Valóban rémálom az évvége a munkahelyeken?

forrás: Prím Online, 2017. december 16. 09:56

Év végi hajtás. Szinte minden dolgozó ember számára ismerős az az időszak, amikor az ünnepek közeledtével nemcsak a munka szaporodik meg, hanem a harc is elindul azért, hogy ki mikor vegyen ki szabadságot. A profession.hu ezúttal annak járt utána, hogy az év végi munkaszervezést illetően mi jellemző a hazai cégekre.

 

Van ahol nyugodt a készülődés

A profession.hu nyári kutatásai adatai szerint a munkavállalók 13 szerencsés százaléka nem érez semmit az év végi hajrából, nekik ugyanis pont ebben az időszakban van számottevően kevesebb munkájuk. Nagy többségük valószínűleg a termelésben dolgozik, hiszen a nagyobb gyártó cégekre jellemző, hogy év végén akár egy hétnél is több időre leállnak nemcsak fő tevékenységükkel, de az irodai munkákkal is. Ezzel szemben 33 százalék nagyon is tudja mit jelent a decemberi hajtás: ők azok, akik azt válaszolták, hogy nincs olyan időszak az évben, amikor csökken az elvégzendő munka mennyisége. Velük együtt, a nyáron lazább munkarendben dolgozók 36 százaléka is érzi, hogy az év utolsó hónapjában sűrűbbek a munkanapok. 

 

Emelkedett hangulatban?

A leterheltségen túl az is rányomja a bélyegét a munkahelyi hangulatra, hogy mindenki egyszerre akar szabadságra menni. A megoldás néha ugyan egyszerű: gyakran előfordul, hogy a családos kollégák karácsonyra időzítik a szabadságot, míg a fiatalabbak inkább a szilveszteri bulira tartalékolják azt.

 

„Fontos, hogy a vezető lehetőség szerint hagyja a csapatát önállóan megszervezni az ünnepi munkarendet, természetesen biztosítva a napi üzletmenetet. Ez nemcsak a gördülékeny munkavégzést segíti, hanem a dolgozói elégedettséget is növeli. Ha teret engedünk a munkavállalók számára, hogy szabadon dönthessenek az éves szabadságuk felhasználásáról, azzal a cég iránti lojalitásukat is növeljük.” – mondja Szigeti Nikoletta Profession Services toborzási üzletágvezetője. – „Ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ma már egyre kevesebb munka helyhez kötött. Ennek szinte csak előnyei vannak, ezért az a cég lesz már rövid távon is sikeresebb, amelyik támogatja az otthoni munkavégzést és a rugalmas feladat beosztást.” – tette hozzá. 

 

Ahol alig várják a januárt

Az év végi hajrát a szolgáltatóiparban és a kereskedelemben dolgozók érzik meg leginkább. Már egy hónappal karácsony beköszönte előtt érezhető a megnövekedett forgalom az üzletekben, melyek gyakran hosszított nyitva tartással próbálják meg állni a rohamot. Ez egyfelől a vásárló kényelmét szolgálja, másfelől munkavállalóként extrém megterhelést jelent. Ezt kárpótolhatja, hogy a hétvégi vagy esti munkavégzésre más bérezési szabályok érvényesek, így az a munkavállaló, aki sok ilyen alkalmat vállal decemberben, kiugróan jó fizetést vihet haza. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15