Megnyílt a Fujitsu blockchain-innovációs központja

forrás: Prím Online, 2018. március 23. 08:28

A Fujitsu nemzetközi blockchain-innovációs központot nyit Brüsszelben. Az Európa szívében működő létesítmény jól érzékelteti, mennyire elkötelezetten dolgozik a Fujitsu azon, hogy a blockchain és más elosztott főkönyvi nyilvántartási (distributed ledger) technológiák felhasználásával forradalmasítsa az áruk és szolgáltatások vásárlását, eladását és cseréjét a fogyasztók és a vállalatok számára, és lehetővé tegye a szervezetek kereskedelmi és működési modelljének átalakítását.

Az új központban külső partnerek közreműködésével zajlik majd a kutatás, akik konkrét projekteken dolgozva vizsgálják a technológiában rejlő lehetőségeket. Az ügyfeleket egyre jobban érdekli a blockchain technológia és annak üzleti működésre gyakorolt hatása. Erre reagálva a Fujitsu az informatikai rendszerek és a különféle iparágak új architektúrájaként szeretne foglalkozni a blockchain fejlesztésével – túlmutatva a pénzügyi szolgáltatások területén, ahol a technológia már széles körű átalakulást indított el az üzleti modellekben. A blockchain jól alkalmazható számos olyan területen, ahol főkönyvalapú ellenőrzési útvonalra van szükség (pl. logisztika, ellátási lánc, szabadon hozzáférhető nyilvántartást használó területek: ingatlantulajdon-nyilvántartás, szavazási azonosítók, intelligens szerződések). 

 

„Ügyfeleink élénken érdeklődnek az iránt, hogyan integrálhatják a blockchaint üzleti folyamataikba. Az új brüsszeli blockchain-innovációs központ bizonyítja, milyen fontosnak tartja a Fujitsu a blockchaint mint technológiát, illetve Brüsszelt, mint a blockchain-megoldások iránt érdeklődő vagy azokat már használó nemzetközi ügyfelek támogatásának helyszínét. A blockchain technológia működési alapelve szerint a tranzakciókat gyakorlatilag lehetetlen megváltoztatni, ami magas szintű megbízhatóságot garantál. És ez még csak a kezdet. Számos kereskedelmi területen is szeretnénk megvizsgálni a blockchain szélesebb körű alkalmazásának lehetőségét” – jelentette ki Yves de Beauregard, a Fujitsu Benelux vezetője. 

 

„Belgium ideális helyszín a Fujitsu blockchain-innovációs központjához hasonló nemzetközi kompetenciaközpontok számára. Európa szívében fekszik, gazdasága erősen innovációközpontú. Az ország lakói több nyelvet beszélnek, így kiválóan bevonhatók a multinacionális cégekkel vagy nemzetközi projektek keretében folytatott együttműködésbe. A kormányzat minden szintje aktívan együttműködik az innovatív vállalatokkal a belga gazdaság lendületének fenntartása érdekében” – mutatott rá Kris Peeters, Belgium miniszterelnök-helyettese.

 

Intelligens városok

Az innovációs központ egyik fejlesztési célterülete a blockchain használata az intelligens városok szolgáltatásainak megtervezése és megvalósítása terén. A fejlesztések a technológián túl a jövő városi működésének egyéb fontos szempontjait is figyelembe veszik, köztük a szociológiai és demográfiai tényezőket, a társadalom szerkezetét, a gazdaság működését és a környezeti kihívásokat. A központ Brüsszel és más nagyvárosok részére is végez majd kutatás-fejlesztést és innovációs tevékenységet, és finanszírozza a partnervállalatok, kutatási szervezetek és a civil szektor innovatív projektjeit. 

 

„Véleményünk szerint a blockchain fontos szerepet fog játszani az intelligens városok fejlődésében. A National League of Cities adatai szerint a világ népességének több mint fele városokban él, és az arány 2050-re eléri a 66%-ot. Ez a trend erősödő nyomás alá helyezi a helyi kormányzatokat, és új ökoszisztémák kialakulásához vezet, új kihívásokkal például a közbiztonság, az infrastruktúra, a közlekedés és a lakhatás terén. A városoknak alkalmazkodniuk kell a fejlődéshez, és valóban olyan intelligens településekké kell válniuk, ahol az infokommunikációs technológiát az infrastruktúrával és az építészeti megoldásokkal ötvözve dolgoznak a társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi problémák megoldásán. A főkönyvi nyilvántartás, a szavazási azonosítókezelés, a folyamatautomatizálás és az intelligens szerződések auditálása terén értékes lehetőségeket kínáló blockchain technológia kétségkívül fontos szerepet tölt majd be a változó ökoszisztémában” – nyilatkozta Frederik De Breuck, a Fujitsu Benelux presales és business assurance igazgatója. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05