Fájlok biztonságos tárolása másként

forrás: Prím Online, 2018. január 23. 16:24

„A tárhely megtelt.” Önnek is egyre gyakrabban okoz fejtörést ez az értesítés? Az óriási mértékben növekvő adatmennyiséggel csak az tud lépést tartani, aki hatékony módszert talál a fájlok tárolására. A SUSE szakértői szerint a szoftveresen vezérelt tárolórendszerek kínálják a legjobb, minden szinten ideális megoldást.

Világszerte elképesztő mennyiségű adatot termelnek és tárolnak a magánszemélyek és a vállalatok. 2014-ben az IDC 4,4 zettabájtra becsülte ennek az információhalmaznak a mennyiségét, és 2020-ra tízszeres növekedést jósolt ezen a téren. Az IDG Group kutatása szerint 2017 elején már 16,3 zettabájtnál járt ez a szám, és 2025-ig a tízszeresére bővül majd. 

 

Adatok, adatok mindenhol!

Kevés olyan szervezet és iparág van, amelyet ne érintene a probléma. Mindenhol óriási mennyiségű adat termelődik, amelyet rengeteg esetben hosszú távon is meg kell őrizni még akkor is, ha nincs szükség rájuk a mindennapi működéshez. Számos vállalatnak kell például eleget tennie bizonyos megfelelőségi előírásoknak, amelyek sokszor nagy mennyiségű információ megőrzését is kötelezővé teszik. Ezeket a fájlokat rendszerint csak egy-egy ellenőrzés során kell előkeresni, akkor viszont akár bírsággal is járhat, ha nincsenek meg. 

 

Nagy helyet foglalnak továbbá a különféle film- és videóarchívumok is, és ezeket sem veszik elő napi szinten. Az irodaházakban, telephelyeken és raktárakban a biztonsági kamerák felvételeit szokták tárolni bizonyos ideig, visszanézésre azonban csak elenyészően kevés esetben van szükség. Az egészségügyben az orvosdiagnosztikai eszközökkel készített leletek, például röntgen- vagy MRI-felvételek foglalnak nagy tárterületet, amelyeket hosszú távon kell megőrizniük az egészségügyi intézményeknek, hogy megfelelően láthassák el betegeiket. Nagy mennyiségű adatot generálnak továbbá a mobil-, illetve az IoT-eszközök, amit nem kell minden esetben azonnal feldolgozni, viszont hasznos, ha később is elérhető.

 

 

Szoftveres vezérléssel okosabb!

A jelenleg elterjedt, hagyományos tárolórendszerekkel lehetetlen lépést tartani ezzel a növekedéssel. Hatalmas költségekkel jár, ha pusztán új tárolók vásárlásával próbálják orvosolni a problémát, és ezek a rendszerek nem is méretezhetők megfelelően. Ráadásul nem illeszkednek megfelelően a szoftveresen vezérelt infrastruktúrákba és adatközpontokba, márpedig szakemberek szerint ez a jövő útja a vállalati informatikában.

 

Hatékonyabb módszert kell tehát találni az adatok tárolására, és pontosan erre kínálnak lehetőséget az olyan szoftveresen vezérelt tárolási rendszerek, mint amilyen például a SUSE Enterprise Storage. Ezek a megoldások elkülönítik a tároláskezelést és tárolásvirtualizációt a fizikai hardvertől, így lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy alacsony beruházási és működtetési költségek mellett építsenek ki és üzemeltessenek tárolási rendszert, általánosan elérhető szerverek és lemezmeghajtók használatával. 

 

 

Nyerő a nyílt

Természetesen ez esetben is rendelkezésre állnak különféle technológiák a vállalatok számára. A SUSE szakértői szerint a Ceph nyílt forráskódú rendszer kínálja a legjobb funkciókat, ezért lett ez a megoldás a SUSE termékének is alapja. A Ceph mögött széles körű iparági támogatás áll, így gyorsan fejlődik és megbízhatóan működik, tehát ideális választás a vállalatok számára. További fontos előnye, hogy általános célú megoldás, mivel blokk-, objektum- és fájlalapú tárolást is képes biztosítani. Vagyis mindhárom klasszikus adatelérési mechanizmusnál használható: megfelel fájlmegosztásra, alkalmazások támogatására és kliensek is csatlakoztathatók hozzá.

 

A Ceph technológiájának, valamint a saját (tovább)fejlesztésnek köszönhetően a SUSE megoldása rendkívül rugalmas és jól skálázható, valamint önkezelő és önjavító funkciókat is biztosít. A SUSE Enterprise Storage magas rendelkezésre állást is lehetővé tesz, és használatával üzemmegszakítás nélkül bővíthető a kapacitás. Emelett az openATTIC nyílt forráskódú Ceph- és tárolófelügyeleti keretrendszert is magában foglalja, még egyszerűbbé téve így a rendszer menedzselését. 

 

Szinte végtelen azoknak a felhasználási területeknek a száma, ahol hatékonyabbá tehető a tárolás egy ilyen szoftveresen vezérelt rendszerrel, amely olyan esetekben segíti igazán az optimalizálást, amikor nagy mennyiségű adatot kell megőrizni hosszú távon, és ezeket a fájlokat nem nyitják meg gyakran. Ezek a megoldások ráadásul jól alkalmazhatók különféle rendszerekben. Bevezethetők backup rendszerek vagy archívumok támogatására vagy éppen virtuális gépekhez rendelt tárolók biztosítására, továbbá tökéletesen működnek fizikai és felhőalapú infrastruktúrákban is.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09