) a Fujitsu vállalati változáskezelési filozófiájára és a tervalapú gondolkodásra (Design Thinking) épülő koncepció, amely újszerű gondolkodásmóddal és kreatív szemlélettel támogatja az emberközpontú innováció megvalósítását. A Japánban kidolgozott és számos ügyfélprojekt során továbbfejlesztett HXD gyorsítja a kreatív folyamatokat és ezen keresztül magát az átalakulást. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05